香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

長跑中途雙腿抽根....

升級   17.67%

該用戶從未簽到

好同意tommy ching講 "適當步速"
上年scm全馬我就係25k抽到要停.我自己係好大汗.曾經以為夠水夠electrolyte就可以快d.
但係到年尾再試一次半馬race同一次30k race, (hm都有抽左幾k, 30k果次就冇乜)
都係覺得前段步速太快係影響最大.長遠計就係靠多練習加強.否則飲幾多電解飲品都冇用.
長課時水/食物補充都盡量模擬比賽搵最o岩自己既組合,要記低唔好靠估.如果唔係受其他野影響會好易吸收唔夠.(e.g.天氣/心情...)

升級   17.67%

該用戶從未簽到

應急計,我諗都要考慮自備額外"補品"如gel,電解capsule. 好多比賽都提供bonxqxx, 但其實呢隻野無論energy同electrolyte都真係相對唔高. 我都知佢係有佢既配方設計,最主要係令人體有效吸收水份. 但係未必滿足到大汗既人, 你亦未必o可以係水站飲得足夠.

我試過鹽餅(長課,比賽, 同打波都試過, over 2 hr ).係減少左抽既機會.但真係吞左會有d反胃既感覺.同埋聽講都有副作用. 我諗我只會比賽先食.

留意到有幾個牌子既電解capsule.相信會較有效/安全(成份唔只NaCl, NaCl含量較低 )但就貴好多.以後再諗.