香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

長跑中途雙腿抽根....

升級   50.85%

該用戶從未簽到

司機兄, 其實我既傷既情況同你差唔多, 大埔10K跛住跑, 食左成個星期消炎止痛藥, 到美津濃半馬的星期五, 食晒0的藥, 左膝側仲痛緊, 即刻去買Kinesiology type貼! 貼左2日, 再加食普通止痛藥, 食左一日(四粒), 比賽當日竟然冇咁痛(仲有少少痛,但跑到)......
當然, 冇醫生指示, 千祈唔好食咁耐止痛藥, 消炎止痛藥很傷胃, 空肚一定唔好食, 食時要連胃藥一齊食

但你個抽筋case, 其實可能唔夠力, 肌肉唔夠強, 我都有呢個情況, 但我冇抽筋, 只係有氣冇力追, last 2km後面一堆跑手過, 試過加力, 但冇力加.....
除左比賽, 我巳經3星期冇跑了, 不過有時都做下強化肌肉既運動

你都做下呢類運動啦, 練氣就急步行或上斜...

升級   50.85%

該用戶從未簽到

原帖由 tommyleung 於 2011-1-12 10:38 發表 其實講到要食藥, 真係好似好大問題咁, 平時如果跑完比賽(半馬), 實有的肌肉酸痛, 呢D酸痛正常只要賽後日日拉下筋, 做番幾課recovery run(3-4K 慢jog), 正常兩三日就會無事架啦, 我就唔會因為就來要比賽而不停食止痛 ...

tommyleung兄, 唔好唔會, 肌肉酸痛哽係唔駛食藥啦! 只不過司機兄話佢之前整親, 所以講下可睇醫生食少少消炎藥咋......