香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

小腿突然冇力+收緊一問

關閉 [複製鏈接]

升級   36.32%

該用戶從未簽到

各位,小弟有一個問題,
今日我跑個陣跑左大約12分鐘左右小腿就開始收緊...而且好痛....停下來之後上樓梯...點知連上樓梯既力都冇!
係完完全全用力都用唔到,點解呢?同我既膝部痛有冇關係呢?
+1 0
上一篇︰港島東遊記下一篇︰跑圈距離

升級   36.32%

該用戶從未簽到

係小腿冇力個陣..膝頭係完全唔同...膝頭痛多數係跑完晒之後先痛.......
小腿冇力既程度係一D力SUPPORT都冇....當我按摩小腿時係緊晒....但係我有做足WAKE UP.....特別小腿位(因為之前都試過拉緊),但係第一次好似今日咁辛苦.....

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 kaevin 於 2008-7-10 23:43 發表
係唔係抽根? 唔通係 compartment syndrome (希望唔係..)? does it happen often?

i dont think knee pain will be so serious.. what kind of knee pain you got? which part of the knee? inside outside up d ...

先麻煩ching....唔係抽根..因為想抽根前小弟係會知道.....另外我唔多明compartment syndrome,其實意思係咪其中一部份失力?
膝蓋位就係近內邊....其實都停下好番都有1年半既時間....睇過醫生就話係蝕左一d野......加上腰又開始痛(之前既時間都係腰痛就膝痛)
如果針炙有冇用呢???

升級   36.32%

該用戶從未簽到

明白...唔該各位...小弟家下都有食d support既藥物(葡萄糖胺+軟骨素)....
家下我應該休息定係點呢??因小弟7月21日要考體能(反應跑)

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2008-7-11 15:10 發表
可以改玩單車同游水,膝關節無禁傷,同時可以保持身體狀態,
游水要用自由式,不要用蛙式。
反應跑 - 與跑步一樣短時間練好難有好成績,只是練過下信心增強一些。反應跑 - 反射條件及肌肉運動協調為主,天生及后天 ...

唔該師兄..其實反應跑我之前係操過...係冇問題....只係想再訓練一下,因為需要再次考試.....
今日到大腿位置開始酸痛.....係好酸個隻...完完全全唔識點講...

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2008-7-11 22:10 發表
This mean you have been trained overload and only need to keep rest.
Swimming can help your legs to recover.

收到既!!!!!不過有個大問題就係小弟唔識游水