香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2009-1-5 14:29 發表
大圍兄,恭 喜! 恭 喜!

你用咗半年時間便有此成績,實不簡單,半馬唔同全馬,早D計劃好点跑全馬至得。
祝渣打達標 3:30  

好多謝 Wong Sir 提點呀,其實我跑完石崗30K同埋琴日個美津濃半馬之後,初步已經有一個計劃到時渣打全馬應該點樣跑,如果可以既都想Wong Sir比d意見:
照數計如果全馬要跑到330,即係全程要平均5'/K先可以達標。
考慮到賽道尾段會有上落斜及體力下降等問題,經調整後頭30K我會盡量用均速4'40-4'50/K來跑,估計以現時狀態應該有機會可以keep到,能否做到330呢個目標就要睇30K打後,心理同生理能否支持得住,呢樣真係要到時先知。

來緊18/1個終極去馬35K長課,我就會試用4'40-4'50/K呢個速度來跑,如果頭30K都可以keep到既話最好,如果唔得既話再考慮有冇需要調整策略。

To: batbat
我自己都冇全馬經驗,真係唔夠膽比咩意見你,冇記錯你個全馬目標好似都係330,或者你可以參考下我個策略,同時都可以比d意見我呀!

To: 馬王兄
如果18/1 ching可以陪我拍住一齊跑,對我來講更加理想呀。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2009-1-5 21:30 發表

我之前既目標係sub4...美津濃賽事我今年快上年2分鐘左右,但上年渣打賽前腳傷,只能已415完成,今年估計sub4 應該做到,330就mun d...又發覺同你個速度又差唔多,所以又想考慮跟你跑下330...但一定要有個計劃先得 ...

我而家都係計劃咁跑咋....等18/1長課試咗個速度睇下點再決定最終點跑~

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.1.5 公園緩跑徑 6K Recovery Jog
琴日跑完美津濃之後再打兩個鐘羽毛球,雙腳應該積聚唔少乳酸,今晚一於落樓下Jog返幾K希望可以快d Recover到,迎接來緊兩日既操練。

時間(600m/圈):3'00  3'14  3'22  3'21  3'22 (16'19)
                      3'22  3'20  3'26          6'49 (33'16)  

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.1.6 SSP運動場 1,600m Interval (10分連休) x 4 set

呢晚原定計劃諗住試下跑1,600m interval x 8 set,跑完頭 2 set 已經知唔掂諗住跑返上次 6 set 都得呱,點知越跑越差加埋個時間又達唔到標,最後死頂 4 set 之後決定放棄,慢跑多兩圈cool down然後拉拉筋就收操,4 set 時間為:

1'37  1'47  1'49  1'49  (7'02)
1'38  1'49  1'51  1'49  (7'07)
1'44  1'51  1'52  1'53  (7'20)
1'47  1'54  1'51  1'54  (7'26)

P.S. 是晚共跑8K,睇來以現時能力計,每逢跑完20K+比賽or長課之後,休息1日係唔夠時間Recover到。

2009.1.7 夜探梅子林 - 09特訓迎渣打 (第一回)

是次特訓內容:集合後先由運動場慢跑到梅子林路口當熱身,等齊人後一齊用極速衝上閘口然後再慢跑落斜回氣,於路口再次集合後自由跑回運動場。

個人分段時間:
沙田運動場 ---> 梅子林路口 (慢跑冇計時)
梅子林上斜                     (9'21)
梅子林落斜                     (11'54)
梅子林路口 ---> 沙田運動場 (18'52)

P.S. 是晚共跑12K

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-1-8 14:28 發表
除左前日recover run~我都係諗住今晚先開操Interval
離渣打最後4週~~加油

冇錯...來緊4週真係要好好計劃,心理調整都好重要,梁兄都要加油。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-1-8 19:47 發表
雖然今年我要做到好時間已經好渺茫,但都可以比少少意見你!比賽前要減里數,要戒飯呢啲唔講,你都知道。
反而如果你要跑到330的話,頭30公里最好設定為每10公里45之47分鐘,最好更係前慢後快,之後個12公里, ...

oscar兄真係有心呀,你既意見真係好值得參考 ,其實當日點跑小弟心目中已經有初步計劃,ching可以比小小意見我
比賽前一星期減里數我知道呀,但係戒飯呢d對我來講咁危險既野我唔會試呀,當日應該會帶定3-4包power gel希望有用啦。
同埋比賽前我都會學ching你咁食飯,之前跑石崗30K同埋美津濃我都係食完飯先跑,食飯真係好有用,因為我係會一肚餓就會唔想跑。
至於跑法同ching建議既差唔多,不過頭30K只係諗住用4'40-4'50/K來跑,45'跑10K對我來講太快一定頂唔到30K,同埋我都有參考過上年渣打跑330左右跑手既分段時間,同我計劃用既速度都係差唔多,為穩陣計我會係18/1長課度試用呢個速度睇下跑唔跑到30K,到時跑唔跑到330就要睇下last果12K體力下跌成點啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.1.10 萬宜水庫 20K LSD

路線:創興水上活動中心 ---> 東壩尾(迴旋處) ---> 西壩 ---> 六角亭(迴旋處) ---> 創興水上活動中心
分段時間:11.7K (1'00'47)  8.1K (39'13)  全程約19.8K (1'40'00)

呢課全程都拍住瘋瘋來跑,因為自己未跑過東壩果邊唔知路面情況,所以跑得比較保守,由於上落斜比較多所以都跑得稍為吃力。跑過東壩尾迴旋處折返冇幾耐已經覺得腳掌開始攰於是食咗包Gel。後來右腳掌越跑越唔舒服感覺可能隻鞋綁得太緊,於是停底鬆鬆鞋帶先再跑過,唔知係心理作用定係點真係跑得舒服好多。跑到六角亭迴旋處折返覺得仲有力,於是開始加速然後一路就keep住個速度返到創興。

今次第二次著對Adizero Mana,跑完20K之後覺得腳掌好攰,之前好似未試過咁樣,可能對鞋真係唔係咁適合來跑長距離,所以都係諗住用返鞋美記Idaten來跑渣打穩陣d。  

P.S. 跑完最開心就係又可以成班人一齊BBQ,影吓相吹吓水。

2009.1.11 沙田運動場 9K Recovery Run

今朝一早去咗大埔元洲仔個糖尿10K比賽做2公幫手影吓相,今日又見到好多著住長跑網綠衣既跑手,因為終點位勁背光加上小弟唔識影相,我諗好多相都影唔到真係好抱歉,好彩今日仲有米拿大師幫手影相。
賽後部份跑手一齊係大埔墟食返個早餐吹吓水,其間堅堅搵人一齊再跑但係好似冇人理佢。後來我係搭車回家途中突然覺得腳痕又想跑,於是急call堅堅相約於沙田運動場跑圈當Recover。
最後慢跑咗20個8線圈共約9K收工,時間如下:
2'13  2'21  2'15  2'15  2'16  2'18  2'21  2'16  2'15  2'17  (22'47)
2'37  2'14  2'17  2'18  2'21  2'21  2'18  2'16  2'17  2'22  (46'08)

P.S. 跑完之後又同堅堅去咗High Tea,堅堅極之八卦問咗我好多問題。

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.1.13 夜探梅子林 - 09特訓迎渣打 第二回 共跑16K

首先匯報一下時間:
去程           22'29
第一粒梅子  上10'03  落 12'34
第二粒梅子  上9'54    落 11'08
回程           22'55

去程跑咗冇耐一對小腿前面開始傳來陣陣酸痛,可能係天氣太凍又冇熱身,記得之前都試過有咁既情形,所以冇理佢繼續跑,但係一路跑到梅子林路口都係有小小痛,去到已經唔見batbat咁我地另外四個等齊人就一齊衝上去,因為小腿仲有d痛所以跑唔太快,龍龍就一路係前面帶放,到差不多到閘口就見到batbat好輕鬆咁返緊落來,到落斜既時候亦陸陸續續見到一粒梅組既跑手衝上斜。到第二轉上斜既時候小腿跑落好似鬆咗好多冇咩痛,於是加快少少速度,到閘口仲快過第一轉差唔多10秒。最後慢jog到路口等埋拿拿一齊慢跑返運動場,cool down一圈再拉筋就完成呢晚既特訓。

P.S. 最開心梗係跑完之後又可以大吃一餐,今次食埋補身羊腩煲每人都係$34真係超抵,最後帶住非常滿足既心情返屋企。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2009-1-14 16:09 發表

大圍兄:

參考過你D練習資料,其實我如果練全馬都係差唔多,但pacing均速走長課我會加多少少,吡自已多D信心,練習都無咩好建議喇,一來時間少,二來我全馬D經驗我嘅係20多年前嘅事,果時都 ...

真係好多謝wong sir既意見 ,星期日個長課我都希望可以用均速完成,渣打一星期前都會盡量安排一兩課20K左右既長課。wong sir提意既目標分段時間真係幾好,我都會記錄低然後到時用來比較。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-1-14 18:13 發表
大圍兄,尋晚我離開運動場o個陣你地岩岩跑完番黎?

係呀,果時啱啱跑完開始拉筋。
係呢...米拿兄星期日跑中國沿岸半馬,呢兩日仲會唔會操?

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.1.14 晒草灣遊樂場 緩跑徑 500m x 20圈共10K

呢晚參與“跑完再烚”兼慶祝nc姐生日,放工7:15pm度到達遊樂場,未見其他人於是先行換衫熱身。因為前一晚操完梅子林16K仲覺得攰,於是只跑圈唔跟其人他出去跑斜路,總共跑20圈時間如下:

2'22  2'31  2'31  2'33  2'32  2'33           5'09  2'34  2'32 (5K - 25'16)
2'32  2'32  2'32  2'33  2'31  2'28  2'31  2'31  2'28  2'29 (10K - 50'23)
2'27 (計錯時多送一圈)

全程跑來對小腿都感到好攰,跑跑下仲開始感到有d酸痛,不過因為跑速唔快既關係都勉強keep到均速完成。
今朝起身決定今晚唔跑比對腳完全休息3日準備18/1果個終極長課。

P.S. 跑完最開心又有得食,成班人去烚下烚同NC姐慶祝生日,大家影影相吹吹水,仲食埋蛋糕開開生生又過咗一日。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 CRE 於 2009-1-15 12:49 發表

我最近都好似越跑越差咁
本來已經冇乜既速度變得更慢
琴日直頭慢走14k都覺得好疲倦

都唔知仲練唔練多次長課好

CRE兄,成日跑真係會覺得好攰唔想跑(心理同生理都係),你有冇試過唔跑幾日之後再跑呀?
我諗住今日開始停跑3日到18/1先跑呢個終極長課,不如你都諗諗試下~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2009-1-15 14:07 發表

太保守,浪費哂D實力,我今晚或明日至給你參考意見。

wong sir講得啱,最近幾次同瘋兄操都覺得佢可以試吓進取d,但係我又唔識點比意見佢。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-1-15 14:19 發表

呢個星期當然仲會跑,不過跑少d同強度唔會高…

計劃星期四晚跑800m x 6-8個,中低強度…

星期六就可以jog番6-8km度…

ic...我自己就諗住唔跑休息夠先操星期日個長課,祝米拿兄又跑到滿意成績。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MJ576 於 2009-1-17 00:45 發表
大圍兄,

星期六, 日 唔操長課, 今朝已完成目標 33K. 要抖吓先, 驚捱唔到呀....." />" />hj" />" />

MJ兄:你呢課超長課咁多斜路,好強呀,我聽日都要努力!

升級   0%

該用戶從未簽到

渣打馬拉松 (倒數第四周總結)

1.11 沙田運動場 9K Recovery Run

1.12 休息

1.13 夜探梅子林 - 09特訓迎渣打 第二回 共跑16K

1.14 晒草灣遊樂場 緩跑徑 500m x 20圈共10K

1.15 休息

1.16 休息

1.17 Cross Training 兩小時羽毛球練習
計埋今日已經3日冇跑,全力準備明天終極長課。不過有人book咗場所以打咗兩個鐘羽毛球。
不過發現右後背之前有少少拉傷咗仲未好,好彩都唔影響到跑步。

本周里數:35K

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-17 22:38 發表

大圍兄,打羽毛球怕唔怕傷膝頭?

小弟都鍾意打,不過近呢兩、三個月要操練,又怕傷膝頭,所以暫時都唔打住了

馬王兄:打羽毛球應該唔怕,用對腳既機會相對比跑步少好多。反而我試過係比賽前果日打,比賽果時仲醒神wor~
24/1 星期六 2:00-4:00我都book咗場呀,諗住搵幾個長跑網ching ctse一齊打,你有冇興趣呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-17 23:04 發表

哈哈,大圍兄一定係高手! 小弟經常被人左猜右猜,有時候要飛到盡救波令到單腳屈膝支撐成個身體,所以打完波膝頭都有d痛~

渣打完後再約你打過~

唔係啦...係我懶好少咁搏去追波咋~
好...咁渣打完先一齊打啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 2009-1-18 12:16 發表

認同啊" />" />

24日我都要黎打啊···圍圍!!!報定名先!" />" />

華華...你星期六唔係要返工咩?你講假來打呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.1.18 終極去馬38K超長課

今日既超長課主要係試頭30K用全馬目標分段時間,原本預計係用4'40-4'50/K跑頭30K,所以之前已經整定一張目標分段時間表,諗住一路跑一路做參考。
但係今日天氣實在太熱 ,起跑時馬鞍山估計有成26度以上 ,最慘一起跑冇耐一對前小腿已經開始酸痛 ,最近幾次跑都係咁,唔知係咪做唔夠熱身就會咁呢?差唔多頂咗成10K對小腿先開始唔痛 ,但係以今日既環境,就知道一定跑唔到目標時間,咁唯有盡量keep住均速跑希望最少頂到30K啦,部份分段時間比較如下:
馬鞍山遊樂場 ---> 大圍獅子橋 (約10K,目標時間 47'30,完成時間 50'03) 休息約10分鐘
大圍獅子橋 ---> 大埔元洲仔    (約21.6K,目標時間 1'42'30,完成時間 1'47'50)
大埔元洲仔 ---> 梅子林路口    (約30.4K,目標時間 2'24'30,完成時間 2'34'16) 休息約3分鐘
梅子林路口 ---> 引水道尾 ---> 梅子林路口 (約36.1K,完成時間 3'12'38) 休息約7分鐘
梅子林路口 ---> 馬鞍山遊樂場 (全程約38.5K,完成時間 3'25'44)

P.S. 以今日咁既天氣其實係咪都可以當達標呢?渣打馬拉松一於照原定計劃去馬冇有怕。