香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步遇狗

升級   35.4%

該用戶從未簽到

請問各下係ching/ctse ?
先要睇咩情況
1. 有無狗帶將狗綁住 ?
2. 佢係吠定巳經e曬牙 ?

其實,狗有佢地自己既地盤
如果佢一直吠,對你巳經唔友善既話
唔好硬去,因為隨時會為左保護自己而去攻擊人

最好, 扮睇佢唔到,唔好望佢,因為你望佢,佢覺得你挑戰佢
都係慢慢調頭慢行
唔好狂跑呀, 有d狗好鐘意追跑既人架

總之,跑步最緊要安全

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 tsw01 於 2008-7-16 22:55 發表
我係ching ,我果次一個人跑長課,跑到差不多邊境路10字位時,突然有兩隻狗由路邊衝出黎,佢地不停「費」我,重跟住我。我手上只有一個膠水樽,諗住有咩衣旭就扑佢地。好彩佢地跟左我二三十米就無再跟,不過當時 ...
CHING 1人點對付2隻狗
千萬唔好搵命摶

而且我係狗痴
佢地吠都係想保護自己地盤
等於唔識既人入你屋企,你都會打人啦
佢吠你叫你走巳經好比面你啦
所以走出佢地地盤
佢地跟跟下你見你閃左
佢地會自動停低,然後方屋企

希望大家無咩必要
或者d狗唔攻擊大家既
大家都唔好去打佢地啦

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-7-17 10:03 發表
如不幸遇襲, 而手上有水, 務必用水潑向狗隻, 之前睇過紀錄片講一頭失常狗隻, 口咬小孩, 其他人用棍打狗, 不止冇用仲愈咬愈實, 好彩有人用水潑向該狗隻, 才得以解困.
gills 兄, 我以前曾遇過狗咬住人既情況,
情急之下, 試過幾個人打隻狗同d大隻佬用力都打唔開個狗口
用左好耐時間,隻狗先自動放開

用水係一個好方法, 但如果得少少水未必隻隻狗都有用
曾經有教狗師傳同我講,必要時,抽起狗既後腿
佢會即放口,但會向抽起佢後腳既人咬落去
所以,如真係要咁做,要眼明手快,將狗用力拋開,避過佢咬落自己到
(情急底下,狠少少都要,不過,絶對唔建議大家平日咁對d狗)