香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

練跑過程:跑步人生(再接再勵)

升級   35.4%

該用戶從未簽到

好啦,買左新錶,計到時間
都係時候開個練跑日誌
大家ching/ctse 多多指教,得閒入黎坐下,招呼唔到, 唔好見怪" />hjk" />" />hjk" />

+1 0
上一篇︰田徑小站 - 大把大型比賽片段下一篇︰剛收了這email 要求想認購網衣

升級   35.4%

該用戶從未簽到

18/7/2008 由屯門鄧記→蝴蝶灣更衣室

先運動場warm up 2個圈(第8線)
02'29"47
02'20"05
用左17'26"66等人& 拉筋
由澤豐起步→蝴蝶更水室 35'01"10
停低拉筋05'44"82
再重起步跑回澤豐36'59"35

過程:
原本諗住係鄧記跑圈
點知見到7兄係場邊,過了幾分鐘,新look既ken 兄到逹
再見叮噹姐由更衣室方向行黎
係大家好言相向下,決定一同慢跑
出鄧記即見blackfly 兄

今次由留力既7兄同輕鬆彈彈下既blackfly伴我慢跑
而ken 兄則陪叮澢姐邊跑邊傾邊練氣

woo~~跑入蝴蝶更衣室途中,果真風景怡人
而且海風吹黎,格外醒神
回程途中,遇到傳說中既yungwai ching

之後由yungwai & blackfly 2位ching 帶頭跑回鄧記
而7兄則一路充當教練,導促我唔好放棄
而後面由ken 兄 & 叮噹姐拍住慢跑,各自回家修練
最後得我同7兄回鄧記拉筋及吹水

在今次跑中,多謝7兄同blackfly慢跑就我速度
另,特別鳴謝7兄不停在則指點教導及屈教練既呼吸法
等我宜家mark 低佢,次次都要記得點改跑姿 :

1. 大腿如何提升,不要用小腿力 (由7兄傳授)
2. 呼吸心法 (由屈教練傳授)
3. 跑時,手既搖擺 (多謝7兄指出問題所在,及指導如何改善)

好彩今次有去跑啫, 唔係點學到咁多野呀
咁多謝學,真係有排練

不過,腳又再痛過,似乎因為就左巳經傷左既筋,而引致另一絛筋都開始瀨野
睇黎過埋7月26,真係要好好休息jgh" />jg" />h

升級   35.4%

該用戶從未簽到

nc 姐, 我就咪只係warm up 快囉
由蝴蝶返鄧記個段路
跑到我想停
唔係7兄傍住
我一早停左行返去

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-7-20 18:50 發表
恭喜 redred姐.
warmup兩個圈真好快喎...努力加油..
重有唔好講教只不過係互相提點,我都係經其他cing,教導下所應知.大家分享,,
希望大家進步啦.
7兄, 真係要多謝你就真
將你d寶貴經驗教我
唔係我到宜家都唔明點樣先可以提高大腿
識lee 樣,跑時可以省好多小腿力

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-20 22:20 發表

redred姐, 妳得o架 , 其實妳跑得很好, 真係o架.
不過都係個句, 快d攪番掂對腳, 長跑長有
唉..nc姐, 多謝你關心
我都希望快d好返
但今日唔知係咪無捽藥酒
今日條筋特別痛
行一步痛一下

升級   35.4%

該用戶從未簽到

gills 兄, 你既下集等到我地頸都長
我都變左長頸鹿
莫非gills 兄其實準備緊一本黃頁咁厚既下集比我地分享
好期待

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-7-22 09:39 發表
紅紅姐 ~

有冇食消炎/止痛丸呀!  小弟相信D神油冇乜作用bor, 小心愈整愈傷呀!!
LV CHING...講起真係無.....
睇黎真係要食, 今晚返去食返粒
但係咪普通去藥房買個d消炎藥巳經ok ?唔該曬

升級   35.4%

該用戶從未簽到

ken兄未攪掂呀
今日無捽藥酒
點知一步一驚心(即係仲係痛)
行步路都就住就住

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-7-22 09:54 發表

係呀, 小弟上次mentioned果種, 亞yungwai兄亦提及過NSAID(Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug)丸, 但切記唔好空肚食, 會"那"胃的.
LV CHING, 即係普通消炎丸唔得 ? 一定係nsaid 少有用嗎 ?
想請問ching 你之前提及可以係屈人持同萬0買到
咁佢包裝係咪會註明 nsaid 這些字 ?
我怕一陣買錯, 買左人地普通消炎藥

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-7-22 10:01 發表
紅紅ctse,
你個頭像好鬼屎型bor! 好似有個男跑手力跑個女跑手咁bor!  嘻嘻嘻. 精彩精彩!
隻腳好返未呀, 就來尋花問柳啦, take care!
瘋兄, 未好返我都會黎尋花問柳, 最多跑少d

升級   35.4%

該用戶從未簽到

多謝7兄同clerkb 兄意見
睇醫生..其實唔想..因為好似唔係好嚴重
不過, 想請問睇普通醫生巳經ok
定係一定要搵d專科睇 ?

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-7-22 11:02 發表

red red tse,

NSAID is the catagory of the drug,  And the drug is divided into either generic name (雜嘜牌) or brand name (名牌).  Generic is cheaper than brand.  Generic name for this pain/anti-i ...
哦..真係唔該曬 lv 兄既解釋
咁我宜家明白曬啦
我今晚返學前會抽d時間先時間去買, 希望快d好返

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-7-23 08:45 發表

ctse 今天情況如何 仲有冇痛?
KEN 兄, 我食左消炎+止痛藥呀
不過仲係痛呀

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-7-23 10:28 發表

睇睇醫生穩陣D ﹗
唔駛掛
我覺得抖耐d應該會好返

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-7-23 10:37 發表
redred 姐 其實你係,肌肉 / 根膜 / 骨,這一樣痛  ??
如果 按摩 &摔藥酒 自己唔夠力架,叫屋企人幫幫啦...
7兄, 一 定唔係肌肉同骨, 所以應該係筋拉傷左

尋日個藥劑師話傷左筋好麻煩, 要休息好耐~唉

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-23 12:28 發表

之前我問過個做過鈇打的. 吾係要大力摔的. 源住傷左既根來順摔便可.
係咁架咩
但我之前睇鐵打, 佢都唔幫我捽
係咁易比d藥酒同放塊草藥上去,包埋就係

升級   35.4%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 obaanc 於 2008-7-23 12:38 發表

x2, 在佐敦有個

升級   35.4%

該用戶從未簽到

又出唔到字
nc 姐, 麻煩你pm 我

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-23 12:57 發表

隻腳係你自己的, 自己決定啦. 不過你都要一世用佢的
知啦..ching, 不過我之前岩岩跑個時痛得仲勁
我都係咁休息左1個月左右就無事

不過, 我都會睇情況, 多謝ching 意見

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-23 13:05 發表

個個師傅都吾同. 我只是亂講. 因為你有炎症, 所以佢吾幫你捽. 又可能佢懶吾幫你捽.  其實原則都有小心似 . 西醫的急救. 冷, 熱敷咁. 當你初傷時 會冷敷減輕傷勢.  事後傷勢穩定先熱敷 , 增加血液循環.  而捽藥酒 ...
似係懶唔幫我捽多d囉
不過, 個陣時,敷完鐵打係好d
但我會敏感,痕死人