香港長跑網  - 長跑長友

樓主: redred
打印 上一主題 下一主題

練跑過程:跑步人生(再接再勵)

升級   0%

該用戶從未簽到

進食或飲水後不久就進行跑步,容易改變腸胃系統正常的蠕動,刺激腸胃神經,引起腸胃痙攣
另外熱身不足,呼吸紊亂也是其中的二個常見原因.

希望幫到你!

升級   0%

該用戶從未簽到

正常來說,降低速度,用手按住痛處,深呼吸都可減輕疼痛,數分鐘後痛楚應可消失.但你如全程都持續疼痛,其實應該即時停止跑步.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-10-31 09:27 發表
亞平兄 ,上次見收工太肚餓
可能因為食左d野跑
就正如ching 提及的腸胃痙攣
下次都係唔好試
情願肚餓d跑,唔係痛死人,跑都跑得唔順暢

如果空肚跑,會出現低血醣,容易暈,又唔夠力跑.除非你想減肥就用呢個方法啦,可以一開跑就燒脂.
但進食後如沒有足夠時間消化又會引起腸胃不適,且會分薄身體既能量去應付消化系統既運作.
我有個行之多年兼有效既方法可解決上述矛盾:
飲些少豆漿...好處係即時飽肚,唔會肥,補鈣,補醣,又可當水份....且冇需等候消化即可起跑.
壞處係...你試下就知既啦~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-7 23:51 發表

大家咁話啦! 唔係你地, 小妹可能會偷懶.
一齊跑先有志氣.

唔係你地,我點會早收工趕返屯門跑咁積極呀!
不如就講因為有大家,所以勤力左!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-1-13 00:08 發表

哈哈 ~ 神童威威有對手了 ~

唔知"神童紅紅"整好水龍頭未呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

紅姐,下年轉半馬啦,好玩過10K好多,又可跑西隧,又多相.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-3-30 16:11 發表

好呀, 三人行, 一同想當年, 又可以唱吓兒歌, 諗起都開心死
叮叮噹記住唔好跑得咁快, 唔好一支箭咁唔見o左... 等埋我老人家呀

原來你地三個係最早期的師姐,真係失敬啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-30 16:30 發表

平兄真係後知後覺, 醒少少, 保護三位女元老.
有相為證, 俾機會你見識小妹減肥中相片.

小弟最樂於保護罕有動物..幾時俾你張肥妹仔相睇下?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-30 17:11 發表

post#244, 第一次有女子參加約跑.
當時已經減左8磅, 仍然係肥妹仔一名.
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1259&extra=page%3D3&page=13

D相既顏色好奇怪...但你果陣時都唔算肥喎~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2009-4-2 23:21 發表
4月2日 鄧記
今晚盡於決心重回跑道
跑了10k

開心的不是因為完成目標
而是因為能跑一群ching�ctse分享跑步樂趣,
如沒有你�妳們,我想一早放棄了
因為得到你們的支持,我才可以逹標, ...

一日係屯門友,終身都係!不設洗底!
果位不知名既師兄叫 joe,因為他之前受左傷,我地唔想佢沖圈,所以我叫佢陪你地慢跑吓.