香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大雄2009
打印 上一主題 下一主題

2012TKO毅行齊齊玩

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 marcus 於 2011-7-21 10:14 發表
生水照飲啦, 曬著帶多多水都唔夠, 依幾個星期啲澗好好水, 好清

怕就用下面支野濾下, log-on有售
http://www.waterbobble.com/

重唔放心, uv-c埋先飲, 香港唔知邊樹有, 郵購都好方便
http://www.rei.co ...

唔該晒Marcus師兄, 今個星期六, 日操山會好曬, 加油!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2011-7-21 08:16 發表
大雄保重呀,唔好心急仲有好多時間呀。苗圃今年我都想玩,不過條路都只係試咗頭一段,油塘至井蘭樹咋,得果8K都行咗成三個半鐘,好驚東洋山果段行到要坐直昇機,想試行埋先決定報唔報名。

Cat, 我地可能會報苗圃隊際, 大家一齊加油啦!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-7-21 23:45 發表

大量糖的危害——我們食物中不需要很多的糖,若是過多,血液中就會溢滿單糖,這時胰臟就要加快工作,產生胰島素,進行糖的代謝,並使多餘的糖轉化成脂肪:而多餘的胰島素,又會使血液中的糖聚然下降,則造成低血糖 ...

唔該晒亮哥, 你d資料好有用!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ericlam 於 2011-7-22 00:14 發表

大雄ching, 小心保重啊。。

...

多謝eric兄師, 我下次會小心d架喇!

升級   100%

該用戶從未簽到

TKO毅行訓練(麥徑7 - 10段):
日期:23/7/2011 (星期六)
集合時間及地點:7:00am準時於城門水塘燒烤場麥6出口起步.
                        (或可乘大雄專車直達城門:  第一站TKO區:約6:00am, 第二站九龍區:約6:15am, 候車地點電聯)
行程及預計時間:

1. 麥7,   城門   (M125) - 鉛礦坳(M138)  (約  6.2k)
2. 麥8,   鉛礦坳(M138) - 荃錦坳(M156)  (約  9.7k)
3. 麥9,   荃錦坳(M156) - 田夫仔(M169)  (約  6.3k)
4. 麥10, 田夫仔(M169) - 何福堂(M200)  (約15.5k)
                                                     (全程約37.7k)  
備註:
1. 請自備早餐.
2. 因太陽伯伯會很早便開工, 請最少自備約2L水, 可於荃錦坳士多補水, 亦需帶備補給品如麵包, power gel, 水特粉, 鹽丸等.
3. 謹記帶防曬用品及黑超, 所有物品應用有胸帶及腰帶小背囊盛載, 行李越輕越好.
4. 建議帶衣物於終點替換, 唔咪撘車會臭死司機.         

人工智能報名:

1. 大雄
2. iceberg
3.
4.
5.
6.

警告及聲明:
1. 此項網友約行山聚會適合身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加,各位需量力而為。如身體不適,切勿強行參加。
2. 本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。 如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。
3. 活動不排除將於寒冷大風有雨的情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。
4. 若活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。
5. 參加者的個人保險須自行負責。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 continent 於 2011-7-22 15:43 發表

2人3足 ?

4人8腿1條心!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

啱啱起北丫义完蟹返黎, 玩到成兩點幾都唔係好眼瞓.

今晚收穫都唔錯, 有幾隻蟹(其中兩隻有街市果D咁大隻!), 幾隻蝦, 幾隻帶子(沙插), 仲义到一條游左入淺水既星鱸魚, 有成兩斤重! 真係魚, 蝦, 蟹乜都有! 玩得好開心!

今日所有隊員都好有鬥志, 爆晒都死頂到終點M200, 感動!!! 收貨!!!
多謝Bolo同明師兄借傘比我, 如果唔係一定曬燶! 多謝iceberg既power bar. 多謝junjun陪我衝落長命斜, 好爽!!! 今日用壞人教1份水特比3份水的分量黎飲, 全程感覺良好, 掂!!!

操完山對腳本來好酸痛同好眼瞓, 但落海义蟹時因浸起水度好耐, 對腳酸痛全消, 而且成個人精神晒! 真係估唔到會有咁既效果!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2011-7-22 13:16 發表
好呀,不過我同Tarry會報個人,目標係指定時間內完成,但係我同Tarry都係第一次玩,大家都唔識路,同埋好驚D馬騮,聽講佢地好恐佈,會爬上人膊頭,嚇死人呀。所以要搵多D唔諗住做時間既人一齊行,有無腳介紹。

CAT, 幫妳搵到第一時間call妳!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 junjun 於 2011-7-23 22:05 發表

你既絕技(冇力既時候。。。 Jog )好有效... 最後一K聽你把聲愈來愈遠。。。。叫「轉右」一次比一次細聲∼∼
我最後4k完全係死頂∼

jun, 果晚仲有冇力打籃球???

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 junjun 於 2011-7-26 07:28 發表

表現神勇... 因為腳力有限, 轉為用更多腦打波~~ 打左一個中到賣老抽(因為被個大肥仔頂到接迎要抽筋既小腿)~~

今個星期六我有小小趕.. 要下午3 點回到彩虹... 而且我怕下雨, 未必玩到咁大 ~~ 不如去消遙跑去大清 ...

果然係有勇有謀, 攪到你抽筋果位有冇奧尼爾咁大件???

星期六可以考慮由TKO跑到大清, 再由大清游返銀線灣上岸!!!

如果打風唔成或者可以4:00am出發走麥1-5.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 鬼佬 於 2011-7-27 10:26 發表
長途行山,小弟有小小經驗可以同各位師兄师姐分享.
運動型飲料不宜多,一天最多1L。以前我都係用水特粉按說明分量沖水飲,但發覺佢真係解体渴唔解口渴。依家用"高"5牌的电解质片,一片开一瓶 ...

謝謝鬼佬師兄的分享, 又一次証明水特不宜飲太多!
"高"5牌的电解质片起邊度有得買?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2011-7-27 15:04 發表

好似係e種, 叫High Five Zero. 用粒裝開水, 可補充電解, 有隻extreme還有咖啡因成份.
係三鐡舖有得買, 好似沙田三鐵ching個間有.

http://bbs.runbible.cn/attachments/month_1107/1107160931c22be6001 ...

謝謝成成!!

升級   100%

該用戶從未簽到

遲來的相片

11-6-2011麥1-2 ( 明, Gray, Jun, Iceberg, 大雄)
https://picasaweb.google.com/taihung2009/116201112#

23-7-2011麥7-10 ( 明, Jun, Bolo, Iceberg, 大雄)
https://picasaweb.google.com/taihung2009/2372011710#

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 continent 於 2011-7-27 22:37 發表

大清2   游去 大清1 好 D ?  

大清游返銀線 回死人!

最清醒都係你, 其他人以為我講真!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ericlam 於 2011-7-26 23:24 發表

大雄ching。

好啊, 不過要什樣帶東西還是背輕便背包跑啊?是穿遊泳褲跑嗎?

大清游返銀線灣有幾遠啊?

對唔住呀ERIC, 其實我講笑炸, 大清游返銀線灣真係會死人架!!!
不過我地可以於大清來回浮台幾次練耐力.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 junjun 於 2011-7-28 22:43 發表

Thanks thanksssssssss ~~ 偷放D 上 facebook ~~

D片要化零為整, 呀仔教緊我整.

升級   100%

該用戶從未簽到

明天如天氣不太差, 會同BOLO及ICEBERG走麥1至3. 6:00AM由TKO出發.

升級   100%

該用戶從未簽到

返來了! iceberg唔舒服冇出席, 得我同bolo.
天氣時晴時陰, 都唔算太辛苦.

1. 北潭涌停車場 - 東壩涼亭 (1:10)
2. 東壩涼亭 - 大浪村士多     (1:45)
                             大休  (0:09)      
3. 大浪村士多 - 北潭凹         (0:47)
                             總計  (3:51)

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 哈利330 於 2011-7-30 22:14 發表
原來呢邊收視率都唔錯,今日同一位有玩毅行o既街坊傾左幾句,佢同我講話"大雄好堅"

邊個邊個!!!

邊個街坊講大話!!!!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 paulwywong 於 2011-8-2 13:35 發表

一, 我地沒有隊
二, 就算有, 今年都唔夠你地玩.http://t2.baidu.com/it/u=3137609357,1583047383&fm=0&gp=0.jpg

Paul兄, 聽講你就快有隊! 好似話9月就輪到你地.

我諗長途我地多數輸比你地, 因為我地今年操山輪住黎爆, 人人有份, 永不落空, 最高紀錄係我, 爆左3次.

仲有, 我地仲未試過4個人齊腳操練, 仲未訓練到默契.