香港長跑網  - 長跑長友

樓主: trektrek
打印 上一主題 下一主題

天氣熱跑步真唔簡單

升級   2.67%

該用戶從未簽到

師兄師姐們好..
夏天夜晚跑會否好點?
起碼無太陽曬住,我依家都係夜晚跑,但都覺得好熱

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-5-19 11:36 PM 發表

我都係,今晚跑完,偷偷地去左7仔買野飲及丁飯食,啤啤下俾網友撞正添,跑完真係熱到屎屎下,冰凍既凍飲good good聲飲落去,正呀!

早~亮哥,
鯉景灣嘅七仔??

升級   2.67%

該用戶從未簽到

wow...你地好勁
閒閒地一次都起碼跑10km...
通常係跑平路嗎??

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-5-20 09:34 AM 發表
是的,在石峽尾配水庫遊樂場的緩跑俓上跑,是平路。

亮哥~想請教一下,如果平路步速5分幾鐘1km係咪叫正常速度呀??

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-5-20 10:00 AM 發表

正常速度是不是指個人的? 其實我都唔敢講,因為有一次跑緊我的"正常速度"5分/K,睇住個GPS錶,keep住心跳率150樓下(教練教的無氧運動),跑得好輕鬆好hea既時候,有網友問我及跟我跑,事後覺得我呃佢,真係無呃佢, ...

亮哥~完全明白
講解得好仔細~thank you so much
只因小弟係新手,邊跑邊了解邊學習,我都理解跑步係好個人的活動,要睇自己所需
真係好感謝你無私分享

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 winner1 於 2011-5-20 10:17 AM 發表
""正常速度"5分/K、keep住心跳率150樓下、以3分幾1K既速度衝架"
--羨慕不已
小弟跑20K都要5分/K,不過心跳率170樓上...

ching~thankyou.
等我多d了解下心跳率先

升級   2.67%

該用戶從未簽到

剛搵到小小資料,唔知岩唔岩呢??
心跳率運動時理想的心跳速度:
最高心跳率的65~85%
心跳率計算方法:
心跳率上限:(220-年齡)X 85%
心跳率下限:(220-年齡)X 65%
平常情況之下成人正常心跳速率是每分鐘60至100次,而不同年齡也有不同的正常心跳率。

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-5-20 10:41 AM 發表

小弟年紀大了,220減去歲數仲要乘80%,所以心跳率唔可以keep咁高,衝3分幾時才會過16X。以前未上力時,好容易就過高,而家睇得新聞多,唔想猝死住,咪用心跳帶mon住,跑步求健康,希望唔傷腳更加唔想傷身。
如果換 ...

跑步求健康,希望唔傷腳更加唔想傷身,長跑長有<<<亮哥~十分認同

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-5-20 10:58 AM 發表
嘻嘻! 謝謝Roy! 小弟經常同視障運動員講,要享受跑步,黎練跑唔係黎受苦架,覺得辛苦就跑慢d,大啖d吸新鮮空氣,聽下雀仔唱歌,聞下草香花香,跑得是福,有好多人想跑都無得跑架。我就好慶幸有得跑,所以會以享受的態 ...

haha亮哥,
知足常樂乃是好事,回想自己以往又煙又酒又沒運動,自得糖尿病後人生180度轉變
我也有一返感受的,剛開始練跑時,熱身拉筋時,雙腳有如搽了印度神油一樣壓不下去,
跑1k已經想死,頭暈想嘔的感覺,很想放棄...
現個多月後,關節柔軟度已高了很多,現4.5k上落斜已開始不能滿足我了,已plan加長路程
祝你和你的視障朋友長跑長有,好好享受每一日

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-5-20 11:23 AM 發表

慢慢加啊! 一下子唔好加咁多,慢慢加,相信遲早你可以跑馬拉松了!

亮哥~早呀
小弟尋日加長左小小,人生第一個5k,感覺都好輕鬆,相信再練多一個月,
應該可以應付10k

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2011-5-20 09:46 PM 發表

松田Roy ching, 歡迎加入長跑網, 我鼓勵你繼續跑作為健康生活的動力hgj091" />" />hj , 更希望你開blog互相分享, 彼此激勵, 以你的經驗鼓勵更多人, 免得別人因生活不平衡, 最後要身體響起警號才知身體 ...

師兄~早呀!!
無問題,等我搵日開blog慢慢打好佢

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2011-5-23 01:21 PM 發表

Roy ching, 我係ctse 黎ga" />" /> , ha~ha~

噢~sorry..
師姐你好

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2011-5-23 01:24 PM 發表

Roy ching, 你咁勤力, 不久既將來, 我哋一定睇到你企係頒獎台既最高果級, 加油~" />" />" />" />

師姐你好,
千其唔好咁講獎嘅嘢小弟不強求同埋未想過
只想跑步求健康吧~共勉之

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 macwindyhk 於 2011-5-24 06:09 PM 發表

鯉景灣有兩間7仔喎...............

露天停車場巴士站對面果間