香港長跑網  - 長跑長友

樓主: trektrek
打印 上一主題 下一主題

天氣熱跑步真唔簡單

升級   0%

該用戶從未簽到

我都係,今晚跑完,偷偷地去左7仔買野飲及丁飯食,啤啤下俾網友撞正添,跑完真係熱到屎屎下,冰凍既凍飲good good聲飲落去,正呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 松田roy 於 2011-5-20 09:11 發表

早~亮哥,
鯉景灣嘅七仔??

早晨! 非也,是石峽尾7仔。

升級   0%

該用戶從未簽到

是的,在石峽尾配水庫遊樂場的緩跑俓上跑,是平路。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 松田roy 於 2011-5-20 09:37 發表

亮哥~想請教一下,如果平路步速5分幾鐘1km係咪叫正常速度呀??

正常速度是不是指個人的? 其實我都唔敢講,因為有一次跑緊我的"正常速度"5分/K,睇住個GPS錶,keep住心跳率150樓下(教練教的無氧運動),跑得好輕鬆好hea既時候,有網友問我及跟我跑,事後覺得我呃佢,真係無呃佢,我既正常速度(和我的視障運動員跑長課也是這個速度)真係5'/K。有時和他見到好平好直又無人的路,例如大埔海濱公園某段直路,我地會以3分幾1K既速度衝架,佢衝完好開心的,我見佢開心都會就下佢,其餘時間都唔想佢跑咁快,keep 5'/k算了,因為我們是練馬拉松長跑。話時話,到今日剛巧足足三個月無同佢練了,兩星期前他的眼做了手術,康復中,相信過埋下個禮拜,又可以同佢練習了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 winner1 於 2011-5-20 10:17 發表
""正常速度"5分/K、keep住心跳率150樓下、以3分幾1K既速度衝架"
--羨慕不已
小弟跑20K都要5分/K,不過心跳率170樓上...

小弟年紀大了,220減去歲數仲要乘80%,所以心跳率唔可以keep咁高,衝3分幾時才會過16X。以前未上力時,好容易就過高,而家睇得新聞多,唔想猝死住,咪用心跳帶mon住,跑步求健康,希望唔傷腳更加唔想傷身。
如果換了是我,我寧願跑番慢d,keep心跳率低番d,安全d,一個鐘頭40分咁長時間都係心跳率170樓上,危險了些,多跑長課之後,心跳率會低d的,到時才加番快少少也未遲,長跑長有啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

嘻嘻! 謝謝Roy! 小弟經常同視障運動員講,要享受跑步,黎練跑唔係黎受苦架,覺得辛苦就跑慢d,大啖d吸新鮮空氣,聽下雀仔唱歌,聞下草香花香,跑得是福,有好多人想跑都無得跑架。我就好慶幸有得跑,所以會以享受的態度去練跑,我和我的視障運動員練跑既時候,好多時跑到d花旁才停下來,叫佢飲d水,大力d聞下,不過香港d花好多都唔香既,佢會話d草好香,激死人啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 松田roy 於 2011-5-20 11:08 發表

haha亮哥,
知足常樂乃是好事,回想自己以往又煙又酒又沒運動,自得糖尿病後人生180度轉變

登錄/註冊後可看大圖

我也有一返感受的,剛開始練跑時,熱身拉筋時,雙腳有如搽了印度神油一樣壓不下去,
跑1k已經想死,頭暈想嘔的感覺,很想放棄...

登錄/註冊後可看大圖

現個多月後,關節柔軟度已高了很多,現4.5k已開始不能滿我了,已plan加長路程

登錄/註冊後可看大圖

祝你和你的視障朋友長跑長有,好好享受每一日

登錄/註冊後可看大圖

慢慢加啊! 一下子唔好加咁多,慢慢加,相信遲早你可以跑馬拉松了!