香港長跑網  - 長跑長友

樓主: shogikin
打印 上一主題 下一主題

赤腳跑是好是壞? 雷雄德@蘋果日報

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 happy2829 於 2011-7-4 10:39 發表

完全認同 stephen 講的對像問題, 如果 唔講對像, 唔係針對 長跑長友的大家,  我廿年前已經 見我樓下的 乞兒 赤腳跑, 但他的赤腳跑 完全不令大家共鳴 和 熱血起來....

咁我卅幾年前都見好多屋村兒童赤腳通街通山走,佢地連睇普通醫生既錢都冇乜,莫講話物理治療和骨科醫生,不過佢地大多都好有共鳴好熱血咁亂跑....

每件事情總有好與壞的一面,赤腳跑與否,跑步運動背後都會帶來不多不少的後遺症,多少跑步初哥跑步冇耐已經要四圍尋找意見,難道別人就不應該鼓吹跑步?又有多少人鼓吹別人跑步時同時讓人知道不適當跑步所帶來的後遺症?

"我廿年前已經 見我樓下的 乞兒 赤腳跑, 但他的赤腳跑 完全不令大家共鳴 和 熱血起來...."
偏見帶來盲目,一次又一次刻意偏低赤腳跑,更甚者將鼓吹赤腳跑的人標籤為一班故作高尚懶有品味的人,何來理性討論?乞兒赤腳跑又如何?乞兒跑步有問題嗎?乞兒又如何?那麼非洲眾多兒童赤腳通山跑又有何意見?

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 stephenyau 於 2011-7-4 15:59 發表

謝謝ching 又給我們啟發到一些要點了!!! 孩童時我們的年代時期(說我吧!) 都是穿梭60-70年代甚至80頭的年代, 還記得家人難得給我們買的專業跑鞋.......就是上學, 去街, 踢波, 捉迷藏和打架都是它.....white rice  ...

贊成赤腳跑與否並不是我想討論的要點,反而是某些人在討論赤腳跑時背後是否持平或存有偏見。

不過既然你問到我是否贊成赤腳跑,會否讓自己的仔女赤腳跑,我會說因應個別環境。如果是足球場草地,甚或運動場泰坦跑道,我會讓仔女赤腳跑。如果是石屎地,那要看看其它客觀因素,如果是人跡較為罕見的,如麥徑一段,赤腳跑倒也無妨,如果是人來人往的街道,滿街盡是行人消遣後的垃圾,赤腳跑始終有一定危險,似乎著鞋跑比較上算。

我冇睇過赤腳跑任何書籍,不過既然人類也只是眾多動物之一,所有動物與生俱來就是赤腳跑,三幾十年前大多小孩兒童都是通街通山赤腳或著白飯魚跑,問題始乎不大,那麼係環境許可之下我睇唔到赤腳跑有甚魔大問題,鼓吹大家回歸大自然嘗試赤腳跑我也不認為是甚麼大問題,既然已經著超薄底跑鞋跑步,如果是跑草地或較避震的素坦跑道時,嘗試赤腳跑又何妨。

如果有人標籤鼓吹赤腳跑就是懶有品味扮作高尚,那麼鼓吹跑步的人又是否懶健康懶有毅力恒心之類。

講多兩句,相信幾十年前既大部份屋村兒童通街通山赤腳跑並唔係怕對鞋會爛,而係赤腳跑帶來的那種無拘無速感覺並唔係著對膠拖鞋或白飯魚可比,基本上佢地自己選擇赤腳跑,反而是大人認為赤腳跑跑到成腳黑麻麻污穢不堪硬性要求細路著鞋,細路無可選擇之下才被迫著拖鞋或白飯魚。

當然隨著年齡長大,大家都要進入一個規行矩步既世界,社會認知就係要著鞋著襪斯斯文文,否則就是野孩子影衰屋企冇家教,大家才逐漸忘記赤腳跑所帶來的那種無拘無速感覺,漸漸地亦因為習慣了鞋的保護,所以到今時今日再講起赤腳跑就好像如洪水猛獸般。