香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

反思

升級   95.6%

該用戶從未簽到

我同意catcat 的話, 我們不是這個地球的擁有者, 這地球屬於大家, 我所說的大家不只是人類

大家就忍讓一下吧
我們該學習一下怎樣跟其他動物相處, 跟大自然相處

人類數量太多, 我地已霸佔左地球上太多資源, 土地, 水源, 空氣....
我還有好多話想說, 不過還是少說少錯, 希望大家能跟動物跟大自然好好相處

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2011-7-11 15:44 發表
流浪狗係人製造出來的問題, 唔係自然界的一部分, 所以我地係有責任去處理呢個問題, 捕捉市區的流浪狗, 似乎暫時來看是解決這個問題最佳的方法.

ching 你講得啱, 流浪狗係人制造出黎既問題。 不過呢個地球本來就屬於自然界, 係人類建設城市後便把自然跟人類分隔, 我地便有市區跟郊區。
但有無諗過解決辦法唔係去捕捉d 狗, 係人類該離開該區, 令該區變返做大自然, 我地將地方還返比自然界呢?
這個假設當然係無可能, 依家香港都唔夠地方住, 要我地讓d 地方出黎俾d 流浪狗?

各自有不同角度及觀點, 我唔覺得打電話去投訴既人錯晒。 只係如果我地人類可以從多度角去想同一件事, 可能我地可以同其他動物同大自然處得會比現在更好

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2011-7-11 15:56 發表
RE: 傑,你說得好好,看過你回复,我才想到自己的看法

Kin in Running

堅堅我同你真係幾夾wo

你果然明白我心意