香港長跑網  - 長跑長友

樓主: am2188
打印 上一主題 下一主題

其實游水同跑步用既力係咪一樣呀?

關閉 [複製鏈接]

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-31 22:28 發表
很奇怪, 小妹游完水 (2km) 後第二天肌肉都會有d痛, 大約1-2天.
但傍晚跑完步後第二天一早肌肉會有d累外, 下午都ok.

我都想知道游泳不是relax嗎???  為何會較跑步累???

游泳是relax的 但要找到省力模式,才會放鬆
有可能是ctse你收緊了肌肉而不自知,也可能是呼吸不暢順影響,當然姿勢亦可能制造水阻而跟水鬥力,引致疲累。

升級   41.95%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

真係好難搵到游水空間,星期二晚去荔枝角泳池,情況係五米一小撞,十米一大撞
不過明早開場時,我都會去元朗泳池游一轉!
其他時候就要等下雨或雷暴喇!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-1 15:37 發表

茶ching, 閣下所指"身體不能左搖右擺要保持平穩", 其實浮在水面便不會左右搖擺, 我估ching在最後一段是指游泳時要放鬆, 保持身體直, 放鬆了便不需用很大力氣, 是嗎

最主要係唔好左搖右擺,咁身體就會較易保持平直!保持水平推進,去水會最佳!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-1 23:04 發表

ching是否所指美孚-荔枝角公園泳池   那個池很正, my favourite, 以前 (未"好心做壞事之前") 都唔係好多人, 比較深水土步泳池, d人斯文d

聽ching所說, 我都係唔會去博了, 常常要避人, 游得不暢快,  ...

到九月尾,十月回復俾錢入場,兼天氣較涼,又可以操水準備迪迪尼3鐵喇!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-1 23:06 發表

頭會"左搖右擺"

好的, 留意下吧

會架,頭部擺動會將整個身體帶引到你唔想去的方向,游唔到直線好大程度係呢個原因,
人就算放鬆浮起,但係受著人造或天然浪濤衝擊,會偏離"航線"
如果保持頭部(即係視線)向著標的物前進,不偏移,那麼會較易保持直線前進

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-1 23:08 發表

迪迪尼有3鐵咩???  幾時??  小妹都係多事問下咋...

十一月十六日,無得玩NIKE 10K囉!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-8-4 00:43 發表
嘩! 免費入場? 香港咁大人口. 咪乜野人都去得? 很定變尿池呀" />jhk" /> !

小弟小時係摩利臣山泳池嘅常客.

登錄/註冊後可看大圖

唔止變尿池 出水口仲充滿人體污垢!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 am2188 於 2008-8-6 01:08 發表
近期小弟都唔知咩野事.....特別雙腿都在游完水後痛....特別右腳d膝部後.....好像之前跑步的情況一樣......
諗都諗唔到...竟然可以好似跑步咁傷

師兄係咪做"蛙蛙"呢,仲要大蛙腳個隻,咁就真係好傷!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-8-22 12:06 發表

三鐵ge 單車係咪要自備?
冇ge 話有冇得借?
一架公路單車好貴.......

單車一定要自備,唔係的話,到時發覺唔岩setting就大件事
可以問fds借,問外人借就少d啦,因為炒車唔知點計
公路單車價錢平至入門級的$3000左右,貴至幾萬銀都有,視乎個人目標同財力!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-8-22 12:09 發表

我都研究緊自由式點樣游得快
遲下會試下轉身
如果掂ge 話應該會去快線游jg" />

大腿以小而密的幅度踢水,基本上全條腿保持接近平直
踢水時,只向下用力,向上時不發力,由雙腿自行浮起,就不會製造反漩渦阻慢速度
手伸前時,儘量貼近耳背,效率最佳
換氣時,頭部只作左右轉向,不向前望(游渡海泳例外,不向前看就望不到方向),可以先試試換氣時,視線向著肩膊,會較容易成功完成

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-8-22 14:32 發表

自由式?如果鼻於水內,長呼氣,鼻上水面後先吸氣,做熟呢個動作,飲水機會應不大。

Ken兄說得對,如果按我上述的換氣方法做,飲水機會不多,而且不會影響去水速度!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-8-22 14:39 發表

CF兄,幾時去鄧記跑番轉?

下個星期搵日落去,但未知星期幾!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 am2188 於 2008-9-27 20:33 發表
小弟家下都識自由泳..不過都係好快唔掂....重要大腿係酸痛冇力..

極可能係泳姿問題,C兄點踢水法
係大腿用力掘,定係好僵硬咁伸直腳踢呢?

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 am2188 於 2008-9-27 23:52 發表

伸直腳踢

我係大致上伸直,但實際上有少許微曲,而且只是向下用力,向上基本上唔俾力,以水的浮力浮上來
腳唔駛需打得太深,否則有水阻兼浪費力量,很容易累!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-9-28 11:11 發表

相對於人地2~3千米
我呢d 少野啦~

游到八百米,好快可以游到三千喇!
我都係由幾百米開始咋!