香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kennysze
打印 上一主題 下一主題

第八次長跑一萬公里(累積至22年8月31日共71580公里)

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

Jacky同坦克師兄,你地介紹的歌,我都係第一次聽咋! 依家聽緊啦!
    小魚師兄,單獨跑時聽「誰伴我闖蕩」真係夠晒應境!!! 一路跑一路唱我都鐘意O架! 不過都係跑到D無人地方先會大聲唱O羅!!
    阿何師兄,係呀! 聽日下午一時跑RTI大圈,在香港網球中心集合呀! 一齊來玩啦!
    perre師兄,不如聽日一齊畫大地圖,一齊玩RTI啦!!
    阿火,你依幾首歌我都係從未聽過!  
    根拿師兄,班長,我單獨跑就會聽! 跑成日,如果唔聽下音樂會覺得悶!
    阿貓師姐,你好番D未,相信你練得一排就掂O架啦! 加油!!!

升級   0%

開心

Perre師兄, 明白了! 相信你明天24K一定OK,咁就留番下一次再一齊跑長距離啦!

升級   0%

開心

好! 希望你星期日有好成績!! 下次再約過一齊跑!

升級   0%

開心

阿貓師姐,希望你快D好番,再一齊跑過啦!!!

升級   0%

開心

2012年3月24日上午,先由青衣跑到荃灣,與一班跑友集合,然後浩浩蕩蕩的沿青山公路經青龍頭,跑到雷公田,再接荃錦公路,今次有成22位跑友一同跑,加上在石崗的農場喝新鮮牛奶,實在痛快!! 此段共跑30.5公里

浩浩蕩蕩出發去

登錄/註冊後可看大圖

大合照,還有火師兄在拍攝

登錄/註冊後可看大圖

好好飲的新鮮牛奶

登錄/註冊後可看大圖

是日午餐

登錄/註冊後可看大圖

在農場見不到牛,反而見到羊!

登錄/註冊後可看大圖

路線圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

開心

2012年3月24日下午,我們一行四人(坦克、Joe、火和我)在香港網球中心出發,計劃跑個RTI大圈,不過起步已差不多下午2時15分,之後我和坦克又分別掛彩,以致比預計時間遲了,為了趕著回家陪家人吃飯,就在大潭路直落筲箕灣,跑到北角乘地鐵回家去。此段共跑28公里

跑到大潭篤水壩

登錄/註冊後可看大圖

路線圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

開心

2012年3月25日,一早出發跑青衣海濱長廊,然後過橋跑到汀九村,折返到大河道麥記與「癲友」打個招呼,再跑上城門水塘會合「癲友」,然後一同行過針山,由於趕著買早餐回家,故和「癲友」們道別後,就再跨過針山,跑落和宜合道,時間有點趕,最後截的士回家! 是日共跑29公里!! 計算這29公里後,由10年12月3日累積起計已超過5000公里,是一重要的里程碑啊! 今日多謝Jacky, 小二, 坦克, 胡蘇仔, mill姐, joe, Kevin同我一齊跑到第5000公里!!

在青山公路途中

登錄/註冊後可看大圖

會合一班癲友,出發前先來個合照

登錄/註冊後可看大圖

針山留影,大家都好開心啊! 睇番我的跑步里數剛超過5000公里

登錄/註冊後可看大圖

路線圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

開心

多謝根拿師兄,到一萬公里要來一同慶祝啊!

原帖由 Gunners 於 2012-3-25 18:04 發表
    恭喜Kenny,己過5000公里關口,期待突破一萬公里日子來臨

升級   0%

開心

Kevin, 你的提議好呀! 到時一齊來個100K,之後一齊去食自助餐慶祝!!!
    坦克,你依排練咁多斜路,又魔鬼太圈咁,到時跑100K一定無問題!   
    小二, 多謝你一定支持!!!

升級   0%

開心

班長,一定會安排「哈根大」,放心!
    阿貓師姐,多謝,你都有陪我跑過二十幾公里O架!!!
    火兄,多謝晒! 乜搵幅咁靚O既圖俾我!?
    阿何師兄,多謝晒! 一定要再同你跑過!!!

升級   0%

開心

Thomas師兄,多謝晒! 上次一齊跑去食齋後,好耐無再一齊跑! 期待下次一齊跑大嶼山啊!
    micrathon師兄,謝謝! 好開心都一齊跑過兩次!!!
    dann師兄, 天氣都好大影響,太熱我諗都幾難跑得長! 慢慢來啊! 我之前都跑O左好多個五十幾六十幾公里,之前重跑多個九十公里,先敢試下挑戰100公里咋!
    Jacky師兄,好呀!! 我約定你最後一百公里一齊跑晒佢!

升級   0%

開心

大家為甚麼會跑步? 相信不少朋友都是為了減肥,為了健康! 在這裏分享一下我的故事!

開始跑步
    在06年,開始聽到身邊朋友、家長、同事都異口同聲說我胖了,對一個自少都是「瘦瘦地」的人來說,實在很聽不慣。其實自工作兩三年後,漸漸少了運動,加上又流行自助餐、任食火鍋文化,一班朋友約出來,就是吃、吃、吃! 雖然沒有磅過到底自己確實有多重,不過看到自己的肚腩,又聽到身邊的朋友的話,也心自肚明了! 於是立定決心,要多做運動! 而最方便,隨時可以做的,一想到便是跑步,就是這樣便開始進行跑步運動,跑家中附近的海濱長廊了,當時是06年7月!

升級   0%

開心

一於放張跑步前的相片俾大家睇! 哈哈!

原帖由 tank1438 於 2012-3-27 21:39 發表
    相信呢度嘅ching ctse,個個都可以整張開始練跑同現在的,攞黎做獸身代言人呀!" />" />

升級   0%

開心

火兄,即刻整番張先!!! 不如你都整番張!!!  
    根拿師兄,正! 咁快手!
    Kevin師兄,等睇相呀!!!

升級   0%

開心

Kevin 師兄, 多謝你張玉照啊!依家坐緊車都要入黎回覆!
    你依排咁努力跑步,必定可減到好多磅數!不過以前太瘦了,唔好減太多啊!
    根拿師兄,係呀,特登㨂番張差唔多0既!
    胡蘇師兄﹐我都係平時食好多野﹐好彩有跑步咋!
    阿貓師姐,當諗住跑步之後可以食多d野,一定可以努力跑步!
    火兄﹐多謝俾面!睇唔到你以前的身型,不過依家就真係fit! 不過唔好咁夜訓啦!哈

升級   0%

開心

Jacky 師兄,你果張無得頂!! 其實你以前都唔覺肥,又睇唔到肚腩仔!  依家明顯就精神O左!
    阿貓師姐,係呀! 多謝各位師兄師姐支持! D玉照好好睇! 唔知仲有冇得睇呢!!?
    阿貓師姐、根拿師兄, 放心,跟我跑一萬公里一定瘦身成功!! 唔瘦再送多第二次長跑一萬公里療程!!!

升級   0%

開心

Jacky 師兄,原來你又要過去大連,我之前都在大連留過腳毛,沿海邊跑風景一流!!

升級   0%

開心

大家記唔記得第一次參加O既公開跑步比賽係邊個? 哈! 我都幾誇張,第一次就膽粗粗報名07年的渣打全馬,和大家分享下這個故事先!!

第一次參加的公開跑步比賽,07年渣打馬拉松
    之前說過,我在06年的7月開始為了減肥而跑步,最先是跑青衣海濱長廊,後來又想計算跑了多少距離,就間中去青衣運動場跑,持續在暑假都有跑,大約一星期跑一至兩次,每次半小時左右!  
    在十月初在網上得知渣打馬拉松開始報名,當時想起看過一本叫「死前要做的五十件事」,其中有一樣是要跑一次馬拉松,自己都好想試下,但又擔心自己無法完成。當時我最長只跑半小時,跑到13個大圈( 5.9K左右),於是就在十月訂下目標,如果在一小時內能完成26個圈,就會報名參加,在十月尾,我一小時大約跑到24,5個圈左右,雖然未達標,不過就覺得用馬拉松比賽來迫自己多練習也不錯,於是就報了一生人的第一個比賽,07年的渣打馬拉松!

報了馬拉松後,學校的工作很忙,很遲放工,吃晚飯後已差不多九時多,很難抽到時間跑步。後來想到利用星期六和日早上晨跑,總算有些練習,但以量來說實在太少了。到了農曆新年假期,就密集的練,天天都有練習,由半小時、一小時至最長的一個半小時,在比賽前一星期,就練了一次最長的連跑兩小時。(我本來想數數跑了多少圈,可是數了十幾個後就亂了,後來都沒有數! 哈哈!) 當時會覺得用兩小時跑步已很多了,怎能再分配更多時間呢! 況且連續在運動場跑兩小時,已很悶了!

終於到了比賽日了,整晚無法入睡,很緊張啊! 比賽時,一大群人一起跑,簡直令我血脈沸騰,速度也快了,但跑至20公里已有速度下降的情況,去到30多公里,雙腳已累得不堪,接近抽筋邊緣,心想恐怕完成不了,不斷鼓勵自己,終於捱過一公里又一公里,邊行邊跑,終突破了自己的體能極限,結果我以4小時31分的時間完成!
    當你疲累不堪時,要有很好的鬥志才能讓你繼續去跑,當時想到一班朋支和blog 友的支持和鼓勵,實在不能輕易放棄,最後我終於捱過這段路!

實在很辛苦地完成這個馬拉松,心想已完成任務,馬拉松參加了一次就夠了! 想不到之後竟然發生了一件事,令我要參加第二次的馬拉松!

升級   0%

開心

阿貓師姐, 好番八八九九啦! 我係腸胃炎,可能D野食唔乾淨! 睇完醫生食完藥好番好多! 今日應該可以去約跑啦!
    根拿師兄, 係呀! 又練習唔夠,跑到咁O既成績都好滿意啦!
    Kevin師兄, 小二, 哈哈! 有時間會繼續寫O架啦!

升級   0%

開心

Thomas師兄,謝謝!! 好開心今日一齊跑! 期待下一次約跑!
    阿火,謝謝關心,依家好番晒O架啦! 聽日都會量力而為,放心!!!