香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 餓龍
打印 上一主題 下一主題

【am觀察】香港如何辦好國際馬拉松

升級   13.68%

開心
  • 簽到天數: 2 天

回復 25# 的帖子

我岩岩跑完東京馬拉松~~
    ....我認為根本無必要著眼於數字上既意義!!
    因為有幾多觀眾....根本無辦法數得清!!

論氣氛...論觀眾人數......兩個馬拉松相比.....根本無得比!!!
    東京絕對係壓倒性勝過香港渣打!!
    有無一百萬個觀眾....我唔在乎!!!
    ....我只係知道沿途有數唔清既觀眾為我地吶喊....
    ....同無數既人撃掌鼓勵....
    ...沿途甚至有管弦樂團、鼓手為我地奏樂...
    .....係呢D 足以令人情緒高漲既氣氛之下...
    ...數字已經變得毫無意義、無關重要la...

而我亦都敢膽講....香港渣打...除左工作人員之外....
    大部分時間見得最多既就係....揸住藥油既聖約翰救傷隊!!!

甚至乎....東京大會提供既攝影人員....沿途為我拍左接近100張相!!
    係香港....搵到幾張....已經算好好彩喇!!!

莫講話比賽日氣氛及安排....連EXPO 規模都好大...我係入面行左三個鍾!!!
    香港....我拎完野....基本上已經可以走得!!

但係米代表香港搞得差呢???...非也!!!....只係比唔上世界級JA!!
    小弟曾經係香港渣打跑過一次10K, 兩次半馬, 三次全馬!!
    人生第一個全馬....正正就係香港渣打!!!
    .......所以對呢個比賽好有感情!!!....

我絕對認同....香港渣打搞得唔錯!!
    而且安排上...年年都有進步!!!絕對值得一讚!...
    ...搞馬拉松比賽本身並唔容易!!
    再者...身邊好多朋友亦因為渣打而參加跑步!!

但如果要同世界級比賽相比..好遺憾...我相信香港仲有好大段既距離...

至於賽道問題...我淨係唔明...點解7.1 可以封港島市中心一個下午....
    ...但就唔可以為馬拉松提供一個朝早呢??

升級   13.68%

開心

回復 29# 的帖子

我覺得巿民係需要教育ga!
    既然7.1,大眾可以接受,為何馬拉松唔得呢?
    點解其他大城巿做得到,而香港就做唔到?
    你提出既問題,其他城市一樣有!尤其係東京、紐約!
    呢d 問題並非香港獨有!
    舉辦初期,大眾通常有怨氣,但當佢地眼見比賽既成功,都會慢慢接受!
    香港幾年前終點搬入維園,當年米又係多人投訴!

說穿左,政府根本無諗過改進比賽,只滿足現狀!
    比賽個日,特首只會想沾光!
    而且香港政府做事模式,最失敗係怕投訴!唔做唔錯!
    怕投訴,真係咩都唔駛做!

升級   13.68%

開心

回復 32# 的帖子

第一,港島既遊行已經證明左港島市中心封路技術上係可行。

第二,外國既馬拉松經驗,係比賽當日,d人係會減少揸車出街,其實呢個情況同樣係香港既7.1都有出現。而且千祈唔好忘記7.1遊行時間係下午,而馬拉松只需要星期日朝早!星期日早上港島交通繁忙程度並非你講得咁嚴重!揸開車既朋友應該好清楚!

第三,亦都係我最想講既point。先根據你所講:
    「各人有各人既利益,係一般市民黎睇,跑步唔係大晒既,嚴重影響市民生活你呢d跑步佬會有運行嗎?」
    我想問馬拉松帶出既健康信息...莫非唔重要咩!?
    我要重申市民係需要教育既!
    例如,香港人呢幾年亦都因為渣馬而開始慢慢接受馬拉松,報名數字已經反映左呢樣野,你一直維護既渣馬正正就係一個例子,去證明一個賽事既成功,係可以提升市民既運動意識及對呢個馬拉松盛事既熱愛。

而且亦證明只要比賽搞得有聲有色...市民好自然就會去擁護!!!
    例如其他城市搞馬拉松初期一樣有擾民問題!!...但如果宜家去東京、倫敦、紐約提議將賽道搬返去市郊,我相信唔會得到接納。

再者香港人既跑步熱度唔差ga,例如剛剛既東京馬拉松,第二最多既海外跑手正正就係香港人!!所以只要搞得好,香港人唔難去接受個比賽。

第五,作為跑手,我絕對希望香港有一個世界級既馬拉松比賽。
    但呢個絕對需要政府既配合,講真,政府有幾重視體育運動...心照啦!
    紐約、東京都係得到當屆市長既支持先搞得咁大!
    ..東京既石原慎太朗係會親自係終點,為最後一名衝線既跑手頒發獎牌!

升級   13.68%

開心

回復 41# 的帖子

我睇法比較樂觀!!
    正正就係香港人非常現實!!...
    ....只要個賽事搞得有聲有色...成為世界級比賽!!
    .....市民自然就會支持!!!
    根本就唔需要一百年!!!

我自己跑左6次渣打....眼見一年比一年多人參加!!!
    三年前....全馬....只要deadline 前報就得!!!....但上年開始...頭一個禮拜已經爆額啦!!
    所以賽事成功...自然就有人支持!!...包括觀眾!!

而且唔少海外既賽事...係花好多心思去搞旺個氣氛!!
    例如賽會會經常主動聯絡社區....搞打氣團!!
    ....呢一點亦係渣馬賽會最缺乏既!!!

我要重申渣馬唔係差....只不過未到世界級既水平!!!
    但香港係絕對具體潛力....去搞大個比賽!!
    所以....賽會同政府係唔應該就咁滿足現狀....應該向前看先岩!!!

東京馬拉松家下咁成功....但佢地既目標係擠身五大馬拉松之列!!!!
    ....因此佢地一樣不斷諗辦法改進個比賽!!!