香港長跑網  - 長跑長友

樓主: perre
打印 上一主題 下一主題

Perre - 愛跑步, 只因我愛跑步

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:5月22日
時間:晚上八點
短評:好耐無試過夜晚呢D時間落街跑步,今晚天氣清爽,得24度左右,又有D風,好C服,所以跑左一個來回到嘉頓修路處回頭10公里,全程刻意跑快D,上斜幾段更比多D力扯盡D,但落斜反而收番少少,以免弄傷,只係大約去到9.5公里時,右腳腳板底扯左六七下,擔心整傷,所以立即收油,去到GPS顯示10公里時便收步,花左51分37秒,比復活跑輕輕快左2分鐘,但跑完腳力還有好多,條氣行左二分鐘便回順,整體感覺係強左少少,唔錯唔錯。

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:5月26日
時間:早上8:30分
短評:今朝約左Willy, 小黑和新朋友B隆星人一齊跑山,至於點解叫B隆星人,稍後再講,先講去跑左去邊,我地一行人由麗城出發,上左油甘頭村,再沿引水道跑到荃錦公路,之後沿荃錦直上,經過川龍到大帽山公園,再沿大霧山道上到閘位,之後一路上到頂𡶶的天文台盡頭,跟住回程到順龍飲茶,共19公里多少少。今天起步時有幾粒小雨,去到荃錦後見到少少陽光,差不多大霧山頂時如入百里雲霧之中,能見度只有10米,回程更傾盆大雨,去到川龍連鞋籠都濕埋。但好開心,因為認識到B隆星人,還記得當日認識K隆星人時已十分震撼,因為他來自外星,一日能跑105公里,耐力十分利害,對我來說簡直是技驚四座,至於今日認識的B隆星人,他應該都係來自外太空,果然係今年初渣打馬拉松頭15名內的跑友,係我眼中根本係同肯雅跑手同一個Level,咁耐已來,我只係想像肯雅人點跑3分鐘1公里嘅速度,今日過左川龍後﹠在大霧山路攻頂時,原本B隆星人跟後邊的小黑吹吹水,但突然在我身邊界過,我見佢跑得好輕盈,完全無死跑嘅感覺,呢排我都跑左幾次山,於是便想追追佢,睇清楚佢跑姿,我估當時我需然上斜,但谷盡死力果100米都應該有6分鐘1公里,但30步之內一個彎後,既然連佢屁股都見唔到,我估佢當時有4分鐘1公里,上條咁嘅斜路既然有咁嘅速度,還不是來自太空 ?? 真的要同佢跑多D,學習學習。

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:5月29日
時間:晚上八點半
短評:今晚食完飯約左老婆落海旁跑步,見佢興高采烈便一齊落去,拉左15分鐘筋後便開始慢慢跑,無睇速度無睇距離,慢慢同佢跑到海濱公園迴旋處,我估大約2公里鬆少少佢便開始要慢慢行,第一次係呢度跑都有2公里多已經叻叻!跟住佢先行返屋企沖涼,我就繼續來來回回慢慢跑,前後跑左90分鐘,跑完後睇睇GPS,原來都有13.18公里,但完全唔喘氣,好C服!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:5月30日
短評:昨晚Con梳Server做到成點,跟住二點又起身埋尾,今朝又試個新Backup試到頭暈暈,加上心中一口怨氣,本應今日要休息下,但今日又坐左成日,想郁下個人,老婆又去左街,於是乎便由屋企下邊海旁慢慢慢慢跑到深井籃球場掘頭路折返,剛剛好10公里,返來後睇下時間,真係好慢慢慢慢架,用左1小時6分鐘,但好熱,出左好多汗,跑完後條短褲仔都重不停滴汗,隻鞋又濕晒,真係要買多對交替用,但今日同昨日速度差唔多,需然今日都好攰,但全程慢慢跑無扯蝦好C服!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 momolone 於 2012-5-31 12:06 發表
ching 真係勤力!!

我有ching一半o既恆心毅力就好喇﹗

我地成日都約埋一齊慢跑架, 你有興趣下次都可以一齊架!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

總結一下五月份先:
5月01日 - 23.6公里,深井入元朗
5月05日 - 30公里,荃灣入馬鞍山
5月07日 - 26.2公里,鰂魚涌收工返荃灣
5月12日 - 32.2公里,荃灣入西貢
5月16日 - 21.1公里,元朗收工返深井
5月20日 - 24.7公里,荃灣入馬鞍山
5月22日 - 10公里,荃灣來回深井
5月26日 - 19.2公里,荃灣上大霧山頂再返川龍
5月29日 - 13.1公里,荃灣海旁來回跑
5月30日 - 10公里,荃灣來回深井

本月總共有210.1公里

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2012-6-2 21:05 發表
跑咁多長途,雙腿0K嗎?

跑跑下便OK,家陣20K內跑完可以當無跑過,當然要慢啦,過左25K就會攰多一日。

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:6月2日
時間:上午八點十五分
短評:下午約大老婆﹠朋友到大嶼山玩二日一夜,原本今朝打算跑去香港仔,但時間關係,唯有短短地係荃灣區跑一個圈啦,由屋企樓下經青山公路,再上國瑞路,然後左轉上和宜合道,到可風中學右轉上城門水城道,到綠VAN站後沿引水道到荃錦公路,跟住轉入下花山南路再沿引水道返油甘頭村,最後到灣景巴士總站收步,剛剛好18公里,用左1小時58分35秒。

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:6月4日
短評:今晚又同老婆落去海旁慢慢跑,拉完筋還見到小黑彈過∼∼∼我地由麗城三期出邊海旁一路跑到海濱公園迴旋處再折返,回頭過了碼頭再到西鐵C出口咁上下,剛好跑左3.32公里,用左30分鐘,跟住老婆就要慢慢行了,我在佢慢慢行返三期時,我便繼續跑到灣景海濱盡頭才折返麗城,見好老婆都行到回來了,我都跑左4.86公里∼∼∼今晚老婆叻叻,跑多左跑!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:6月5日
時間:晚上8點
短評:今晚由屋企對出海旁去到青龍頭過少少的御天𡶶來回,跑左1
5.26公里,唔知係今晚收工有D攰還是係天氣熱了?對上一次跑
同一條路,大約二月左右,當時氣溫約15-16度,記得只係用左
1小時26分多D,今晚再跑要去到1小時34分,足足慢左8分鐘
,還要好熱好辛苦 ........ 但返到屋企先睇時間,原來已比之前慢左!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 momolone 於 2012-6-5 15:00 發表

thx, ching

請問你跑開D咩路多呀?跑開幾遠呀?快慢唔緊要,不次有呢D路程可以叫埋你!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 momolone 於 2012-6-7 14:01 發表

我住港島東區,跑齡係一年級生,跑緩跑徑或海旁,
自從渣馬後,每星期跑0-3次,每次30-60分鐘左右(今星期仲未跑過!)

20-25公里左右你OK唔OK呀? 基本上每星期六或日都有攪下呢類約跑, 但多數圍繞住荃灣, 沙田大埔或屯門元朗 or 大嶼山. 你怕唔怕遠?

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:6月9日
時間:上午八點
短評:今日跟坦克、娃屎、K隆星人、B隆星人、傻蝦、力高、CK等一眾人由荃灣麗城跑入大埔,今早十分焗,焗到差D抖唔到氣,上去城門綠VAN站果短短幾公里已經要左我半條命,跟住去到鉛礦坳時,天氣開始轉壞,所以唔跑石屎路而改為只有5公里的衞奕信徑七段落大埔,只係走左一陣便下傾盆大雨,結果又連鞋都濕埋,次次星期六跑步都差唔多落雨,閒日就曬屎∼∼∼係咪玩野?

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:6月11日
時間:晚上八點九
短評:30度的焗豬晚上,由屋企樓下去深井籃球場的5公里路,刻意走快少少,去程5公里花左27分10秒,但已經熱屎左,去到籃球場後要灌水﹠洗臉下火,休息左五分鐘後才回程,但夏天都有呢個時間,我相信到今年冬天,5公里應該可以做到25分以下。跟住回程5公里以散熱﹠回氣為主,花左37分多少少。

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:6月14日
時間:晚上七點多
短評:今晚天氣悶熱又無風,加上昨晚飯聚回家零時十二點多,所以今天狀態明顯不足,起步都無10分鐘已經想掉頭,但慢慢捱下捱下去到機場展覽中心,老婆剛打左二次來,但因為電話入左防水袋裡邊聽唔到電話,於是諗住老婆收工返緊屋企,所以乘乘機機便返轉頭,返到麗城睇睇,原來跑左7.61公里,時間係47:24秒 ..... 但原來咁嘅天氣跑得咁辛苦都過唔到Nike 8公里賽果條紀念毛巾要求嘅時間 .... 但到時八月會更熱 .... 都係諗諗報唔報名先!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2012-6-13 13:15 發表
這條路跑全程?我都想試

邊條路呀?下次再吧時叫埋你呀!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:6月17日
時間:上午六點半
短評:在台灣墾丁的第二天,雖然昨晚下了一場大雨,但今早天氣晴朗,做完十五分鐘熱身﹠拉筋後,便由民宿門口向山走,但開頭曬住黎跑,跟住又落毛毛雨淋住黎跑,無耐後又出住太陽落住雨黎跑,但好幸運地有條大彩虹陪我跑左大約跑左3.6公里上斜山路去攻頂,跟住跑左約4公里落山到墾丁大街,但由於太早,差不多全部商店亦未開門,於是便沿海邊慢慢路返民宿,用左1小時15分鐘跑左11.7公里,好C服!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:6月18日
時間:早上七點半
短評:今天唔知醒,雖然鬧鐘嚮了,但太攰關係,一訓便七點了,昨天向了北邊路了一個圈,今天便試下向南邊的最南燈塔進發,今天太陽伯伯十分不留情,曬到無朋友,沿路一邊跑一邊用水淋身,加上昨天好似食左五餐,所以順便黎個消脂跑,可以無咁辛苦,但去到燈塔發現原來要買票入場,但我身上得五十蚊,要留番D錢買水,所以去到問口便折返,返到民宿門口剛好10公里理D,用左1小時10分鐘連同1.4公升水∼∼∼好誇張∼∼∼!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:6月24日
時間:晚上九點
短評:昨晚通宵工作,今日訓到中午一點鐘,跟住meme麼麼左一陣食少少野便去瑪麗醫院探媽媽,而老婆在家煮飯仔,探完媽媽返到屋企剛好有飯食,食完便同老婆落街跑步,一齊跑到海濱圓型花槽再回到麗城三期,為免爭廁所,所以佢先返屋企沖涼,我就再跑遠D,到汀九橋才回頭,今晚慢慢跑,9.6公里跑左1小時15分,而且沿途又好好風,但跑完連鞋籠都濕埋∼∼∼∼!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

日期:6月22日
時間:晚上九點
短評:自從台灣放完電回來後,再捱左幾晚OT加班,媽媽又入左醫院,攰左成十日都回復唔番,但諗住星期六日可能打風,幾日無郁過,所以成九點都落街郁動一下,好彩落到街見到小黑跑完返來,但佢真係唔好彩撞到我,比我捉住佢再跑多次,攪到佢今晚跑左成25公里,可能天口熱加上體力不足,已經慢慢跑,但跑到深井已經唔想跑,好彩有小黑帶住我,回程跑過左汀九開始體力漸漸下降,開始有少少喘氣跡像,但得小黑鼓勵最終捱埋尾果3公里返到荃灣碼頭,跟住去左七仔買寶礦力,合計跑左11.6公里,花左1小時15分鐘∼∼∼∼但跑完條頸有D梗梗地,好似訓"禮“頸咁!@@

登錄/註冊後可看大圖