香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

腳踭同腳前掌痛

關閉 [複製鏈接]

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

Alfred hing,

現在情况如何? 重有無痛 ?
我都係前一排放暑假,得閒便經常跑,–週跑到超30多K,跑多咗,
跑到勞損,腳跟痛,休息兩週重有痛,便去睇物理治療,
醫師話筋膜離位,要縛冰,照超聲波同按摩,睇咗三次已好了七成,
宜家靠自已縛冰同按摩,等筋膜貼緊跟骨到自已復完。
醫師話年紀大了,休息不足,好容易勞損的,你也要注意!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

靜水 hing,

很耐無見你上來了,多 D上 呢吹水!
其實跑得多哩數 d 跑手,時間都花在跑步,吹水就........
回答你的問題
除了做物理治療外,可以睇跌打治療,按摩鬆筋及縛藥,
西醫會給你吃消炎丸,傷患靠休息及自已做物理治療,
效果會長一些,同要長時間停跑。
我個人覺得做物理治療較好一些,雖然貴一些,但不用担誤太耐。
祝你早日康復,有空約埋一齊跑

升級   97.05%

該用戶從未簽到

LVrunner ching,

You are  right, most of the runner would have the
plantar fascitic (筋膜炎) . I think they are not less warm up
to stretch their foot only. Most of them are over run and rest not enough to recover.
Especially, the age over 40 just like me and most of the Ching on this age level , I really understand the problem because most of the man that over the age 40 their mind still think they are in mentally and physically are in the young age ( 唔認老 ),therefore they  do the think as the same they do before -- young age. ( 男人之虎 .. 苦)

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 19# 的帖子

靜水兄:

我明白腳傷對中年跑步者來說是一個沈重的打擊,因為他們的跑步已成了他們生活的一都份,跑步己是一種精神的記托,習慣了跑步忽然不能跑,真是十分苦惱及失落的,但係,你可以用其它方式去保持自己的體能用狀態,例如游水,行山,做GyM及踏單車,都是跑步者的輔助運動,你醫治腳傷時可以停止跑步做這些運動便不會令你跑步狀態退下的,這些都是我的經驗。

另外LVrunner 提供的經驗在草地上跑也是十分有效的,無禁易傷,但一定要好翻 七七八八至好走,Lv 兄在 LV 不同香港,香港找草地跑十分困難,我都想找人提供那裹有草地可跑,我以前是在沙灘走的,因香港沙灘多易揾,但走沙灘是有技巧的,要走返水邊那些沙,因為一來較平坦,而且不會太鬆軟,跑沙灘都是好享受的,我宜家重想返少年時一班同學仔在大嶼山長沙跑的情景。

我估你比較少睇物理治療,醫治筋膜炎,不是太長時間的,我估是是30 分鐘左 右,花既時問同睇跌打差不多,但我個人覺得物理治療
醫治筋膜炎較快及有效及方便,因為醫治筋膜炎必定在患處照超聲波
,刺激肌肉內的蛋白貿,等他們加強自行修補傷患,一般都只能治療好至七成,余下要靠休息及自已做 運動加強筋部及肌肉的力量,等此位置無禁易傷,這些都是我睇物醫治療時物理治療師講解我聽的,另外中年以上的人較容易受傷,是因為受傷後較年青人復完的能力較慢,所以身體如有反應給你,便要知道要休息,不要死頂。

其實在跑步界內有很多高手,老手及祈手都有此情况,唔識休息,跑吓,跑吓便唔見人了,大部份唔係唔想跑,係跑唔到啦!

所以希望大家跑友要好好保護自已雙腳,長跑長有!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

Andy hing,

Have you go  to the doctor check your foot ?

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 29# 的帖子

Andy hing,

我無練過瑜珈,但瑜珈好像練習拉筋為主,對跑步是有一定的幫助,但關節傷或筋膜炎是另一回事的,你最好都係揾醫生體下了解清楚先,避免弄得更傷,手尾長。

另外我看你講自已每次都練 1.5 - 2 小時,未知你練跑有幾耐?水平去到邊?會唔會練習過度咗?

祝你早日康複,長跑長有!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 chengcc209 於 2008-10-9 09:41 發表
pwong5618:

我認識一些跑友也患上了足底筋膜炎,手尾很長。其中有些不時復發,不能作太多速度訓練。

我也認同你所說,受傷後宜休息和做cross-training。我在膝傷後休養期間便集中游泳、健身等,不過,我就自覺 ...

Chengcc209,

膝頭傷咗,真係好慘!

我自已領教過,早幾年復出跑吓步,因心急谷下的狀態,唔小心操過籠,
另加上一些意外,双膝就變咗傷膝,想發力就咪紙意啦,以前進追下巴士,
話禁易,傷咗之後,見到要追車,腦反射條件有反應,但膝頭根本唔聽話,唔想去..........

我都係慢 慢致復完,但也花了三年啦!妳唔好驚,我係亞叔,年紀大,所以身體機能修復較慢,妳後生女,好快好翻的,不要心急!
另外我的經驗是行山或跑斜路(向上)會加強大腿的肌肉力量,改善傷膝無力的情况,在這方面加強一下鍛練,狀態會容易谷返上,而且又唔易受傷,可參考下!

祝妳早日康復,出賽又攞獎 ( 好似加添D壓力吡妳 ) !

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 34# 的帖子

I don't know why ?
May be you have make some errors on the keyboard.

No problem ..........  retype again !  

升級   97.05%

該用戶從未簽到

Andy hing,

你Lunch time 跑步的習慣是否日日跑 ?
由1990 年開始跑到而家,應身體筋骨都鍛練咗一排可以適應到跑1.5 - 2 小時,但是否每週跑幾次 12K 后無休息夠?
另外跑姿是一門學問,要有好的跑姿才能跑好成績,有進步!
跑姿有問題不單止跑唔好,跑到一個水平便進步唔到,另外吏更會容易受傷添。
跑姿包括--- 手擺放,如何擺手,肩是否縮起即俗語話" 寒背 "
                     腰有無挺直,腳有無提腿,八字步,入字步等都影响
                     跑手的進度及易受傷的。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 44# 的帖子

靜水兄:

期望你的中醫治療有好的成效,等待你的療復報告。

仲有每週做一次蒸汔治療 ------  係咩离嫁 ?!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2008-10-21 13:01 發表
回5618兄,

所謂蒸氣療法是用一些中药加熱通過一個仪器將含中药的熱蒸氣噴向患處,大概十五分鐘,做完覺得患處鬆馳。另外目前每天都穿上夕膠鞋墊,減低患处壓力。上週加了每晚食一些中 ...

請問師兄有冇最快冶愈的例子呢?
每個人的傷患情况不一樣,好難去比較,受傷輕些,早日去治療,便可以快些治愈。 但我發覺多數跑友,初期有事,不會太注意需要去護理,等到跑唔到時,才去正視,所以一般都要用較長時間去治理傷患的。

又有冇就此收山的例子呢?
這些不好提,太多了!

有D担心,雖然現在已經唔係好痛。
不用担心,筋膜炎是需較長時間去治療的,治愈後也要留意小心舊患,不要
太勉强去操練,引致舊患復發,祝早日治愈。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-10-22 23:23 發表
quiet water hing ~

Have you checked out my post #24?  I've listed some alternative techniques of treating PF used in North America.  May be you can find it in HK.

Lvrunner,

I don't think those treatments are popular in Hong Kong.

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2008-10-30 13:02 發表
Joejoe Chine,

Sorry, 原本都唔肯定,最衰又見到你幅猫咪相,咁就...........

係唔係即係見到你個猫樣 .....

唔好見怪,搞下爛 gag 炸