香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: tank1438
打印 上一主題 下一主題

癲友跑山盡情癲...喇喟!!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

癲友四子篇:

在五六月時無緣無故因想癲友間做一件值得紀念的事,就膽粗粗的一同抽毅行者,在入了八九張飛下,只得傻蝦中簽,在各人不好意思互相推讓下,我,eddy同胡so就硬箸頭皮頂硬上接受挑戰,而山野狂人靚仔joe就外判到傻佬隊,恭喜佢幫傻佬隊爭取佳績做到super!

蝦隊長:體能可能唔算好強,但傻勁一定係癲友之最,一切事無人當我擔當的心情做人,令人佩服!

胡so: 癲友型男,又一山上來的跑友,年輕力壯頭腦靈活,全程唯一無狀況的英雄!

Eddy: 好爸爸,經常帶囝囝參與癲友美食活動,有一定體能,操練時披醒準到得人驚,所以今次一早設定為領軍人物,可惜正日狀態麻麻,不過都堅持到最後已經相當難得!

坦克: 四子裡最一無是處之人,被癲友們戲稱為"大師亨",其實心靈最弱,溝通能力又低,處事亦不夠果斷,今次毅行有咩不足都可以入我數!

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

慵懶

我都我手寫我心啫,未有癲友前我幾十年黎都扮演一條可憐虫的角色,在此得到大家的尊重,令我信心大增,衰d講:講句話都大聲d!
    所以能夠遇到大家絕對係我的幸運!

阿銓咁下年一於由你領軍,我會做你完美的十卜,時間唔重要,最重要係享受過程!我地做到了,下年到你喇!

蝦佬隊長,操練以黎我一路都擔心你狀況,之前的受傷更令我難以安心,你堅持到底的勇氣真令我拜服!
    胡蘇同eddy都表現得好好鳥,喵姐你的出現已經係我地最大的鼓舞點會幫唔到手呢!

果然今年由銓隊長領軍!恭喜銓隊!  詳情 回覆 發表於 2013-11-18 21:59

升級   100%

慵懶

喟,一人一包膠呀,咪淨係得我一把聲先得架!

升級   100%

慵懶

全靠一顆"癲"的心,去年癲友初次毅行都叫圓滿結束,今年卷土重來而且星期六晚已經正式開操麥456
    各界山友有機會山上見

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

慵懶

瘋癲48小時.....蟻行十卜前傳

癲友唔知幸運定不幸,竟然中左兩支簽!上年正規軍全化身十卜,支援未玩過的今年上路

癲A...0695 DENNY隊長, RHYS, PCK,BONSIR
    癲B...0664 銓隊長,小二,WILSON,GORDON

支援隊...蝦佬,成成,JUDY,EDDY,WILLY,WUSO,TANK

幸與不幸都好,既然中簽當然去馬,由於兩隊都覺時間唔係問題,只以享受之心去感受毅行精神,所以都無找太多十卜!
    都係一顆癲的心,兩隊都在有驚無險之下完成,本人亦在各種因素下不能陪走全程,心有點點歉疚!

當初心中計劃係陪A隊全走後,回頭去JOIN B隊一同完成餘下路段,但當敬錚請求我帶他上廣州跑全馬,
    而我又應允後,已經知道咁走法係我能力範圍以外的事.再加上之前幾個月操TNF已經常常周未不在家,
    在種種壓力下,只可應承A隊陪走頭半,之後回家休息,再在第二日下午去陪B隊返終點!

升級   100%

慵懶

瘋癲48小時 之 癲A頭半十卜

晨早起床見陽光普照...心中暗想...大鑊鳥,Rhys有見光死的別號,擔心之情湧上心頭!
    早上一同在彩虹飲茶,食飽先上路,Bonsir帶埋太太同bb黎,立時增加唔不少歡樂氣氛!

飽飽後打的往起步點,之後向各方山友跑友問好吹水,再找施sir的隊伍,佢果隊的其中
    一個隊員原來係我以前波友希哥的兒子揚揚,當然不忘鼓勵下佢,很高興佢可以跟施sir
    出戰,佢地最後亦成功完成,good job!

起步前得知有村霸欄路,雖然古語有云:好狗唔欄路......但我真心覺得佢地係好狗!
    癲A,癲B一同影相上線很是高慶

登錄/註冊後可看大圖

因披醒唔同,我同成成帶A隊,蝦佬帶B隊上路,起步後無耐見到幾條鯊魚回頭很是敬佩,輕鬆地上斜平路行落斜
    jog,釘隊長仲不時尋找target,十二點.....十二點方向,一點...一點方向,而當target被她的男隊友拖住手仔時即
    時噓聲四起.....,輕輕鬆鬆的1:18就到東霸,補水後上山,細心的成成知道rhys應該在烈日下上山會較辛苦,主動
    幫佢揹水背,而我就帶速慢步上山,由於太陽伯伯都真係幾熱情,途中一隊年輕人有一個差不多中暑,睇真D原來
    佢係領跑2公高進,真係估唔到,堂堂一個準體育教師都咁容易中招!到浪茄時rhys真係開始辛苦,他好不容易的跟
    我們到西灣頂的亭,食令女派的檸檬,休息後再上路,此時成成就將rhys的水背交給我保管,仲話:益你喇落斜先
    交俾你:')....就係咁,我就成隻烏龜咁前後水背前行,慢慢地落山到吹筒坳,原本要轉右,現在轉左,失去了美麗的
    西灣,咸田灣....毅行好似硬係少咁d野咁.....改為跑幾k的馬路...真係無癮!到西灣亭補水後落西灣路,還幸天
    色好,水塘顏色好令,令人心壙神宜!釘隊長同pck一馬當先,我地留後睇住rhys在上北潭郊遊徑後收到釘隊長電
    話,佢地竟然在北潭路去廁所,之後等我地,但我地原來已經過左頭,結果在cp2等佢地又浪費左十幾分鐘!不過相
    對上又可以俾rhys多點時間休息,430到cp2...在此見到joe同paul在十卜他們的山友!

休息補給完後,成成在此等癲B,我就繼續帶隊,上牛耳石山時我就攞出兩支山杖分別給BONSIR同RHYS使用,而因
    山路長我就分左RHYS的重物,俾回水背RHYS自用!我同釘隊長先行,BONSIR隨後,PCK同RHYS慢上,在天黑前過牛
    耳石山,到嶂上時天已黑齊,我同釘隊長在一燒烤爐坐下等佢地,十五分鐘左右PCK同RHYS到達,但奇怪不見BONSIR,
    打電話給他,原來天太黑佢跟人龍走,已經過了我們近3個麥徑號數牌,RHYS用水量真係好高,好彩嶂上士多識擺檔
    揾錢,佢先仲有水飲,跟住我同釘隊長去追BONSIR,但人龍真係長到不能,仲要過完一條又一條!所以想快都難,而上
    雞公山時釘隊長唔想浪費體力,所以無跟我追BONSIR,而我亦都在上了半個雞公先追到佢,真係估佢唔到,操得最少的
    BONSIR行得最穩定,可能同佢打壁球的背景有關!之後帶佢過人,分亨下上落山技巧,佢亦跟到晒我的步速,看來天份
    真係好高,下年真係組快隊挑戰SUPER的話有多個選擇!落山時塞到想喊,聽到車聲開始都要廿分鐘先落到水浪
    7:16先到CP3....到後終於見到衰鬼胡SO....多謝佢的可樂和壽司.....飲完可樂個人谷住條氣先順番D,等齊人都近廿分鐘,
    攪下呢樣攪下果樣成48分鐘先再上路,而臨行時山寶已經追上,而且早我地少少出發添...@@

一行六人行條死人斜路,唯有都係傾下計解悶,到入山徑的M73牌開始,胡SO首先放火,我就死跟.....哈哈陪行十卜放火真過份!
    到上馬鞍前再等下人,知道RHYS較落後胡SO就回頭找他,而我同BONSIR就先行,行行下又追到山寶果隊,陪行左佢地一陣!仲
    醒左幾粒電解片俾佢地.之後我同BONSIR過左佢地,再在人龍中穿梭,塞到好似旺角行人專區一樣@@...到萬里長城好似聽到
    有人為過人被撞到而打交,真係人都癲!期間同BONSIR都係傾計解悶,傾下揍仔經時間好快過,說來都算跟他有緣,小BONBON
    同坦克妹剛好相差10年,係同一日生日.....慢行予3個幾鐘先到基維爾.....等齊人又半個鐘,之後又半個鐘先出發@@

出發時剛好遇到猛山龍隊,又一令人敬佩的隊伍,向他們加油致敬後再上路,由於唔好意思WILLY在C子亭等太耐我同胡SO一出馬路
    落斜就飛奔落去,開到4分幾一K,十分鐘唔夠就到!見到WILLY好高興,我任務完成了,知道胡SO因太夜要走,我有一刻想過留低,但當的士剛停在前面,誘惑太大,因此即同胡SO飛的回家休息,準備十卜下半場....................

升級   100%

慵懶

Turtle 發表於 2013-12-12 09:43
    一場最惡"鯁" 既賽事The North Face 100k 山賽將於今個星期六開始. 癲友有小弟,Tank, PCK, Samson, 成成, W ...

仲有令人敬佩的又癲又傻的山寶....佢先係主將,今次擔當領軍角色..!!