香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

癲友跑山盡情癲...喇喟!!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

因我們"青公癲友"有幸抽到一支咁大把的毅行簽,所以黎緊會多操山,而且我地都有興趣玩幾個唔同的山賽同HK100,所以開個山區POST,請各山友多多指教..^^
    +1 0
    上一篇︰Garmin 910XT下一篇︰2012.11.4 苗圃挑戰12小時 2012

升級   37.6%

該用戶從未簽到

推薦
    被喻為全港難度最高嘅100km 山賽—TNF 100, 喺惡劣的天氣下完結。參加人數有483人,最後得261人完成或有很多已轉去50km 賽事,艱辛情況可想而知。小弟慶幸能以19 小時10 分完成,除了要靠自己打不死的意志、一股傻勁同一團火之外,仲有跑友們細心嘅支援同大會義工嘅幫助, 喺度我想講聲多謝。

比賽當日大家如常吹吹水影吓相就喺大美督起步。第一二段已經俾人帶快咗,坦克又一早走得老遠了。。呢個係一百公里賽事,點解我好似走緊30K樂善行咁?不斷提醒自己要控制好速度。經過CP2,見到攝記Daniel, Cecil , Jun, 食吓蕉,影吓chok 相,輕輕鬆鬆又再上路。

第三段就加快少少速度 jog 落荔枝窩之後再上鎖羅盆,因天氣比較清涼,所以也不覺太吃力。沿海濱繼續走向鹿頸途中,终於見到坦克身影,於是拍住一齊走,上演一幕兩條癲佬漫走海濱嘅 “美景”。隨後傻人Ivan 加入,又傻又癲嘅組合拍住上去到鹿頸CP3了!係CP3 補下水拎兩舊飯團又再急急向前路進發。唔知坦克同 Ivan 係cp3 攪乜鬼,我先行離開獨自向龜頭嶺進發。因為有一對行山杖嘅幫助,上山嘅路途也變得較為輕鬆同慳力。途中遇到一個走50 公里嘅老外,佢話一到CP 4 就已經知道 "I will be back home soon" 同嗅到屋企床單嘅氣味。。。。咁我呢?好似一半都未到!不斷提醒自己要打消消極嘅念頭,要 think positive !

經過幾個 ”山仔” 後到達CP4, 天色雖灰暗但感激尚未下雨,係CP停一陣執拾行裝,食件餅又繼續上路。突然身後有把熟悉嘅聲音令我回過頭來….. ”我爆晒,好想返屋企呀!”, ”我爆啦爆啦”。 Ivan 一路爆就一路係我右手邊超越了我。上到桔仔山拗後,已經再見唔到佢嘅可愛青綠色小腿護套了。 走完沉悶嘅流水響徑後,就上龍山。其實我一向認為龍山算是不太壞嘅路段,雖然條路(路?)難D上同落,草又長得高DD,但慢慢地當行山咁去應付,用作舒緩同透下氣也未嘗不可。落龍山時在草叢中發現一頂簇新嘅聖誕帽,未知係唔係Keith 送俾大家嘅聖誕禮物?

大約下3點到達了粉嶺CP5, 可能因時間比預期早, 以致幫我預備長袖Tee 嘅朋友未及到達。 見到神9 同其他跑友喺CP5 做大會支援, 當然要食番碗靚粥補下先,真係多謝哂大家嘅支援食物同鼓勵!此時已見Ivan 開始上大刀屻,再下一次見到佢已經係到終點嘅時侯!果然係神i 。 同Jun 寒暄幾句後我也不敢怠慢,放棄更換後備衫,繼續慢上大刀屻。 CP5 往後嘅路係一個心理關口, 因之前操練都係去到50Km, 50km以後嘅狀態就真係天曉得 ! 。。。。沿途見到癲友Denny 為大家喺蝴蝶山上拍照打氣 又有碗暖粥暖吓個胃, 感覺狀態尚算不錯。 隨著上升嘅高度, 山上氣溫開始下降, 視線也因濃霧遮擋開始變得模糊, 終於下雨了! 我只好小心翼翼走過山脊, 以安全為大前提, 用比較慢嘅速度隨滑石梯級下山到CP6。

林錦公路當時已下着毛毛细雨。係CP6 享用了薯蓉同麵包, 食飽飽加水後又再上路。穿上防風雨衣,頓時倍感温暖, 希望可以捱到上大帽山。沿梧桐寨上大帽又係一條上不完嘅地獄式石梯,策略依然係慢慢上,容許自己喺中段小休3分鐘後再上。大约5pm 已見到四方山亭,天色開始轉黑,又係頭燈出場嘅時候。突然一盞強燈從亭內照著我, 唔通以為我係ii ? 原來係黃浩輝同一位cameraman 想做訪問,又叮囑天氣將會變得更壞更凍,最好同其他人拍住一齊走云云….講真我甚至希望幾個跑友可以攬住一齊上大帽山頂添…….因為我裡面濕透嘅短袖Tee + 風樓根本喺頂唔住白波頂上嘅低溫同大風! 其後將頭巾變成頸巾, 包埋嘴,鼻,耳又好似好一點。 最後都係盡快上山,再快快落山到CP7 為上策! 好不容易到達山腰嘅CP7, 知道體內嘅能量已消耗得7788, 一定要盡快入油! 先來一個未熟透嘅杯裝米粉(水唔夠熱), 用不消一分鐘嘅時間殲滅 (PB 了 ! ) , 再來三塊bread with jam, 大量嘅nuts。。。我喺哩個CP停留得最耐食得最多 ! 多謝小二喺Cp7 嘅招呼! 最後再來兩塊shortbread 作飯後甜點。

往後嘅一段龍門郊遊徑喺好多人嘅惡夢, 完全喺一條消磨意志嘅"郊遊"路線。 參加者應該會明白及同意! 因為雨時大時細, 又要上落好多滑石,所以速度比預期慢。預期可jog 嘅路段變急行,急行路段變成龜速。落鉛礦凹嘅一段更加係情況差到不能再差。。。。落超跣腳亂石,四周大霧造成零視野,有無數次係落錯位去了山邊,情形十分狼狽。 越行越大雨, 當時忽發奇想:會否去到cp 8時大會即話cancel 個比賽,大家可以返屋企瞓覺,Keith 之後行出來同各位講 :聖誕快樂!。。。。我覺得我真喺行到癡左!

捱到去CP 8 已經喺晚上9:45pm, 上面嘅情況當然沒有發生, 唯有怒食杯面同飲杯熱啡暖暖個人。。。。想起喺龍門郊遊徑真的花了太多時間, 一定要趕快上坑山追回一點時間。 幹掉杯面後就立刻拎住杯啡一路行一路飲,大雨下手上杯啡喺越飲越多。。。。。。。。。食完杯面果然如有神助,一落馬窩斜路就好輕鬆好順咁jog 到去九坑上山口. 九坑山上既氣溫亦無想像中咁凍,雨也停了,真喺感謝上天..輕鬆落到沙羅洞過CP9, 甚至得意忘形到連CP9 既支援站都skip 埋 ! 時間喺11:47pm, 我同屋企既距離變得越來越近, 學之前老外話齋 "I will be back home soon !!!"

當然Keith 無咁容易比大家輕鬆完成同回家, 最後既一個section 上八仙喺要渣乾渣淨各位體內剩餘既能量, 要乳酸浸滿各下既四頭肌才很罷休! 既言喺最後一段打大佬,點爬點死都好都要死番終點...當時亦覺得有機喺19 小時內完成, 去吧! 由鶴竇上屏風山既辛苦程度同由昂平上鳳凰好相似,D 石級喺超大, 慢慢上停下來食笠糖之際,聽到有人從後跟上....原來喺傻人力士!!! 哩位168 狂人後勁十分淩厲,我當然也乖乖的讓他過,唔想俾佢上山推死...一路上一路力士既身影就越行越遠.......去到石橋附近又再次與寒風搏鬥, 感覺氣溫比白波頂更低,終於要拎出最後法寶 - 手袖出來. 所有禦寒工具已經晒冷了(風樓,濕透短tee, 頸巾/頭巾,手袖), 再凍就真喺要call 直昇機! 山上既寒氣與濃霧令到我寸步難行, 頭燈下既視線大約只有2-3 呎, 其後既兩小時, 甚麼屏風山,黃嶺,八仙也分不清楚,不知上上落落多少個山仔..八仙 ? 我覺得好似有廿幾仙咁...短短7-8k 路,好似行了半日一樣!!! 算吧, 有路就去,總會到終點...就喺因為哩個理念, 我喺黃嶺/八仙亦行錯了兩次路! ......行下, 停下,搵路, 再行, 都不知花了多少青春喺八仙嶺上! 最後看到指去大美督個牌真喺開心到彈起, 但同時胃部開始感到不適有嘔吐感覺.....越落得快越想嘔, 望望手錶, 放棄19小時內完成既念頭, 對自己好D, 慢慢走番去就成. 落到馬路又有義工指示我轉左去食"甜品". 一輪泥漿摔角後, 見到終點既燈火了. 時間喺十二月十五日零晨310am. 我終於完成一個solo 既超馬賽事.

終點沒有預期般熱鬧,場面十分冷清....完成後我亦沒有太大興奮, 開心既情緒甚至比不上完成一個10K 賽...可能真的太累. 冲好涼,gel 好頭化好粧既Ivan 已喺終點等候大家. 多謝Samson 既家人為我賽後打點一切. 帶著疲倦又臭既身軀,一大袋衫,一個作嘔既胃飛的回家......."I will be back home soon".........

升級   37.6%

該用戶從未簽到

推薦
    一場最惡"鯁" 既賽事The North Face 100k 山賽將於今個星期六開始. 癲友有小弟,Tank, PCK, Samson, 成成, Wilson 幾位死士參與.

願祝大家順利完成!!!

登錄/註冊後可看大圖

大家加油, TNF 100 同佢C過  詳情 回覆 發表於 2013-12-12 22:07
    仲有令人敬佩的又癲又傻的山寶....佢先係主將,今次擔當領軍角色..!!  詳情 回覆 發表於 2013-12-12 09:50

升級   37.6%

該用戶從未簽到

推薦

偷懶十扑wuso 後記~~~

小弟乃癲友A 隊(0695)無用十扑. 本人不材, 未能遵守承諾,陪0695 去到金山.  對此心感歉意.

我本身負責喺水浪窩送外賣同陪0695行至金山郊野公園. 事先與隊長D 已確認隊員以飯團填肚, D 也一再向我鎖定馬安山站最近賣飯團同的士站既位置. 因為我要務求一擊即中, 放工,到馬安山站,買飯團,飛的到水浪窩.一秒都不能浪費, 否則就趕不上會合A 隊了!

當天下午,人雖然身在公司,但個心不斷追蹤著A 及 B 隊, 盤算A 隊幾時到CP2 ? 比預期快左 ? 我要唔要早D走 ???  最後515pm 決定收工去準備同A 隊會合!

馬安山PK 果然有多種sushi 可供選擇. 但隊員只需要簡單又易食既飯團來填肚, 偏偏當時只剩下5舊 (我需要10 舊!) , 只好再買其他roll sushi 搭夠吧! 事前隊長D 亦好細心,發現裡面有齌老味可供Rhys 作晚餐,所以又買了一 pack . 之後再掃水特同coke.

水朗窩當晚人山人海,旺過旺角, 想搵個位企都難,莫講話開餐. 等了大約45 mins, A 隊終於到, 見各人都十分輕鬆,依然有講有笑. 隊員花了大約30 mins 已掃清所有食物, 我仲記得隊長D 同 Bonsir 臨走前再趙多塊麵包同飲個湯....食力果然強勁!

由Cp3-4 其實無乜嘢特別好寫....得個"塞"字!  小弟俾夾在中間,前後都看不到隊員, 自己走自己咁....想過人又因路窄行不通,前面蟻行既人依然故我, 話知你後面大塞車, 完全無唸過去讓.......

好不容易去到獅子亭, 見到Willy 已苦候2 小時, 當時已經喺接近零時2 點, 因為星期六尚要上班,所以將陪行既責任交俾佢!  我同大克就飛的返回TW.

直至到第二日大約中午,已傳來A 隊完成既喜訊, 我放下了心頭大石.  雖則A 隊去到獅子亭時依然狀態大勇, 但完成其後既50K 仍需要天時地理人和. A 隊完成了, 我又將焦點放喺B 隊.......打算放工後去打攪佢地!

要預時間跟B 隊會合其實很不容易, 因種種原因, 當時決定大約500pm同大蝦一齊上扶輪為B 隊送上晚飯. 及後得知佢地可能會比預期遲,送飯計劃有變. 而我又因為有老朋友從海外回來,當晚會到我家作客及過夜, 所以也不能太夜上扶輪了. 最後我只可以喺9 段田夫仔營地見一見佢地! 真喺只想見佢地一面,特別喺阿全, 同佢地打打氣! 作為前毅行者既我, 在未段見到朋友,一句打氣,一啖可樂, 幾句有味笑話, 我相信是有莫大既幫助 !!!

同老友在家吃罷晚飯後, 便收到B 隊已離開扶輪既訊息. 我就立即拎幾罐可樂,菊花茶,一支打狗棒加頭燈, 帶著幾分醉意由深井經清快唐支路殺上麥9 會合B 隊. 我朋友也興之所至,跟蹤我上山去. 可惜未到一半他已經頂唔順, 表示要落山,讓他在家等候會比較安全...

我逆行麥9希望早點同B 隊會合, 大約30-40 mins 後B 隊出現了!!!!! 首先聽到既喺Judy 同大蝦孰識既笑聲, B 隊隊員也隨之而來. 各人既狀態其實比我預期好. 阿全隊長一路行, 一路食住power bar,飲住可樂, 各人都帶著超重既身軀同步伐, 逐K逐K睚吓去!! 我當時想就這樣密密食,不用想太多,有路就行吧, 終點好快就喺大家面前!!! 全隊長腳跟有少踵, 我同佢講已到Cp9, 真的不要放棄. 之後再拍拍Wilson 膊頭, 叫佢提起精神 ! 短短幾分鐘, 我又返回往清快唐既支路, 看著他們既背影慢慢消失後, 我再轉左返回深山了. 回程既路上, 我記得自言自語講左好多句: 佢地一定得!

再過幾個小時後, 收到meesage, 佢地真喺得左!

對各隊員有感:
    Bonsir: 超黑馬 ! 估佢唔到, 行到超過一半依然活力充沛,全無倦容,有講有笑. 全程與大克都處於頭隊位置.
    Denny 隊長: 盡責細心隊長! 全力照顧後面隊員, 做好做"鴨尾"的角色. 雖處於比賽作戰既心情,眼睛依然不忘四周吃冰淇淋, 我服左你!
    PCK: 耐力王, 全程已均速前進, 我相信頭50K 對佢來說喺warm up 而言. 雖則有少感冒未癒, 但依然收收埋埋大把貨, 功力深不見底...
    Rhys: 可能喺早上暴晒上西灣山, 令至佢有輕微既狀態,但入夜後已見慢慢恢復. 毫無怨言永不言倦跟大隊一山過一山, 毅行既精神可以喺佢身上看出來!
    Tank: 因為山上勁塞人, 無得比佢癲, 佢話行完50K好似無行過咁...我無話可說...
    Willy: 因為山上勁塞人, 此君喺獅子亭等後超過2 小時,已變成雪條. btw, 多謝碗仔翅!

最後再恭喜A 同 B 隊順利完成!

登錄/註冊後可看大圖

Like: 5.0
    Like: 5
    恭喜各位順利完成!!!  發表於 2013-11-20 12:37

升級   76.25%

該用戶從未簽到

推薦
    大家好,我是今年癲友隊Denny隊的隊員,見隊友們都在起草感想,我自己就想到什麼寫什麼吧

話說何時生起參加毅行的念頭?
    應該是參加Salamon TTT比賽那早上吧?當時有銓兄,Bonsir和小二班長,談天說地間不知為何說到毅行,大家都說想人生該完成一次吧?不理時間,慢慢的行總會完成?抽籤時就入紙吧....
    話雖這麼說,內心對於完成毅行這回事還是不太相信能成功........

六月了,抽籤日子到了,大家都興致勃勃,我也下了籤,不幸...( 想當然,我一向沒抽籤運)

結果癲友只有Denny 和銓兄抽中了,有幸Denny隊長接受我這個不成材的隊員加入,令我終於有機會完成一個我想也沒想過的人生壯舉.......

待續.....

升級   100%

慵懶

推薦
    瘋癲48小時.....蟻行十卜前傳

癲友唔知幸運定不幸,竟然中左兩支簽!上年正規軍全化身十卜,支援未玩過的今年上路

癲A...0695 DENNY隊長, RHYS, PCK,BONSIR
    癲B...0664 銓隊長,小二,WILSON,GORDON

支援隊...蝦佬,成成,JUDY,EDDY,WILLY,WUSO,TANK

幸與不幸都好,既然中簽當然去馬,由於兩隊都覺時間唔係問題,只以享受之心去感受毅行精神,所以都無找太多十卜!
    都係一顆癲的心,兩隊都在有驚無險之下完成,本人亦在各種因素下不能陪走全程,心有點點歉疚!

當初心中計劃係陪A隊全走後,回頭去JOIN B隊一同完成餘下路段,但當敬錚請求我帶他上廣州跑全馬,
    而我又應允後,已經知道咁走法係我能力範圍以外的事.再加上之前幾個月操TNF已經常常周未不在家,
    在種種壓力下,只可應承A隊陪走頭半,之後回家休息,再在第二日下午去陪B隊返終點!

升級   76.25%

該用戶從未簽到

推薦

開始訓練,完全未行過麥徑(應該話完全未行過山吧),最初以試路為主,間間斷斷和癲友們於各麥徑路段郊遊,夏天天氣一是滂沱大雨,一是烈陽如焰,還好和大家說說笑笑,實在還真享受。

由於工作時間關係,發覺很難集合全體隊員一同訓練,最後只能獨自或兩個隊員的上山,我每星期最多也只能操一課,整個八月更因家事完全停止了練習,全隊同練只試過一次麥1,2,更令我擔憂是就在那次我發現和隊員能力有一段距離,之前自己的郊遊式訓練完全出錯,真的令我憂心不已....

我會拖累隊友吧?訓練沒一次超過50km,我真能完成嗎?定下的目標呢?會受傷嗎?
    在毅行將至的日子,其實我是擔心到不得了...

毅行前五天,我終於感冒了,一直叫自己小心,不要在這時候病,但可能一個在晚上夜跑的比賽著涼了,唯有吃點維他命c,加強身體抵抗力,還好過三四天,身體果然好轉不少,只是呼吸有點不暢而已.....

待續.....

Like: 5.0
    Like: 5
    等聽故仔  發表於 2013-11-19 13:58

升級   100%

慵懶

操山第一擊..TWO PEAKS試路
    日期:1/7/2012 (星期日)
    集合時間及地點:8:00am於東涌港鐵站等
    行程:大東山+ 鳳凰山
    1.東涌->棧道->昂平->鳳凰山->伯公坳->大東山->黃龍->東涌

預5-6小時完成,各有興趣人士歡迎參與

備註:
    1. 當天預測最高氣溫將會是30度,最少自備約1.5L水, 於昂平再補飲品. 亦需帶備補給品如麵包, 飯團, power gel, 鹽丸等.
    2. 自備防晒用品, 包括帽, 黑超, 太陽油等. 亦需帶備衣物於終點替換, 以防乘搭交通工具時臭死其他乘客. 所有物品應用有胸帶及腰帶小背囊盛載, 行李越輕越好.
    3. 歡迎各區跑友跟操.

人工智能報名:
    1. TANK
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.

警告及聲明:
    1. 此項網友約行山聚會適合身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加,各位需量力而為。如身體不適,切勿強行參加。
    2. 敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。 如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,紅走會及聚會發起人慨不負任何責任。
    3. 活動不排除將於寒冷大風有雨或酷熱的情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。
    4. 若活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。
    5. 參加者的個人保險須自行負責。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

慵懶

原帖由 paulwywong 於 2012-6-20 16:46 發表
    毅行 target 咩野時間?
    完成...盡量24內喇..!!

升級   37.6%

該用戶從未簽到

1.東涌->棧道->昂平->鳳凰山->伯公坳->大東山->黃龍->東涌

備註:
    1. 當天預測最高氣溫將會是30度,最少自備約1.5L水, 於昂平再補飲品. 亦需帶備補給品如麵包, 飯團, power gel, 鹽丸等.
    2. 自備防晒用品, 包括帽, 黑超, 太陽油等. 亦需帶備衣物於終點替換, 以防乘搭交通工具時臭死其他乘客. 所有物品應用有胸帶及腰帶小背囊盛載, 行李越輕越好.

人工智能報名:
    1. TANK
    2. 胡蘇
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.

警告及聲明:
    1. 此項網友約行山聚會適合身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加,各位需量力而為。如身體不適,切勿強行參加。
    2. 敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。 如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,紅走會及聚會發起人慨不負任何責任。
    3. 活動不排除將於寒冷大風有雨或酷熱的情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。
    4. 若活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   37.6%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

棧道後, 沿彌勒山郊遊徑去昂平.

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

支持

升級   0%

該用戶從未簽到

備註:

人工智能報名:
    1. TANK
    2. 胡蘇
    3. clerkb
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.

警告及聲明:

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

備註:

人工智能報名:
    1. TANK
    2. 胡蘇
    3. clerkb
    4. 成成(TBC)
    5.
    6.
    7.
    8.

警告及聲明:

升級   100%

慵懶

原帖由 paulwywong 於 2012-6-20 16:52 發表

會唔會行彌勒山?

2 peaks唔使上彌勒山的, 係木棧道中間個纜車站轉入郊遊徑至鳯牌

升級   0%

開心

備註:

人工智能報名:
    1. TANK
    2. 胡蘇
    3. clerkb
    4. 成成(TBC)
    5. kennysze
    6.
    7.
    8.

警告及聲明:

升級   89.25%

該用戶從未簽到

備註:

人工智能報名:
    1. TANK
    2. 胡蘇
    3. clerkb
    4. 成成(TBC)
    5. kennysze
    6. hcli (大家真係要當試跑,慢啲等理我)
    7.
    8.

警告及聲明:

升級   2.55%

該用戶從未簽到

備註:

人工智能報名:
    1. TANK
    2. 胡蘇
    3. clerkb
    4. 成成(TBC)
    5. kennysze
    6. hcli (大家真係要當試跑,慢啲等理我)
    7. Perre
    8.

警告及聲明:

升級   2.55%

該用戶從未簽到

即係無沖涼?

升級   100%

慵懶

回復 15# 的帖子

東涌係有好幾個運動場的,你要沖涼實有得你沖...

升級   37.6%

該用戶從未簽到

東涌文東路公園有得沖...帶$5瑣locker.

升級   100%

該用戶從未簽到

有興趣~~同TKO 隊員夾夾先..

升級   100%

慵懶

回復 18# 的帖子

歡迎..你地早排逆走過,今次我地順走...!!

升級   56.85%

該用戶從未簽到

原帖由 ginola_ku 於 2012-6-25 21:07 發表
    有興趣~~同TKO 隊員夾夾先..

TKO長毛我有興趣喎!