香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

好想跑步減肥但完全唔知邊度入手。。。

升級   34.8%

該用戶從未簽到

可以試下搵一個weekend搵一個運動場,好~慢~好~慢~咁跑,第一次絕對唔好催谷自己,然後先知自己仲有幾多係手(我初時跑時發覺係冇乜仲係手的).

如果你想以跑步作為主要運動的話,可以初時每星期跑一次(另外加兩次其他運動),然後先慢慢增加跑步既比重.雖然我本身唔係完全地有計劃咁進行,但都有少少類似.不過開始認真地跑步時都係因為被一d野刺激到.

當然老套d講句,飲食控制亦係或多或少都要做.特別初期你未能一星期跑幾十k時.

升級   34.8%

該用戶從未簽到

圖書館都有好多其他既書(不過英文較多).我都借左五六本,其中一本睇完後去亞馬遜買左添.Training Plan其實黎黎去去都差唔多既內容(雖然各家之間都有不同既實際訓練強度),只係Beginner/Intermediate/Advanced既定義人人唔同,某一家所講既beginner(coolrunning)已經等於人地既advanced(The complete long distance runner's manual).但基礎訓練同專門為比賽訓練點定本本書清晰程度唔同.有一本書我完全唔知佢想講乜,而我上書講既書同Runner's World Guide to Road Racing: Run Your First (or Fastest) 5-K, 10-K, Half-Marathon, or Marathon我覺得講得ok.