香港長跑網  - 長跑長友

樓主: chow
打印 上一主題 下一主題

求助 --- 2km 及 4km 適合中三同學的比賽場地

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chow 於 2008-9-5 16:51 發表
多謝各位,其實鶴藪是我選擇之一,不過所有就讀中二及中六的同學都會安排於鶴藪旅行,所以對於中三同學來說,上年已到鶴藪旅行了,再三年後又有機會再去,所以我才把大潭水塘近陽明山莊作為第一個選擇,這個地方有朋 ...

大潭近陽明山莊入口有閘, 平時唔開, 我亦未見過開閘, 亦未見過有車行。
過了閘有小段平路, 之後落斜, 有部份斜路幾斜下, 跑步要剎掣, 唔係好易仆到。
可以由閘口跑到水霸然後返轉頭, 幾好跑。
有地方BBQ, 但唔知有多少燒烤爐......
陽明山莊內有百佳, 很方便補給。
閘口外有私家車位供泊車。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chow 於 2008-9-5 22:01 發表

Alex 多謝你!大棠,城門水塘的大閘,只要向漁農處、水務處及運輸處申請 Permit 就可以開閘,我上次打電話到大潭水塘管理站了解該地方,他建議大潭較大潭篤好,因為有洗手間。不過大潭篤會比較平。那裡有燒烤爐, ...

Miss Chow, 唔使客氣! 條路有幾好跑及幾斜, 唔識講, 等你明天親自體驗。附上大潭照。

升級   0%

該用戶從未簽到

講多句, 本人覺得此路好跑, 但不等於此路容易跑。 因斜路多, 平路相對較少, 唔知啱唔啱中三同學.......
所以Miss Chow做實地體驗是最好方法!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-9-5 22:31 發表
幾靚喎, 幾時入去跑返轉?

大概十一月, 正想辨法劃地圖避免C兄會在畢拉山上蕩失路。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chow 於 2008-9-5 23:29 發表
多謝各位朋友俠義幫助,明天一定會影相,回來再分享,我會帶4個學生去,不過水平一定和你們差很遠,就讓他們親身體驗一下,如果唔太危險,最多把路程縮,讓他們感受一下跑越野的小小經驗。他們很喜歡參加班際比賽,  ...

此路唔危險,全是石屎路。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chow 於 2008-9-7 00:24 發表
回來了,真是幾斜,最唔好的是去程大部份落斜,回程就上斜,對學生來說都幾吃力,附上圖片。

我的計劃路線
2.2 km = A 到 B then U turn (由管理站到 B, 大部份都是落斜都幾辛苦)

3.5 km = A - B- C- B- A, ...

上斜路對鍛鍊意志好!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chow 於 2008-9-7 00:35 發表
想放相片,但於小畫家 re-size 了都有  700 KB , over 300 kb limit. 點算呢?

小畫家resize唔到幾多, 你有無ACDC!此軟件resize功能唔錯。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chow 於 2008-9-7 14:05 發表

如果落雨,學校就會取消旅行,落斜是我最擔心一環。

我於地圖看到大潭郊野公園有測漁涌擴建部份,地圖上顯示同一地方有涼亭、洗手間及燒烤爐(近柏架山道)。而且看來沒有這樣斜,不過不知道是否車輛禁區,因 ...

如果路太斜不過合中三學生跑的話,可試大潭篤水塘,車泊在紅山半島附近,由閘口行入幾百米有燒烤爐。不過比較多人,無大潭咁清靜。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chow 於 2008-9-7 15:07 發表

之前打過電話去管理站,都知道這邊的路會好跑一點。但是燒烤爐的地方是沒有洗手間的,要行返出出面,所以才先選大潭。

全中! 大潭篤水塘的洗手間在閘口, 要行幾百出返去的。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chow 於 2008-9-7 15:59 發表

請問如果正常步行速度,由大燒烤場到洗手間要多少分鐘。

最近大路的燒烤場1號,只得3個爐。再行入些是2號燒烤場,有22個燒烤爐。不知道由這個燒烤場到洗手間要多少時間。

我無度過要多少時間行返出去,但感覺大概幾分鐘吧。