香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

極大減肥問題!

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

極之贊同小叻師姐! 發育時期千祈不要節食,營養要足夠。

因為去了旅行,沒回覆你的PM,請諒!

我最近(兩個月前)見一個舊同事,他以前是大肚腩的(我估都有38-40"),這次見他,剩下小肚腩,問他點樣減,佢話因為太肥,身體出了很多毛病,於是睇醫生(是政府醫生),醫生叫佢減肥,並寫紙給他排期去見營養師,營養師叫他不要節食,只需戒油鹽糖便可,重教識佢甚麼是FAT(肥/脂肪),早餐要食多,但不能食公仔麵,要食米粉,飲咖啡不能落糖及奶(單糖及飽和脂肪),不能食麥皮(因為快餐店的麥皮加了糖及全脂/植脂奶,是飽和/反式脂肪),豬排可以食,但係唔准食吉列(炸)豬排,只可煎及將肥肉切走,不准食香腸、午餐肉等等看似瘦肉,但內裡不知有幾多肥肉成份的肉。不准食雪糕.......,我見他對食物內的油及糖瞭解很好,和他食下午茶,本來是豬排麵,他會叫要煎的豬排,不要麵改湯意粉。 如此識飲識食,沒節過一餐食,佢話第一個月便瘦了廿磅,第二個月也瘦接近廿磅,他沒做甚麼運動(好懶的人,放工後一日到黑都打網上遊戲)。
如果佢有做運動,效果應該更好! 今天會去找他喝下午茶,看看他減肥情況及敘敘舊。

升級   0%

該用戶從未簽到

只要是盡量做,便會有成果! 我的朋友不煮食的,出街在餐廳也可以同伙記講點改點改得唔得,唔得就拉隊走人,通常都給你改的,最重要係....自己知道乜野係肥,乜野唔好食! 第一就係避免食煎炸野。

升級   0%

該用戶從未簽到

原來小叻試過晒咁多方法,怪不得!
謝謝分享!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 yannn3860 於 2012-9-27 18:52 發表
唔好意思,我想問下無錶量心跳,如何知自己係咪做緊帶氧運動?

跑一段距離(例如400M)後停下來,即時看錶及用手按動脈,數一數10秒跳左幾多下,然後乘番6就得每分鐘心跳率。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 yannn3860 於 2012-10-1 19:05 發表
亮哥,我想順便問一問最高心跳係點計?我見有d人話keep住75至80%黎跑?
我呢排都係慢跑45分鐘,打算跑多1星期先再加少少。
唔好意思,新手比較多問題

最簡單既計法就係:220-年齡。
我也贊成消脂跑是慢跑的,如果有腳痛,急行也可消脂,最重要是健康飲食,戒油、鹽、糖。
每日跑到45分鐘好叻架啦! 我開始減時跑不了,只能急行,最緊要係時間長d,頭半個鐘沒有消脂,半小時後才開始消脂。快跑沒有慢跑功效好。