香港長跑網  - 長跑長友

樓主: am2188
打印 上一主題 下一主題

臏骨再次痛起來...update to 2/1

關閉 [複製鏈接]

升級   36.32%

該用戶從未簽到

各ching...小弟之前就因為膝部痛所以冇跑一段時間(約2個月)
到前幾天跑...唔係痛...唔係唔夠氣...而係膝部冇力...係行都冇力個隻....救命呀!
點解會咁??我都有keep住食個d保護既藥..都係咁樣..

+1 0
上一篇︰剛收到信我被選中入陪審員名單下一篇︰10月18日網友約跑(屏山-藍地-屏山)9k

升級   36.32%

該用戶從未簽到

唔好意思...
小弟係大約3個月之前就腳傷....就係膝部痛...之後就一段時間都冇跑...
咁係剛剛過去既上星期早上跑左大約5km不足...但係當跑到約3km之後膝部突然好累同冇力...
冇力既情況係發唔到力去跑....最後連行落樓梯都腳軟...
以前跑唔到既就係因為痛,不過家下跑唔到係因為膝部冇力.....

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 2008-9-28 07:12 發表
I think you could have ligament injuries before, e.g MCL  
newly recovered ligament is not as tight, couldn't hold your knee as strong as before. also without running/exercise for months the thigh mu ...

唔該ching...不過家下我大腿個肌肉都係冇力...
一按落大腿d肌肉就好酸軟....好似肌肉唔識彈番上來咁

升級   36.32%

該用戶從未簽到

dear各ching...
先多謝各ching之前既解答..小弟係之前既時間都好番好多....
都keep住跑...但係好唔好彩之下係星期六晚小弟跑左6km之後就開始痛...
痛既位置係臏骨對上....當我摸落去個陣好似係有條根脹左咁...
我諗個起因係個日我比平時跑既speed快左(即平時跑平均5.6min既speed個日跑5min)...
當坐低/屈腳個陣特別痛......,我家下可以點?我家下都日日用按摩膏,不過只係一陣就又痛過...
幸好既係小痛打算報渣打個陣又係腳痛...所以冇報到..
家下小弟可以點做??我2月9日先要開工..不過一開工行既多....家下可以點做呢?

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-2 12:11 發表

ching..坦白講... 單憑你在網上既形容...就算有 ching/ctse 係醫護人員...都好難幫你斷症...

小妹認為可以做既..就係盡快睇醫生..俾醫生決定好過要估估下

THANKYOU~其實小弟都睇過醫生,佢都只係話有d軟組織係"舌"左.....
個陣都係做物理治療同食藥加藥膏都冇用...之後一段時間就冇事...係近期先再來過.....
如果個個位痛....操4頭肌有冇用呢?

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 chengcc209 於 2009-2-3 00:06 發表
am2188 Ching:

操四頭肌理論上方向正確,但要注意你不能再做膝頭負重的器械訓練,只能做直腳枱腿的動作,以強化四頭肌。不過,這不會是立竿見影的。如果膝蓋骨有腫脹,即有積水,你最好去看看骨科醫生。我 ...

CHING~~膝蓋骨有腫脹按落去係會點呀???
事關有時係突然地膝頭近內則痛....

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-3 22:02 發表

ching..你都係睇醫生叫佢轉介專科俾你...
或者好似有 d ching/ctse 改睇中醫睇下有無轉機

你呢個情形..可能已經受傷~

先唔該ching...事關家下真係好奇..有時係痺痛...痛到成隻腳冇力..軟晒...
我大約1年多前係睇過骨既專科,當時照過晒都冇野...因為係保險包左個意外運動保險....
不過真係未試過中醫...我都想試下....有冇ching/ctse可以介紹一下.

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 chengcc209 於 2009-2-4 15:38 發表
Ching, 如果是軟骨或靱帶有事,一般X光是照不出來的,要照MRI才行,但照MRI十分昂貴,你最好向專科醫生和保險經紀查詢一下保險是否cover這方面。
我的骨醫叫我不必照MRI,因為他憑經驗已能診斷我的問題。我接 ...

明白....咁樣真係有d驚....因為小弟需要定時操練.....
直到今日都第5日...家下都重痛緊...

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 chengcc209 於 2009-2-4 23:26 發表
情況未必很差,但尋求專業醫生的意見是必需的。我之前急着要復操,但欲速不達,結果弄巧反拙。我建議你在養傷期間進行些交替訓練,最好是游泳 (自由泳)。

收到...不過家下好凍喎....
剛剛都問過....如果係要check要訓一日醫院保險先可以出到數...
唉~家下剛剛先放完假...最快都要下一個長假期先得..係到先多謝各位ching/ctse提供意見..

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-4 23:03 發表

一個星期仲唔好..應該有問題..

係呀~~家下有時只係普通坐咁屈都痺....