香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kokyan_lam
打印 上一主題 下一主題

Dare to Aim, Strive to Achieve!(郊遊新竹335^^)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 162 天

關於重心腳,我都煩左好耐,次次跑完左邊窒頭都好痛,明明經用右邊做重心,唔通左邊既肌肉咁不濟?是否要加強左邊腳既訓練呢,感謝指教
    另外我用緊2吸1呼既方法跑,感覺要縮短呼氣時間,個人先無咩辛苦,是否個人而已呢?

1. 你一次跑幾多? 有冇突然加量加強度? 2. 係跑緊時痛定跑完過左兩三個鐘開始痛? 3. 每次痛維持幾耐? 我舊年夏天都俾呢樣野困擾過, 我當時每課係8k左右, 一星期一課, 但好準時5k左右右膝就會痛, 係上落唔到樓梯果隻  詳情 回覆 發表於 2013-3-11 15:51

升級   100%

開心

kokyan_lam 發表於 2013-3-11 15:51
    1. 你一次跑幾多? 有冇突然加量加強度?
    2. 係跑緊時痛定跑完過左兩三個鐘開始痛?
    3. 每次痛維持幾耐?

先感謝詳細回復
    1, 都無特別加強訓練, 離不開10000米, 一星期一次左右啦 ~
    2, 跑完唔痛, 真係2,3個鐘先痛, 有時第日仲痛, 都有試過無事, 痛係不能曲腳果種, 上落樓梯最痛.....
    3. 最多痛2日.
    應該係cool down吾夠, 因為跑完咁累, hea住拉1,2下筋就算, 加上窒頭都唔知點拉, 係咪要做紥馬?
    跑姿其實點先係正確, 我一直都係放鬆個人跑就算, 盡量令自己跑得舒服.
    感謝回答

咁你真係似我舊年咁la, 認真d做好warm up, cool down, 敷冰, 應該冇事. cool down慢踱快行做結束, 之後可以做下d提腿, 踢腳呢一類鬆弛動作. 你唔係重身果類, 應該唔會因為體重令膝負荷過大. 留意一下你重心腳向後  詳情 回覆 發表於 2013-3-12 09:20

升級   100%

開心

kokyan_lam 發表於 2013-3-12 09:20
    咁你真係似我舊年咁la, 認真d做好warm up, cool down, 敷冰, 應該冇事. cool down慢踱快行做結束, 之後可 ...

原來彈彈下係唔好,我仲以為係d人跑得好輕鬆先會咁,
    Cool down 睇黎不可忽視了,伸直腳先向後young, 我要落去跑一次先可以領悟更多,有問題再請教,Thanks