香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑快d vs 跑長d

升級   21.85%

該用戶從未簽到

跑得快d定先練跑得長d?

有需要2擇其1嗎?點解唔可以1次跑長,1次跑快,長跑訓練唔需要咁單一死板既

升級   21.85%

該用戶從未簽到

8min/km 對好多人黎講係慢, 對肥阿姨黎講可能已經係極速, 10km 係長跑友既基本練習距離, 但對肥阿姨又係可能1km都攞佢命

教肥阿姨走6*100m@40sec, 可能輕鬆過要佢走1km@8min, 前者係練速度, 後者係走距離, 2者對肥阿姨來說都有助強化心肺功能, 邊樣傷d? 量力而為就2樣都唔會傷

跑, 唔只有一種鍛練方法, 我記得好好幾年前跟跑班, 教練唔會要學生練到某個距離先俾佢走interval,
佢都唔會叫初學者一味跑圈, 而係有慢跑, 均速跑, 快跑, 發瘟跑, 間竭跑, 混合訓練, 走速度課時距離就會短d, 走距離時速度就會慢d, 都係練到心肺功能, 跑, 本來就係心肺功能鍛練

升級   21.85%

該用戶從未簽到

我又係...放工之後攰, 仲要趕煮飯, 所以都唔想跑咁耐, 與其慢跑一粒鐘, 不如快小小走半個鐘, 各師各法, 你有你既諗法, 不打擾了  

升級   21.85%

該用戶從未簽到

little-fish 發表於 2013-3-5 08:51
Tango 師兄/姐,如果跑會對新人只比慢跑,你認為個新人可頂多久仍回頭?
好多人仍然有那個no pain no gain  ...

"如果"? 這是你的想法還是你以為你想的就是跑會所想? 都係果句, 各師各法, 實無必要將自己想法當做唯一方法

ps: 方才留意到you can shine馬拉松新丁育成訓練計劃,話明係新丁,又免費的,唔知算否跑會辦,且看訓練內容係唔係一味叫參加者慢跑,還是混合式練習, 講多無謂,實踐最實際

我Lazy, 如果有兩條路在我面前叫我選,一條係平坦大道,另一條有危險性又多崎嶇,但終點是一樣、時間又一樣,那我一定會選易的那條路。 我亦沒有否定全面性練習的重要,只是認為在不同階段有不同需要,我自己練,不  詳情 回覆 發表於 2013-3-5 10:33

升級   21.85%

該用戶從未簽到

little-fish 發表於 2013-3-5 10:33
我Lazy, 如果有兩條路在我面前叫我選,一條係平坦大道,另一條有危險性又多崎嶇,但終點是一樣、時間又一 ...

不同階段不同需要, 一個星期有7日, 已可以劃分多個不同階段, 今日走5km 隔日步行6km, 相比較下已係唔同既距離兼速度訓練

根本, 速度同距離練習係並行, 即如樓上有人建議樓主用同一pacing將距離增加, 以為只是距離練習, 但試想, 無速度可以在增加距離的同時維持同一pacing嗎?  

其實都唔係好難明啫

衝圈好, tempo 好, 慢JOG好, 凡事量力而為, 受傷機會都可減到最低

可能師兄後生,睡醒就愎原,我人到中年,還真要時間才可以,高强度的課程維持一個月冇問題,個半月就開始勉強了,再强行練習都只會退步,反而"休"(降低強度)一段時間,再上就另一高峰。 大部份有傷的跑者我相信  詳情 回覆 發表於 2013-3-5 12:56