香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有機會半馬sub2嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

個人意見,以師兄現時體能及要求,我會提議以下分配:

Easy > LSD > Tempo > Intervals/Hill

跑半馬要求要有好的 aerobic base。如跑 5-6日,easy run 同 LSD 最適合,亦可幫助減磅。我反而覺得以師兄體能和目標 intervals 同 hill training 可以暫時不理。

基本上是提議師兄做好 base training。當然這種傳統儲哩數方法是要日積月累的,不似 speed training 那般在短途賽中快點見效。

我只做 easy + LSD,一年內從~4:30勉強完成全馬練至3:59。(~65k/week,比你現在的哩數還少)

我的LSD也是從二月起開始練,起初慢到完全接受唔到咁慢(07:30),到近來可以以06:43跑完一隻半馬(All within heart rate zone 3)。但總覺沒啥速度,覺得跑得還是慢,所以才發文問問大家意見炸。 LSD和Basic是我五至六  詳情 回覆 發表於 2013-10-25 23:19

升級   0%

該用戶從未簽到

coffeerun 發表於 2013-10-25 23:02
因為我也看到有文章說,要儲多d里數,所以我先係LSD, interval同Tempo之外加d Basic training. 或者我也 ...

儲哩數嘅訓練比重通常係9成 easy 哩數,1成 hard 哩數。跑5,6日的話大部份應是 easy run。應快時快,應慢時慢。一星期太多 tempo/intervals 會搞到啲速度課唔快唔慢半桶水。

升級   0%

該用戶從未簽到

coffeerun 發表於 2013-10-25 23:19
我的LSD也是從二月起開始練,起初慢到完全接受唔到咁慢(07:30),到近來可以以06:43跑完一隻半馬(All with ...

我提意一課半馬,其餘是easy或rest,儲哩數其實係好隨意嘅,重點是輕鬆跑約一小時。如嫌慢課太多,換一課 tempo或interval。Easy run/LSD慢唔緊要,只要唔好係因為太攰而慢,或慢到有駝背或拖地之類嘅跑姿上嘅問題就ok。

升級   0%

該用戶從未簽到

Ah_Wing 發表於 2013-10-25 23:47
我提意一課半馬,其餘是easy或rest,儲哩數其實係好隨意嘅,重點是輕鬆跑約一小時。如嫌慢課太多,換一課 ...

更正:當時我想練好全馬,所以LSD練半馬距離。師兄LSD跑兩小時已夠。