香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Pb 跑,創新無水懲罰機制,值得一讚

升級   0.05%

開心
  • 簽到天數: 5 天

其實跑10K係唔使飲水
    跑到慶烚烚飲水, 好似D水倒落燒紅GE鑊, 超傷

升級   0.05%

開心
  • 簽到天數: 5 天

keithlky 發表於 2014-9-9 20:15
    我都係第一次聽到咁既理論。

算啦, 我只係簡單形容
    你地冇咁GE知識, 就話人怪, 又可能我講得唔好
    補充水份的確可以降溫, 而dehydation係中暑其中一個原因
    但你跑到慶烚烚時(我指心率係MAX 8-10成)
    飲水落胃會引起血管收縮,vasoconstriction, 同vagal symptom
    唔夠血上腦係會暈
    所以你有冇見到D醫護人員係對中暑GE人平臥, 腳高頭低, 得佢好D, 心跳冇咁怏,
    恢復知覺後才一小口一小口補水, 如果唔醒先intrevenous infusion
    另外, 你有冇見過運動員補水只係用呢濕口
    佢地飲水只會等心率去返MAX 6-7成先飲
    同埋佢地長課係會補水, 但一定唔會用咁高心率跑
    完成比賽休息一會才飲水係必要, 跑完冇水飲係有問題

你所講既當然明啦,識跑長跑都知每次補小小水,並不是每個水站飲幾百ml 落肚。 但唔可以用係今次 TKO 賽事係 extremely case, 33 度 當頭太陽晒住,仲做緊劇烈運動,大會預備不善無水比人係絕對不能接受。  詳情 回覆 發表於 2014-9-10 11:25