香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

腳掌或腳跟落地

升級   59.8%

該用戶從未簽到

之前用開腳跟,跑咗幾年,成績冇咩突破,而且好多時跑完後會腰背痛,但係今年五六月嗰陣,
識咗個中醫,佢同我做筋骨整理(即係將D關節移番正)
佢話用腳跟落地好傷,而且唔止筋骨,長期會傷內臟,
所以小弟開始改跑姿,用腳掌落,果然腰背痛不再出現,
而且今個賽季,10K同半馬都PB
以上都係小弟個人分享,大家前因各不同,結果自然有異,
不過,講開改跑姿,都幾沮喪,好自然用的肌肉不同,要重新鍛鍊,
速度自然慢,捱多幾個月,先見D有進步

升級   59.8%

該用戶從未簽到

大家分享下,
之前都係睇咗"跑步,該怎麼跑"本書,
有D啟發,再觀察下其他CHING嘅跑姿,
小弟覺得,跑幅唔好太大,加快跑頻,落腳要輕,要與身體重心垂直,
注意身體不要過分前傾(否則會容易攰),要增強大腿四頭肌力量,
初時可能會太在意姿勢,令肌肉繃緊,缺乏靈活,所以要學會放鬆,
感覺多D前掌落地嘅感覺,唔好一開始就諗有好大改變,
欲速則不達(慢慢來,比較快),里數唔可以一開始就好多,
可以試下兩K做一SET,俾身體適應,
本書一樣係我非常認同,就係要進步,就要減少受傷,
一受傷,之前的訓練會化為烏有,好多時訓練太急進,要快,要多里數,
最終傷了,唔單止冇成果,搞到睇醫生,又可能錯過賽事,咁就唔抵,
之前CHING有金句"快樂跑者,不跑殘,不跑傷"
至於其他訓練:interval,跑鈄佬,cross training(我會游水踩車),肌力訓練都會做
雖然自己唔係咩快腳,但係感覺自己進步中,非常開心
做人要努力,都要搵啱自己嘅方法,
大家分享下