香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kopo1128
打印 上一主題 下一主題

Kopo1128又游又踩又跑又食又減肥

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-30 11:34 發表

初一團好似幾好玩...我都想JOIN, 不過冇車~

租車o拉,通常九點先出車架。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2010-1-30 11:45 發表

Kopo,

你明顯休息不足夠, 另外大家有一個通病, 長課走哩數又要計速率, 禁咪好辛苦, 長課計時間得啦 !因為長課主要給身體- 肌力, 內臟器官在長時間運動上能適應不停的運動, 速率要靠平時 interval 及 Tempo練番 ...

多謝 wong sir,提醒, 我們會小心,不會訓練過籠,
我應該不會再跑超過 35k lsd 架0拉。
<345, 我目標也不多, sub 350 是我今年目標。
壓力應該是也有一點點,但是每個比賽我都是以享受多過結果。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-2-3 13:43 發表

我上年响西隧入面好想快d出黎, 所以加速想快d捱過呢2km上斜, 點知到頂就抽筋. 唔知係咪之前飲水太多定係其他原因, 不過, 亦有ching分析我的肌肉受不了這運動量而抽筋. anyway, 我今次都會帶鹽餅. 不過, 鹽 ...

今年唔會再係咁飲 d bonactive 啦 , 飲到肚到漲曬

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-2-4 10:40 發表

啱聽!!! 千祈唔好貪呢d小平宜而誤大事. 今次攞左唔會即時飲, 打包攞走, 留番第時慢慢飲!!!!

咁咩定背‎ , 好似有 d 朱古力之類供應......一于又食又拎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2010-2-4 14:48 發表
咁咪要負重跑?
話時話, 到時我想帶兩包Gu和一些鹽餅, 點樣帶好呢?用腰bag?

我會用腰bag, 帶 vaseline, 3 x power gel, 鹽餅 , 同 "殺濃巴 C" ( 唔想買廣告 , last 2k 先用, 救命靠佢, O 馬用過好得)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-2-4 17:33 發表

我會帶個asics的小腰包 (唔知你以前見過未?). 我會帶2-3包gel + 鹽餅 (不過到而家我都未有, 唔知有冇人慷慨贈我一兩粒). 殺龍巴C真係咁得?

不過, 上次苗圃d救護話唔好搽咁多, 如果唔適應, 可能仲容易抽筋???: ...

下次見到面提我先給你,  阿 Kito hing, 給左我 10 粒, or SCM 當早 帶俾你

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-2-11 00:02 發表
10/2/2010

因為傷風鼻塞+咳嗽, 休息左3日, 期間只是踩踩TRAINER, 今日決定來個21K. 原先諗住3轉粉嶺上水來回, 到第3轉, 諗住加碼, 向安樂村方向跑. 可能呢幾日冇操+食左藥, 成身軟LAI LAI, 一路都跑得不是太輕鬆, ...

而家晚上單車徑多左好多人跑步呀 !  1:50 20km, 唔慢啦 , 里數夠曬啦 ,
過年忍下口 , 唔係又要負重跑 , 好蝕呀
多謝你 d  XO 醬 , 點蘿蔔羔一流, 勞面食都一流。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-2-20 22:33 發表
20/2/2010
今朝見冇野做, 落街輕鬆跑了14KM來抗拒懶惰的感覺. 共跑了1:11:47. 之後感覺良好. 下午先去HKU攞TEE, 然後再去維園攞號碼布. 排隊時見到阿細明兄. 之後去左測試無氧運動量, 即爆炸力. 測試結 ...

尋日去到佢地話斷左鍊 , 好明顯一定係你整爛 , 搞到我無得玩

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-2-28 21:51 發表
28/2/2010

今日渣打馬拉松, 天氣24C以上, 濕度93%. 我出名大汗, 咁樣的天氣都知道會"LAI"野, 但希望唔好"LAI"得咁甘. 早上與北區跑友, 馬王兄, ANDY兄, STAN兄, CY一家, 再响大埔會合阿傑, 一起出發去尖沙咀 ...

尋日是人都死,非戰之字罪,但這樣先有挑戰性,下年操好 d, 再戰 SCM,
一定要泥多次。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-3-10 09:39 發表
跑完今次馬拉松之後有點迷茫. 隻右腳後跟d痛時有時冇. 已經過左咁耐, 成個星期完全冇跑過步, 甚至可以話連郁都唔想郁. 部單車就放响房度封塵. 好似完全冇晒興趣做運動咁. 有乜好辦法可以再"dart" 番著副"偈"呢 ...

今個星期日 7:30am 去"郊遊" , 新娘潭 3-40km 漁農處, J 神, 阻治, 馬王(唔知佢到唔到)
慢轆 3-4 圈 relax 下, 放松下心情, 你部新戰車係解開封印啦, 唔好 side 左部車。
報左 21.3 名未, deadline 11.3 喎。

SCM 大 + 都好失望 , 我都沒跑好耐 , 但我發覺最開心係我, 大人 + 2 sons.
我買多了一部 16" 單車被個大既 , 而宜教緊佢踩 2 個轆, 呢排经常一拖 2 出去踩卞
單車 ( 2 部都有附助轆, 都幾搞鬼 )。

同我老友 Pete 傾過 , 我地番數太多 , 唔可能有樣樣有好時間 , 所以今年我只會向住 , "SCM sub 350 為目標"
3 項 , 水陸 為副, 寓賽於操, 1 年 1 目標。再燃起斗志

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-3-10 11:56 發表

我星期五開始出差去土耳其, 德國+瑞士, 要21/3下午先返到香港. 21/3個兩項玩唔到gala. 我成日都想同架車開光. 但之前苦無機會, 希望返黎之後可以啦!! 不過我都會帶跑鞋去出差, 睇下有冇機會跑下!!

其實你sub3 ...

希望你去到瑞士見到 d 快车一族 , 可以激勵下士氣

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-4-11 16:18 發表
11/4/2010

今早落街跑10KM, 天氣都OK, 不過濕度好高, 後段幾辛苦下. 跑到安樂村見到LOUD兄在跑步, 原來佢已經跑第二轉, 真勁!! 最後用左53:31跑完10KM. 感覺都OK! 不過開始擔心9/5個三項搞唔搞得掂. 身體狀態真係 ...

勁鬼? SCM 之後第一次跑這麼長,算 okay 0拉。用阿 wongsir 教的方法跑,希望可以跑得舒適 d 和快0的,
現在還在學習階段。水一次都未落過,單車 race 3 之後連 trainer 都未踩過。
kopo hing, 也不用太擔心,要完成對你和我一點困難也沒有,是希望做出好時間還是去陪太子讀書。
18.4 和 25.4 看看有沒有時間出車?點到要熟習下你部車和 TT bar, 新娘潭路落斜比平路技術要多 dd.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-4-12 22:41 發表
12/4/2010

今晚食完飯去左粉嶺泳池游水, 游左3KM. 速度比星期六又快左少少. 分段時間如下:

1.0KM           22:59
1.5KM           34:45
2.0KM           36:45
2.5KM           59:03
3.0KM           1 ...

快呀, 9.5 要鉤你水先(希望可以做到)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-4-13 10:01 發表

18/4 同 25/4 都可以出車! 新娘潭定科學園?? 不過新娘潭要快就真係有d驚!!!

你一次地都未落過, 去科學好 d 喎, 新娘潭 7:30am 好多 波子, 法拉里响樹,
幾危險下。如果係 18.4 7-9, 10 点前回家

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-4-13 12:13 發表

ok! 無問題!! 馬王兄, 阿傑佢地黎唔黎埋呀? jason兄呢? 仲有冇其他ching?

馬王去左尼泊爾高原特訓 , 應該無咁早返, 其它 chings, 等我問下佢地睇睇?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-4-16 15:54 發表

係呀!! 我約阿傑今個星期日踩車, 因為黎9/5會有個三鐵比賽, 但我架車買左成幾個月都未落過地, 所以想同佢"開苞"law!!

台東 123km, 你去嗎? 我plan 左會去,希望多幾個熟人一起去,但是如果你又玩 TW,
好可能你大人 5 放過你。
上年有 183 人 sub 7, 看 video 好好氣氛,值得去玩下。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-4-17 22:24 發表
我都係諗住123KM. 我同老婆一早報左案. 我諗應該無問題. 不過其他比賽或GATHERING 會儘少參與!! TW 應該唔玩嘞!! 上次燒野食, 飲多兩杯"嬲"同事一齊用公司名玩TW都比佢詐晒型. 話時話, TW真係要好多時間練. BT ...

ITU 玩埋佢 , 應該可以應付到既, 如果真係去台東, 要操下 d 長程車先得, 游水 keep 住得啦,
單車先係最重要, patpat 同大腿要承受 4-5 hrs 不停運動幾難受下。
現在我又爭扎緊, 加個 TT bar 响架舊車定係一次過 upgrade 買架新車, 問題係買左架新
又放响邊 ?最惨 唔可以帶佢返屋企,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-4-17 22:44 發表
17/4/2010

今日陪阿仔上泳班. 自己又游下水. 但今日冇暖水, 好彩氣溫都有21C. 不過落水果下都幾甘. 要游5分鐘左右先開始適應. 但之後就游得好鬼舒服. 見有時間, 就游3.5KM. 本來想游夠IRONMAN的3.8KM的距離, 但阿 ...

向 IRONMAN 進發,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-4-28 14:17 發表
28/4/2010

今日午飯打算跑步時下大雨, 盤算放棄與否之時, 決定去馬, 幸好只是過雲雨, 開始跑時雨已停了. 今日一個人跑, 所以從安樂村沿馬適路跑去奕翠園轉梧桐河, 之後向文錦渡方向跑到盡頭再折返, 沿梧桐河跑至軍 ...

0尼段路幾好跑架,不知道下午多不多人跑呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-4-28 21:52 發表
呢段路真係好好跑! 好跑過跑入流水響, 成條路又平又冇車, 合埋眼跑都得, 距離又啱啱好. 希望可以KEEP到跑落去. 1/5之後, 早上會先游水, 然後先返工.

LOUD兄, 星期日使唔使繼續守行為?

全家人感冒未清, 睇下聽日好番 d 未, 我都想去 join 阿 Jason 大尾督 游 , 踩 , 跑.
阿仔單車 d 傷好得好快, 咁責任都無咁大