香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kopo1128
打印 上一主題 下一主題

Kopo1128又游又踩又跑又食又減肥

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-4-29 11:02 發表

我都想JOIN 阿JASON 個REHERSAL. 如果OK就CALL我, 順便試下兩架RB可唔可以一齊上的士!!

星期五回覆你, 我都好想去玩下,
新娘潭 上/下斜都幾考技術同胆量, 做次測試及認下跑,
9.5 唔使估估下, 有个心理準備。
你最好帶條毛巾, 唔係放尾箱好容易括花o個架
我如果去, 我拆轆入車袋 , 應該可以放 2 臺無問題。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-4-29 13:58 發表
29/4/2010

今日雖然落著雨, 但係照跑昨天路線, 初時有d唔習慣, 當成個人濕晒之後反而感覺好好多. 跑起來十分涼快. 最後共跑了9.3km, 時間是47:00, 比昨快分半鐘. 跑後感覺良好.

4月份暫共跑了98km.

有涼冲, 落雨仲好跑呀 ! 加油 10 臺東 123km, 預左同你去架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-4-29 16:31 發表

係呀, 預左同你去gala!! 馬王兄唔知會唔會一齊玩呢? 我諗我的最弱項是單車, 踩100km真係未試過, 之前試過响大嶼山90km時, 到60km個patpat已經痛到好似唔係自己果個咁, 之後真係唔知個半馬會點. 不過睇完bo ...

100km 不成問題, 坐得多個 patpat 自然 5 痛, 我計過要 7 hrs 內, 最重要係練多 d aerobar 踩車同利用單車呢幾個鍾呢休息,
avg, 28/hr 踩 3.5hr 內, 對下 21km 跑 keep 6'/k, 應該幾舒服下, 未有機會見到馬王, 見到再問下佢, 摟埋 dee hing 一齊去

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-4-29 17:05 發表

dee hing 話唔好蝕, 一玩就玩全鐵 呀!!

= IRONMAN 距離, 暫時未有能力挑戰住
123km, 都要 7 粒 (好彩既話), 已经超出自己能力。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-4-29 17:08 發表

你幾時會裝aerobar呀? "坐"對手响aerobar真係令背部輕鬆d, 不過對腳都仲要適應下. 不過我驚avg去唔到28/hr. 暫時我估26-27/hr左右咋!! 如果冇抽筋, 6'/km 應該無問題. dee兄果陣時話實玩呢個比賽ga喎. 應該 ...

未有時间表住, 但一定裝, 玩咁長, 唔裝一定唔掂, 可能玩完 9.5 先諗,
人多去, 好玩好多

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-5-17 23:01 發表
17/5/2010

今日第一日到德國, 不過無野做. 下午去左跑步, 沿MAIN RIVER跑9KM, 然後返轉頭. 氣溫約17C, 初時有D太陽, 好好跑, 不過到後段, 跑泥路時PK左. 之後開始有雨, 最後1K冇跑到, 最後以17KM+作結. 需時1:34: ...

kopo hing, 可以遊歷歐洲多國, 真係好羨慕, 泥路要小心 d , 唔好扭親脚呀 !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-5-19 23:13 發表

Loud兄, 我地跑慣石屎路, 有靚泥路都唔識跑. 好彩冇扭親, 但跑起上黎, 上次拗柴個位都仲有D痛. 今日同同事講開, 原來我瑞士有個同事成55歲先開始玩IRONMAN. 由早上6:00AM開始, 到晚上12:00左右玩完. 用18小時完成 ...

kopo hing, 一生人可以完成到 IRONMAN 是上天的恩 貝易,這個也是每個玩 3 鐵的人的願望。
如果最後的 42.195 馬拉鬆是步行,我就不想了。最起馬是 jog 返來
今晚遊了 1.5hr 水,遊到 0.5hr 水感完全返回來了,如果不是要回家吃飯,我可能會遊多 1hr 先夠喉,
明天如果好天(這幾天香港天氣好壞),我會去 tung chung 操返 100k, 看看用 avg 24-25km/hr,
雙腳是不是 “水” 成 o敢, 有機會真的要出去外邊見識下,香港真的太小了。
3 水兄話最遲 台東 123 可以 七月先報都未遲,到時 call 你。
好好地 enjoy 德國的旅程,不要吃太多豬手和飲啤酒

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-5-24 11:45 發表

Loud兄果日咪游左成>4KM, 勁呀!! 我返黎因時差問題都冇跑過. 不過有游水3KM. 可能成個星期冇游, 初時好似好快, 但耐力同時都跌得好快. 到最後1KM, 覺得個膊頭冇晒力. 同時, 我覺得我左力發力好差, 全程主力右手. ...

長距離應該不成問題,僅僅是沒有什麼速度,我猜最多 1'50-2'/50m, 要遊 >4km 已經不是問題,會越遊越舒服。
左/右手不同力度,每個人多小也有 d,你可以這樣測試下,閉起雙眼,用自由式遊 20-30m 左右,看看你遊側了多小。
如果真的要作改善,要買一對 “膠手掌” 練下正確的劃水動作,因為你可能左手力量不夠,所以劃水做得不好,要多多練習
先得。
沒有踩到呀,當天睡遲了,成 8:00am 先起床,所以又去了遊泳,今次遊了 2hr.
這星期三如果得你會取你的戰衣嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-5-26 14:19 發表

Loud兄, 你講得啱, 我應該左手唔夠力, 所以愈變愈懶, 但會所泳池唔比用膠手掌, 好似粉嶺泳池都唔比, 咁又可以點練? 我而家晚上好難出黎, 所以去唔到北區運動場, 反正未有比賽住, 我遲d先攞件鐵人衫. ...

有種好似手套, 但是軟身的 好似 tyr

登錄/註冊後可看大圖

唔會傷到人, 仲有個方法, 可以去 gym 拉 "鉛餅" 練下双手 d 肌肉。
我去樓下游咋, 游到幾輪人要清塲得番我一個游咋, 我同新來個 lifeguard 講,
你得閑鴿下我一眼得架啦, 唔想你陪我曬太陽
Ironman, 距離係無間題, 但 bike, run..............

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-5-26 14:27 發表
26/5/2010

自從上星期出差跑過一次17km+之後, 成星期都未跑過, 只是間中去游下水. 今日午飯時去左跑轉公司文錦渡來回, 原本9km, 但由於天氣酷熱, 又晒, 又冇風, 跑得幾辛苦下. 最後於8km+停下來,行回公司, 8km+共 ...

o華 ! + 油, 見到你咁勤力, 5 多 5 少都起到鼓勵作用
現在我反而好少跑了, 實在好辛苦, 游水舒服好多,
27.6 revolution asia 有個 "水 6" , siwm 1.5 + 10k run.....可以試下件衫 + 測試下自己狀態

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-5-27 10:51 發表
等我去搵下對手套先, 如果唔貴都可以試下. 不過我會去會所做多d gym. 強化下隻左手. 我梗係唔勤力啦!! 我d同事都開始話我肥番. 所以我要加倍努力先得, 不過最重要係減食, 呢樣對我黎講係最難.

我都其實跑少好 ...

27.6 係科學園搞, 較曬近, 仲開 8:00am 大把時間, 希望多 d 人参加啦到時。
星期六我要返工, 如果 7:00am 開始我可以完左後直接踩返工
星期日又係要早, 星好 7:00am , 10:00 前返到屋企。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-5-27 10:51 發表
等我去搵下對手套先, 如果唔貴都可以試下. 不過我會去會所做多d gym. 強化下隻左手. 我梗係唔勤力啦!! 我d同事都開始話我肥番. 所以我要加倍努力先得, 不過最重要係減食, 呢樣對我黎講係最難.

我都其實跑少好 ...

tyr 比較少地方有得買, speedo, 又好少見,
如果要買 tyr.....可以去 9 龍灣, "泳泰" 買我估要 6-70 蚊對
address :  杨耀松(第八)工业大厦4/F,B室

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-5-27 12:10 發表

好ar! 咁就定星期六6:30am, 牽晴間巴士站等. 齊人就出發去科學園. 10點前應該可以番到粉嶺.

loud兄, 我同小虎兄ok!! 你ok唔ok?

ok, 6:30am 巴士站等

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-5-27 12:12 發表

Loud兄:
搵唔到27.6既比賽資料,邊度可以睇到?

這里 : http://www.triathlon.com.hk/index.do

未報得隹, 得 call 你

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-5-27 12:15 發表

6:30am!!早過返工
不過翻工冇興趣,呢個好好多!!!
沒問題

人性既優点 , 反就勤力 , 做就無力

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-5-27 13:58 發表
10/7 石澳有個2.2km的open water swimming. 由一個沙灘游去另一個度, 睇youtube d 片覺得幾好玩, 呢個有冇興趣?

星期六, 恐怕難 d  ,
石 O 好遠呀更加難

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-3 20:40 發表
3/6/2010

而家淨係游水+單車, 好似好耐冇跑步, 原本諗住放工去游水, 最後改為跑10KM+, 共用了52:30, 由於耐冇跑, 最初2-3KM都有D吃不消, 不過慢慢適應後, 都跑得好舒服. 跑完成個人精神晒!! 感覺好正!!!

6月份 ...

好野,又玩了個土炮 2 項,
chong san road, 警察多左,但是沒有執法,應該都不用太擔心住。
等到 d 樓可以出售,我想應該都沒得玩了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-15 10:25 發表
今朝起身去左游水, 因出差及天雨關係, 其實都成個幾星期冇游. 今朝共游了60個塘(約2km), 需時44:26min. 比之前的44:00min慢. 可能耐冇游的關係, 頭20個塘竟然要成15min+, 而且覺得吃力. 不過之後順番就做到sub15min/ ...

唔知幾時可以去下海灘勾下水, 呢排唔敢跑, 惊做左傷膝中年 (尋日沙田單車意外, 50 yrs 報紙都叫佢阿伯, 睇到標提都心酸酸, 50 就阿伯 )

希望 SAT 去 job 4-5k, 試下個左膝. 20.6 tung chung 100k ? 又要鋪排下先

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-15 22:57 發表

你19-20/6唔係要去北潭涌宿營咩?

最後取消左因為得 2 間大房,有小朋友不太方便。
下一次先考慮下。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-19 11:48 發表
今朝陪阿仔練水, 自己又操下水. 今日天氣超正, 又冇乜人, 結果自己隊左4.0km. 游到3.9KM, 諗住沖埋最後100M, 點知可能撐池邊太勁, 小腿即時老抽, 要休成分鐘先可以游埋去, 最後用左1:29:35 來完成, 不過都好開心,  因 ...

平時練習都 1'/50m, 果然遊得多會有好時間,繼續努力。
我都要加緊備戰,不然會給你越拋越遠。
我最多可以遊泳 1'10/50m,已經到了自己極限。
今早我去了 fanling 遊左 1hr 15', 星期六,日要 $20?? 真的不知比平時貴 $3.00
原來開多了一行線,好好多不用哪麼擁擠。我用 1’27/50m, 在我前面有個女人,都幾肥,
見她響我以前面遊(自由式)下意式想過她,以為好易
但是遊來遊去都沒法過她,見她遊得好慢下,why ?
跟我一樣,一下手踢一下腳(TI 她遊得好好, )明白了,雖然動作好慢,但是每下劃手和腳都好
配合,I guess 她速度應該是 1'20/50m, 我一直在她後面看看 手 和 腳的動作。