香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kopo1128
打印 上一主題 下一主題

Kopo1128又游又踩又跑又食又減肥

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-6-19 21:26 發表

Loud兄今早幾點游?我約8:15到,見你唔到
冇游一個星期,今日游到不知所謂(蛙式咋)
好似唔識游咁

游到10點,之後經北區醫院jog返歸

6:45am 開始, 遊到 8:02, 跟住返工。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-21 12:19 發表
昨日早上同loud兄, 馬王, 小虎, 阿傑, 魚蛋明去左東涌參加jason兄安排的100km操車, 到場見到好多ching/ctse, 準時7:30前到達, 吹一輪水後, 映完大合照, 約7:55am 開始100km的旅程. 先向東涌方向進發, 由於今日的目的 ...

下次裝左 aerobar 我都試下自己頂足 100km 先得, 我 sent 左 message 給阿 kent 問左佢 Kenting 70.3 詳情, 但未覆,
遲下有乜消息再通知你

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-6-22 13:14 發表

我呢個月黎都心思思,想裝aero bar,睇下會快幾多
但個果日我試下做破風姿勢(雖然無aero bar係會累d)去感受有乜分別,的確係會爽少少,平均速度都會快少少,到時比賽都應該會咁樣踩
所以我諗我決定唔裝了,不如 ...

仲叫快 "少少", 我跟龍尾都 46.2km/hr, ......
今次係我個人平路最快時速, 馬王真係勁

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-24 09:35 發表
昨天從新聞中知道昨午1點左右有人在梧桐河釣魚時失足溺斃. 我當時就跑到附近. 我聽到不遠處有人不斷地大叫救命. 但又找不到聲音從那裡來. 由於不知道是否有人在玩而亂叫救命, 因為救命聲時有時冇. 而又見文錦渡橋面那 ...

他的 2 位同學已经報左警, take it easy, kopo hing.
睇報紙,消防都係响河底淤先找到死者,
佢地全副武裝架。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-6-26 12:10 發表

嘩.....hea都33'" />" />

操番d速度課應該可以sub30'!

kopo hing 好 莖力 呀,已經到達高手級別,
這是努力的成果,弓起,弓起。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-27 21:11 發表
今日响創新路玩左個水陸兩項. 原先諗住雷暴冇得玩, 好彩最後都有得玩. 呢個賽事是先游1.5KM, 之後再跑10KM. 今朝一早非常大浪, 以為好甘, 好彩到正式游水時已平靜了不少. 由於是繞三個圈, 又有幾個HEAT一齊游. ...

你地遊泳太快了,好難追,ginny 見她平時練習時好慢下(我指自行車),
但是每次比賽時間總是比我快

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-7-2 09:39 發表
尋日1/7翔東路100km大遊行卒之响天朗氣清+烈熱天氣下完成. 今次映相已有21人 (加埋攝影師jason就22人). 大家打算走3個圈後再跑幾km. 一開始時覺得幾上力. 一直帶响前面. 之後到東涌回頭, 見到好似少左d人 ...

如果有裝 cam, o個巴士 c 機可能會被控不小心駕駛 (佢太快切線, 其實當時對頭無車, 應該可以响則鏡,
完全過曬先切入黎咪無事), 有時 d 人心態係咁, 唔好話單車, 响高速, 揸緊 90km/hr ( 80km/hr 路段 )
都可以貼到得半秒, 仲要经常抽出半架車响你後面 (叫你開快 d),
d 大車又经常係過你時踩行油, 貼一貼, 真係騖嚇你唔死。
正苦班大袋成日要搞乜搞乜, 講多過做, 做完資詢又無影, 又益曬 d 顧問。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-7-2 10:01 發表
後尾迫炒西人果個巴士佬仲離譜,同我部車距離半呎唔夠,呢D 人心地唔好,遲早受到懲罰~~

今朝唔該晒Kopo 兄指導,我同馬王得到一對一既專業訓練,相信好快可以游得好~~hgjD115" />" />hj
下星期再來~~

Dee hing, 見你游, 有好大 大進步, 可以練下d 耐力, 有耐力o個 form 會 keep 得好 d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2010-7-2 12:20 發表
Kopo兄真犀利, 我4m都游唔到, 又係踢極都唔去水
聽朝啱時間的話, 我都想來學下野~

如果今晚睇完 告魯夫對比利, 有精神都可能去游下,
要改下 d 時间, 日日都 30 幾度, 分分中署
今朝 8:00 温度牌已经打出 33 攝氏

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-2 15:37 發表

Loud兄:
咁夾下你d時間,大概幾點到?如果有精神的話

通常游 6:45, 8:00 度完, 因為仲要返工,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-2 16:23 發表
Loud兄:

ok喎,聽朝見,起早身對我黎講冇難度,有alarm就得
到時比d意見吖

siu fu and stan hing,
天日我應該唔去游住, 連續 3 日早起有 d 累,
今晚可能去上水廣場, 支持阿告魯夫

升級   0%

該用戶從未簽到

有時 目弟 新聞見到 d 父母可以鎖住 d 子女或者又看到 d 爸爸拿住份馬經0向投注站,
自己做 d 強身健體運動又會錯。不如做個不負責任的爸爸好過。
(講笑詐)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-7-12 10:10 發表

報左苗圃的話遲D就要搵埋其他北友搵時間操下山嘞! 操山同平日練跑有D唔同架. 係你苗圃有冇TARGET的時間?

最遲幾時報 ? 我聽你講好多野食, 所以諗字去食下野,
今年行下山, 遲下可以帶家人行下山, 應該幾好玩。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2010-7-12 14:23 發表
老婆唔鐘意我大熱天時操山, 兩公婆既野, 有時都要相就下...
我諗住等九月, 十月冇咁熱時才同老婆講, 唔知到時才練趕唔趕到切? 我都唔知我target應該幾多?

坐得泠氣房多都唔係幾好呀 stan hing, 出外呼吸下新鮮空氣人都精神 d ,
行山我估郁應該有 d 樹陰掛, 到時可能又要買 d 行山用品,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-7-15 16:12 發表
今日去左粉嶺泳池游水. 原先諗住人少少, 可以慢游4K, 但後來愈來愈多D放假學生哥, 最後只游3K作罷. 分段時間如下:

500M        10:53         10:53
1000M      21:38          10:45
1500M      32:55         ...

時間已經好好,也不用 1'15s/50,不用擔心還有 三個月時間給你訓練,
不要給自己太大壓力,這次我們是去觀摩和完成便可以。
我要利用 7-8 月時間提升自己狀態,九月便沒有哪麼多時間了。
我想你感覺自己狀態越來越差,我想你的訓練可以改變下,我見你耐力訓練多,
長途應該沒有什麼問題,但是要突然加速,你可能力不從心,聽阿 Pete 說
遊水可以樣提升你的心肺功能,你可以選擇 1-2 天,操 interval,
e.g 2.5k, 分 4 組, 500m warm up 我見你最舒服的時間是 1'10s/50m 用 1'20s/50m
      500m 沖 1'/50, rest 15 sec, 又一組 500m 沖 1'/50m, rest 15 sec , 第三組 500m 沖 1'/50m
      cool down  500m 1'20/50m

升級   0%

該用戶從未簽到

康森襲港,不然還想約你去黃金來個 3 項,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-7-15 22:19 發表

我諗我而家耐力同速度都冇乜. 我的訓練愈來愈冇系統. 量又小, 加上體重上升, 所以特別辛苦. 我諗而家最重要是減肥, 其次先係訓練方法. 今日黃昏跑入古洞 (6KM+), 以前平均31-32分鐘左右. 跑完好似冇跑到咁. 雖然 ...

馬王話要跑 d 長課, >30k, 又可以試下一個月跑一次去鹿頸。
新 + 坡有左個環球片場,好似話比較以前貴左乘兩乘。
5 好又增磅回來

升級   0%

該用戶從未簽到

kopo hing, 膝頭無乜事嗎 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-7-29 10:07 發表
今朝費事因雷暴無得游水, 所以直接去左粉池操水, 睇下撞唔撞到loud兄佢地操水. 6:50am去到已見到loud兄操梗, 不過佢條lane好多人, 所以响隔離線游. 不過我條線慢車多, 成日要越線超車, 好鬼煩!! 1km之後, 去番 ...

跑幾典呀 ? 睇下撞唔撞到你

升級   0%

該用戶從未簽到