香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kopo1128
打印 上一主題 下一主題

Kopo1128又游又踩又跑又食又減肥

升級   49.45%

該用戶從未簽到

參加左北區之友星期三的操練. 之前由於麻煩loud兄教我換軚, 所以遲到. "炸炸林"跑5個圈熱身(2km+), 然後操體能. 由於久疏戰陣, 做體能時感覺有點力不從心. 最後做蹬腿時發現右腳跟痛, 跟不上, 所以skip了這part. 之後再跑10個圈(約4.3km). 由於明天要早起, 所以沒有跟大隊吃晚飯. 昨晚睡覺時覺得很累. 今朝游水時發覺雙腿十分酸軟, 完全唔去水, 游1.5km要成37:34. 太慢了. 我諗都要抽多些時間練水, 否則顧此失彼.

8月份暫共跑了98km.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

是日酷熱警告下毅行操麥徑1-2段, 上次以不錯的4小時征服1-2段. 所以今次有點輕敵. 第1段時以慢JOG形式完成其實當時已隱約感受到惡夢的開始. 原本以為2L水+一枝ISOTONIC會足夠有餘, 但上西灣亭時, 因酷熱天氣+上斜, 始發覺舉步維艱, 腦中只出現自己要放棄毅行的念頭, 每一步都極花氣力. 最後終於到達西灣亭. 清水只剩半L. 躺下休息一會, 然後再隊了一包GEL. , 5-10分鐘後, 體力開始恢復.之前的放棄的念頭又打消了.  而之前爆了的KEN兄亦已到達了. 之後怕自己會行得慢. 所以提早出發去西灣. 由於全落斜加隊了GEL, 全程感覺輕鬆. 到西灣後, 補了水, 食了碗豆腐花. 之後便跟壞人,OSCAR, 平兄及SUE兄繼續完成第二段. 但身體已開始爆, 所以跑不起來, 加上星期日要去東涌操車, 為避體力透支 (其實是藉口), 所以只急步行. 後來在赤徑附近走錯路, 幸而有另一班毅行人仕指正, 又浪費了一點時間, 之後以4:55完成1-2段. 完全不達標. 最後連累大家因等我而遲出發去聽毅行講座, 自己又因一些私人理由未能出席, 真不好意思. 最後回家時亦不斷掙扎自己能否完成全程100KM. 希望自己不要累街坊.

是日參加了JASON兄的東涌操車, 早上跟LOUD兄, 馬王兄一起從上水出發去東涌白芒等. 之後在東涌見到NEWFOOT兄及他朋友權兄, 到白芒後, 亦見到其他鐵人, JASON兄, GINNY CTSE, BMC兄, 13兄, BENNY兄, 之後我們浩浩蕩蕩出發至機場, 之後才發現原來香港有咁正的馬路來練車. 不過不久, 便下起滂沱大雨, 而且完全無法練車, 最後, BMC兄建議去東涌喝些熱飲, 以免著涼. 到東涌欲找熱飲之際, 天色又再放晴, 大家決定繼續操車. 之後駛入廸廸尼, 休息一會後再回東涌, 之後再上廸廸尼, 再回白芒,完成. 在再上廸廸尼之際碰見EDDIE兄, 他亦加入一起操車, 但因自己已踩了55KM, 個PATPAT已不能適應單車SEAT位, 踩一下, 痛一下. 最後終於停下來, 打算放棄再上廸廸尼. 不過, 休息一會後, 經NEWFOOT兄鼓勵, 最後, 再上征途. 最後, 踩入廸廸尼. 補水後, 個人像充了電, PATPAT亦不再痛. 之後都可踩回去. 但剛出廸廸尼, 又開始傾盆大雨, 所以在隧道又再休息. 待雨停後再次出發去東涌. 之後在東涌吃午飯. 十分滿足的一天. 今日慶幸仍有體力應付90KM+的車程. 由於路面有上斜落斜. 所以可以訓練GEAR的運用, 及更有效認識保持踏頻的重要. 在廸廸尼回程時, 儘量保持踏頻於85-90間, 其間以GEAR來保持踏頻, 最後可以以33-36KM/HR的平均速度回東涌, 其中最高時速一度高達53KM/HR. 東涌的路段比創新路有趣, 唯路程太遠. 現在雖然大腿有點酸, 但感覺仍然良好. 期待下次操車.

總的來說, 十分滿足的兩天.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

3/9/09

今日放工落街跑步. 原本諗住因番大陸工作關係,成幾日無運動, 跑番起碼15KM先對得住自己. 唔知關唔關跑前飲左兩碗湯的關係(賴地硬), 跑的時候個肚頂住頂住, 成個身好重咁, 完全跑唔郁. 最後只跑了8KM收工(46:00). 不知何解, 有點厭跑的感覺. 但現時是時候加量了. 如果這樣下去, 我怕今年賽季會出問題.

9月份暫共跑了8KM.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

6/9/09

今日無參加泰基盃或南灣的水陸兩項. 今朝在樓下泳池游左2.4KM(58:31), 1.5KM的分後時間36:21. 之後隨即去GYM ROOM跑步, 但跑步機有人玩梗, 於是踏單車, 踏了15MIN之後, 跑步機有位, 轉跑步, 時間不夠, 只跑了5KM. 後加點WEIGHT TRAIN. 完成後感覺良好, 無疲倦感覺.

9月份暫共跑了13KM.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我本來以為今日有野做唔得閒, 所以乜野比賽都無報!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-7 10:57 發表

splase n dash 10.4 Race 2, south bay,  run 4km - swim 540 - run 4km.
現在報還有位, 幾好玩架 , 成班人沖完 , 再游 , 再跑 , 好似去嘉年华會咁架

DATE?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我諗我應該唔玩嘞! 想留多d時間練操山同三項. 幾樣野走埋一齊, 完全分配唔到時間..........

升級   49.45%

該用戶從未簽到

7/9/09

由於要練毅行+三項, 生活變得完全沒有時間剩. 昨日與loud兄討論過, 怎樣可以善用時間來跑步, 又不影響家庭生活. Loud兄建議晨早開始跑. 晚上便有時間陪家人. 而且, 早上的溫度亦較適合跑步. 於是, 今天早上6點就起身, 拖著仍在睡夢中的身軀梳洗一番, 在6:30am開始跑步. 按loud兄建議, 帶上心跳帶來監察自己的心跳並保持於80%最高心跳率. 不過不知道是否太耐沒有使用心跳帶的關係. 初期的心跳由160 突然跳至180. 最後要停下來調整一番才開始進入正常範圍. 最初心跳率保持於138-140左右, 後來慢慢增加至144-146的範圍. 而pacing 只有5:50-6:00/km, 十分慢. 我試過加速, 但心跳率隨即增加, 於是又再放慢跑. 感覺有點像其他慢跑的老人家. 最後跑了8km (連整理心跳帶48:32). 之後cool down及拉筋時發覺天氣已開始變熱. 我想明天如果跑步的話, 可能要再早一點. 回家時完全沒有疲累的感覺, 好像沒有跑過一般, 只是成身臭汗. 在跑步期間, 見到loud兄也在跑步, 見他的速度, 應該在練tempo, 所以只打了一下招呼, 就繼續自己慢跑.

9月份暫共跑了21km.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Left3 於 2009-9-8 13:30 發表

c-hing
welcome to the morning group! I am only a morning runner, I found that is the best because of cooler temperature, less foul air, tranquility... you get to say good morning to everyone on t ...

Thank you LEFT3 hing!! I do have a good feeling in morning run especially the cool weather. I will my best to do it in the morning. I can then spare more times for other things.

LEFT3 hing, where do you have your morning run?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

9/9/09

由於晚上要參加北區練跑, 早上打算改為游水. 但因雷暴警告關係, 最後改為踩trainer 20km (31km/h; cf=90). 一如以往, 完事後, 家中變得澤國, 攪到菲傭都黑晒臉. 晚上北區操練時, dee兄第一次來粉嶺運動場參加我們的練跑. stan兄事忙所以遲來跑圈, loud兄因膝傷免戰, 馬王事忙只參與飯局, 由於早上踩完車, 初時跑時雙腳都有點反應. 但一兩圈後開始適應, 共跑了3km作熱身. 今次做馬克操亦沒有上次那麼累, 可能肌肉開始適應那些動作. 之後再跑4km作結. 今次操練發覺賽后馬仔跑得好勁. 腳步輕鬆及快速, 不久將來, 又會有好多人比佢界低. 之後參加了飯局, 吹水至11時許. 馬王踩了他的戰車出來, 我試了一轉, 果然不同凡響. 差d中毒, 好彩理智戰勝慾望. 不過遲d真係唔敢講.

今朝起身, 雙腳有點酸, 所以以游水來去乳酸. 游了1.5km (35:10). 差一點可破35分鐘大關. 現在早上發始有點涼意, 少了人游水, 所以游得較輕鬆.

9月份暫共跑了28km." />" /> 太懶了...

升級   49.45%

該用戶從未簽到

9月份跑了28km先啱!! 不過仍然都係太少.......

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-11 02:34 發表

各位師兄,歡迎參加早上練跑俱樂部。我都是很早練跑,有時早一點,有時晚一點,但一星期都有兩三天像今天一樣,5am 起床,5:25開跑。天太黑,trail沒燈,要自己帶燈!

佐治兄, 你住西岸邊度呀? 我以前去SAN JOSE 探朋友, 早上同佢一齊跑步, 跑左差不多成個鐘, 先開始出少少汗, 天氣又涼快, 簡直係跑步的好地方. 我住三日, 跑足三日. !!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-11 11:40 發表

估計 ITU 如無意外 32'-33' 內完成 1.5km swim...
kopo hing, 反而要操下單車轉跑步 d 肌肉適應性,
同時多練習下跑, OD 最難困我個人經驗 , 最辛苦係
尾個 10km 跑 , 如果我隻腳無乜事 , 來一課 40km bike,
...

嘩!! loud兄, 千祈唔好比壓力我呀. 我真係唔知可唔可以sub3hr架. 不過呢個會係我10月ITU的目標. 我見而家天氣ok所以操多d水, 不過我就唔會將游泳當係正式操練一部份. 由於單車唔係咁熟, 所以想抽多d時間去練習同適應. 再加毅行的操山, 變左可以練跑的時間少了很多. 我都知最後10k最甘. 上次半奧距已體驗到. 我都會抽時間練單車轉跑步. 下星期會出差. 我諗會有多d時間可以在酒店練單車轉跑步. 不過唔知健身單車會唔會效果差d. 如果你隻腳無事的話. 不如就20/9早上去創新路走轉40km. ok否?

你呢個星期要好好養傷, 唔好做咁多劇烈運動同敷多d冰, 真係有效架. 同埋可以試下食葡萄糖胺, 真係對關節有d功效.

take care!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我就食梗楓之寶的葡萄糖胺+軟骨素. 都OK. 格過價, 應該佢最平.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-14 10:57 發表
kopo hing, 尋日出左去創新路自隊 10 圈 , 臨走前見到 Jason & Ginny 剛到 set 車準備出操 ,
於是 cool down 圈諗住撞下佢地打個招呼同 say 個 bye, 因為自己冲完 10 組己经無乜力追佢地,
於是去左科 ...

Loud Hing,

It is glad to know that your knees seem to me ok now. I think it would be too risky to go swimming without anyone looking after the RBs. We could not join the race if we lost the RB. In addition, it is a bit scary to swim if at the same time somebody is surfing there. I prefer to have only cycling in the morning of 20/9. Are you interested in?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-9-15 17:03 發表

如果無雨落我都會出車.......踩完車有無興趣番粉嶺游水?

I have to rush back to Church and I don't think I have time for swimming. Maybe Loud hing can go with you.  Can we start a bit earlier on Sunday?  Say at 6:30am?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

14-15/9/09

I am in Bangkok for business trip.  Since I do not have enough mileage for my running, I try my best to accumulate the mileage suring this trip. On 14/9, I have 10KM run plus weight training. On 15/9, again another 10km run. I feel good after running. I hope I can continue this running in the whole trip.

I ran 48KM in September.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

I run too less. So, I have to run more to accumulate the mileage when I have time. You are so much hard working than I. How is your preparation for the triathlon? See you on 27/9! You add oil too!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

This morning, I have a 15km run and I felt good after the run. I have to run harder to prevent "explosion" on 27/9. Tomorrow I think I will do some cycling with a short distance run.

I ran 63KM in September.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

Since I have been running for three days, this morning, I switched to have some cycling for 45min (25.8km, 34.4km/hr, cf=90+). After that, I ran immediately for 30min at the speed of 10.5-11km/hr. The last 10 min can increase the speed to 11.5km/hr and the feeling is good and I feel I can further increase the speed.  The important difference is to lower the gear in the last 500m and let the foot to relax a bit. Also, when we start running, we should start from a lower speed until the legs get used to the running mode. The tired feeling will soon go away after about 1km run. It makes me confident in the race on 27/9.  

I ran totally 68km in September.