香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

水泡

升級   53.45%

該用戶從未簽到

今日練左今年既第三課長課, 跑左 21K

跑到10K 倒左腳第4隻腳趾底下起左水泡, 越跑越痛, LAST 2K 真係一步一腳痛...

跑完之後, 見到水泡有1.2CM 大, 每行一步都好痛, 一拐一拐咁行番屋企

想問下各位ching ctse, 點先可以快d 好番, 同埋點樣避免哩? 我已經著厚厚地既襪架啦, 如果加個鞋塾會唔會有幫助哩?
+1 0
上一篇︰大家好呀~~~天水圍跑腿報到下一篇︰今日新書入手

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-12-18 22:58 發表
用消毒完既針挑穿佢,包好個傷口.台灣有個長跑媽媽跑超級馬拉松就係因為比細菌感染,最後冇左隻腳.
厚襪唔一定有用,應穿混合棉既襪.太松既襪容易同鞋底發生磨擦,引起水泡.
小弟目前穿緊一對美記既最新跑襪,襪底有些膠 ...

咁真係要小心處理, 唔該晒平ching

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-18 22:51 發表
會否你對鞋問題呢

著緊mizuno既LSD, 會唔會個底太薄?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2008-12-19 00:22 發表
小弟穿緊 n?k?跑襪

幾貼腳 襪有D位加墊

都 ok ar  大約$59-69

schnix c tse

保重 早日痊愈

速行ching 我會買d , 試下會唔會有幫助
希望兩日後會好d, 到時貼住膠布跑

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-19 00:39 發表

小妹都係著美記LSD, 未試過跑咁長(最長16k), 未試過起水泡.

鞋太窄 ,腳太濕, 襪太鬆,有摺疊有縫線位突起......會客易引起水泡.

跑襪係短,薄,貼,透氣為好!

LSD鞋都幾透氣,小妹腳汗多都唔會起水泡.
跑襪 ...

叮叮噹ctse, 係喜歡LSD 透氣

都係要從襪方面諗下先

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-12-18 22:58 發表
用消毒完既針挑穿佢,包好個傷口.台灣有個長跑媽媽跑超級馬拉松就係因為比細菌感染,最後冇左隻腳.
厚襪唔一定有用,應穿混合棉既襪.太松既襪容易同鞋底發生磨擦,引起水泡.
小弟目前穿緊一對美記既最新跑襪,襪底有些膠 ...

ching, 哩款襪係邊度有得買哩?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-13 00:16 發表
跑完全馬個水泡自己謝左,好神奇~~hgjD115" />" />hj

我星期日同一隻腳起左3, 1 2, 大既當晚已經比我處理在, 現在開始謝啦