香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

水泡

升級   53.45%

該用戶從未簽到

今日練左今年既第三課長課, 跑左 21K

跑到10K 倒左腳第4隻腳趾底下起左水泡, 越跑越痛, LAST 2K 真係一步一腳痛...

跑完之後, 見到水泡有1.2CM 大, 每行一步都好痛, 一拐一拐咁行番屋企

想問下各位ching ctse, 點先可以快d 好番, 同埋點樣避免哩? 我已經著厚厚地既襪架啦, 如果加個鞋塾會唔會有幫助哩?
+1 0
上一篇︰大家好呀~~~天水圍跑腿報到下一篇︰今日新書入手

升級   9.67%

該用戶從未簽到

會否你對鞋問題呢

升級   0%

該用戶從未簽到

用消毒完既針挑穿佢,包好個傷口.台灣有個長跑媽媽跑超級馬拉松就係因為比細菌感染,最後冇左隻腳.
厚襪唔一定有用,應穿混合棉既襪.太松既襪容易同鞋底發生磨擦,引起水泡.
小弟目前穿緊一對美記既最新跑襪,襪底有些膠粒,可以緊貼鞋底,沒有空間發生磨擦,可以買對試下,
不過好似好貴,成佰幾元.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-12-18 22:58 發表
用消毒完既針挑穿佢,包好個傷口.台灣有個長跑媽媽跑超級馬拉松就係因為比細菌感染,最後冇左隻腳.
厚襪唔一定有用,應穿混合棉既襪.太松既襪容易同鞋底發生磨擦,引起水泡.
小弟目前穿緊一對美記既最新跑襪,襪底有些膠 ...

多謝平兄分享,等小弟都試下呢一種襪先

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-12-18 22:58 發表
小弟目前穿緊一對美記既最新跑襪,襪底有些膠 ...

咁真係要小心處理, 唔該晒平ching

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-18 23:26 發表

多謝平兄分享,等小弟都試下呢一種襪先

不用客氣,雖然對襪既價錢可以買件跑衫,有d肉赤,但你諗下如果你跑緊全馬時起水泡,你會幾肉痛.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-18 22:51 發表
會否你對鞋問題呢

著緊mizuno既LSD, 會唔會個底太薄?

升級   0%

該用戶從未簽到

通常長課小弟會帶個樽仔入D凡士林, 無事最好, 一有唔妥, 就會不顧儀態...係咁搽,

上次尖鼻咀回程借咗D比瘋狂兄, 即刻令佢舒服哂...!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 onon 於 2008-12-19 00:00 發表
通常長課小弟會帶個樽仔入D凡士林, 無事最好, 一有唔妥, 就會不顧儀態...係咁搽,

上次尖鼻咀回程借咗D比瘋狂兄, 即刻令佢舒服哂...!

上次尖鼻咀小弟忘記搽,係運動場見有師兄搽緊,即刻問佢借D來搽.
全程安全渡過,沒有磨損.

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟穿緊 n?k?跑襪

幾貼腳 襪有D位加墊

都 ok ar  大約$59-69

schnix c tse

保重 早日痊愈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-12-19 00:12 發表

上次尖鼻咀小弟忘記搽,係運動場見有師兄搽緊,即刻問佢借D來搽.
全程安全渡過,沒有磨損.

如果唔係....呢幾個位痛起上嚟真係入心入肺.

升級   0%

• 簽到天數: 4 天

原帖由 schnix 於 2008-12-18 22:14 發表
    今日練左今年既第三課長課, 跑左 21K

跑到10K 倒左腳第4隻腳趾底下起左水泡, 越跑越痛, LAST 2K 真係一步一腳痛...

跑完之後, 見到水泡有1.2CM 大, 每行一步都好痛, 一拐一拐咁行番屋企

想問下各 ...

下次可預先貼moleskin, 或預先搽凡士林
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1455&extra=page%3D2

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2008-12-19 00:22 發表
    小弟穿緊 n?k?跑襪

幾貼腳 襪有D位加墊

都 ok ar  大約$59-69

schnix c tse

保重 早日痊愈

速行ching 我會買d , 試下會唔會有幫助
    希望兩日後會好d, 到時貼住膠布跑

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 schnix 於 2008-12-18 23:31 發表

小妹都係著美記LSD, 未試過跑咁長(最長16k), 未試過起水泡.

鞋太窄 ,腳太濕, 襪太鬆,有摺疊有縫線位突起......會客易引起水泡.

跑襪係短,薄,貼,透氣為好!

LSD鞋都幾透氣,小妹腳汗多都唔會起水泡.
    跑襪太厚會防礙腳版底感覺地面,同作出反應.

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

Agree! 凡士林好用,可以捺腳指, 大腳內則, 胸下方, 腋下.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-19 00:39 發表

小妹都係著美記LSD, 未試過跑咁長(最長16k), 未試過起水泡.

鞋太窄 ,腳太濕, 襪太鬆,有摺疊有縫線位突起......會客易引起水泡.

跑襪係短,薄,貼,透氣為好!

LSD鞋都幾透氣,小妹腳汗多都唔會起水泡.
    跑襪 ...

叮叮噹ctse, 係喜歡LSD 透氣

都係要從襪方面諗下先

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-18 23:31 發表

我有時長課都會著美記的LSD. 除非你是很重, 否則LSD的鞋底應該OK的. 不過腳跟部分的SUPPORT可能不夠勁. 我著左LSD都一段日子, 不過都無起水泡. 你多跑些長課後, 腳底適應了之後, 應該會沒有了. 不過如果情況沒有改善, 你可能要從襪著手, 我有著美記有膠粒底的襪, 它可減少腳的滑動, 從而減少因磨損而產生的水泡, 如水泡在腳側, 則可能是鞋子太窄的問題了.

升級   0%

該用戶從未簽到

我都係著 LSD, 而且會用凡士林擦腳指位防水泡

升級   8%

該用戶從未簽到

Most of the time, blister can  avoid.

Before the blister form, you'll feel uncomfotable from your foot just like a sand is there or sock is not in the right position. If you are not in a race, stop at once and check, then the blister can be avoided. In a race, it is difficult to make a decision, never try anything new, shoes, sock or even a new pair of shoe laces.  

When a blister is there, the only you can do is just wait. A few days for its recovery and no short cut.

升級   0.05%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 schnix 於 18/12/2008 23:31 發表

我都有著過LSD, 個底唔算薄。 不過它不大適合我, 因是用腳爭先落地跑法。對我來說它對腳爭的保護不夠。

跑都起水泡不外乎兩個原因:
    1-鞋頭(腳指位)太闊
    2-襪頭有線頭突出。