香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

是否太慢呢???請各位指點...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

各位c hing/c tse.我終於知道自己嘅跑速..係大約7分鐘一公里..我一星期跑五日..每次跑9至10公里..跑一63至63分鐘..(跑兩天休一天)..其中一天係長課(暫時只跑過一次...跑咗個半鐘)..想問下以我現時的情況..要2 月8日跑半碼會有問題嗎????同是否都係太慢呢???/請各位給意見和指導..謝謝各位...
+1 0
上一篇︰如果腳掌底2邊痛係點解呢?下一篇︰CHAIRMAN 兄...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008/12/20 10:09 發表

如果要在兩小時半內完成半馬,應不難,時間緊迫,小弟建議閣下一星期減番1-2日,而練跑的三至四日,盡量找一日走足半馬距離,其他日子都跑10K以上。留多些時間,比對腳休息及比時間身體回復體力。

多謝師兄意見,,我會考慮下..謝謝..

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2008/12/20 10:19 發表

快慢唔係問題,如果係第一次跑半馬,應該可以在指定時間(三小時內)完成,21X7min=147分鐘,我也是去年才學長跑,我保持約6分鐘一公里,2008渣打半馬以2小時01分完成,不過建議ching練長d時間同埋練o下跑上斜路,如 ...

謝謝師意見..其實我每課跑步都有兩段路係上落斜的,,,同我有跑山底,,兩年前跑十公里時,,,入西隊果段都完全有問題的...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

謝謝師意見..其實我每課跑步都有兩段路係上落斜的,,,同我有跑山底,,兩年前跑十公里時,,,入西隊果段都完全冇問題的...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008/12/20 10:09 發表

如果要在兩小時半內完成半馬,應不難,時間緊迫,小弟建議閣下一星期減番1-2日,而練跑的三至四日,盡量找一日走足半馬距離,其他日子都跑10K以上。留多些時間,比對腳休息及比時間身體回復體力。

咁C Hing呀,,如果我吾跑果日去行山,,你覺得好嗎..可以比對腳休息之餘又又可以keep住度氣嗎,,,我係怕休息太多到時跑吾到..我目標係兩個鐘內完成半碼..仲要一口氣完成..中途吾好停.....