香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

是否太慢呢???請各位指點...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

各位c hing/c tse.我終於知道自己嘅跑速..係大約7分鐘一公里..我一星期跑五日..每次跑9至10公里..跑一63至63分鐘..(跑兩天休一天)..其中一天係長課(暫時只跑過一次...跑咗個半鐘)..想問下以我現時的情況..要2 月8日跑半碼會有問題嗎????同是否都係太慢呢???/請各位給意見和指導..謝謝各位...
+1 0
上一篇︰如果腳掌底2邊痛係點解呢?下一篇︰CHAIRMAN 兄...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-20 09:56 發表
各位c hing/c tse.我終於知道自己嘅跑速..係大約7分鐘一公里..我一星期跑五日..每次跑9至10公里..跑一63至63分鐘..(跑兩天休一天)..其中一天係長課(暫時只跑過一次...跑咗個半鐘)..想問下以我現時的情況 ...

快慢唔係問題,如果係第一次跑半馬,應該可以在指定時間(三小時內)完成,21X7min=147分鐘,我也是去年才學長跑,我保持約6分鐘一公里,2008渣打半馬以2小時01分完成,不過建議ching練長d時間同埋練o下跑上斜路,如果唔係,西隧上斜及上天橋好多人都爆偈(例如抽筋、頭暈等等)而完成唔到。可以的話,跟長跑網ching/ctse練o下,如果你保持係大約7分鐘一公里,起碼也要試一兩次跑超過20k或相等的時間。努力加油,長跑長有,長跑長友!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-20 09:56 發表
各位c hing/c tse.我終於知道自己嘅跑速..係大約7分鐘一公里..我一星期跑五日..每次跑9至10公里..跑一63至63分鐘..(跑兩天休一天)..其中一天係長課(暫時只跑過一次...跑咗個半鐘)..想問下以我現時的情況 ...

睇番你個速度,應該比7min/km快喎..
我相信你一定可以在限定時間內完成半馬...
你一星期跑5日,咁一個星期咪跑~50k,真是訓練十分充足~~
除了長跑課外,仲可以試下其他的訓練如斜路課 or interval呀...
我都係第1次參加渣打半馬,大家一齊努力吧...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-20 10:47 發表

曲奇姐,閣下渣打目標時間多少?

我未定渣打跑幾多,因為跟你地跑天水圍才試過第1次跑半馬距離...
但按照番上次跑23k,好似我能在~2小時完成半馬...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-12-20 10:56 發表

我未定渣打跑幾多,因為跟你地跑天水圍才試過第1次跑半馬距離...
但按照番上次跑23k,好似我能在~2小時完成半馬...
hgj091" />" />hj

我在Unicef半馬keep住5分鐘1K,終於1小時46分完成,
以cookie姐o既速度,相信唔洗1小時40分。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-20 10:58 發表

渣打當日小弟頭段想用 4'50/公里,希望 1'45 內完成,如閣下有興趣,當日可以拍住走。

我唔知自己能否在這個月內進步到4'50/公里...
不過肯定可以跟住你的後面,有目標地跑...
嘻~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-20 11:13 發表

都可以試試,但呢個時間,要保持 440/公里先有機會做到 1'38 完成,如果用 450/公里,未計斜路,時間須要 1'41。

屈sir o既 group pacing 係好work架! Thank you!

升級   0%

該用戶從未簽到

咁味精濃ken兄會唔會都係用4'50跑頭段?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-20 11:28 發表

都是用 5'00 去跑頭段,因為美記頭段,斜路較多,不宜太快。但5公里折回後,可以加快少少。

咦,咁可能小弟都跟到喎..

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-20 11:35 發表

當日預咗同閣下做長課啦﹗

好呀!拍住上!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-20 11:28 發表

都是用 5'00 去跑頭段,因為美記頭段,斜路較多,不宜太快。但5公里折回後,可以加快少少。

咦...
可以試跟你跑美津濃5'00" 跑頭段...
之後keep住跑...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2008-12-20 11:06 發表

我在Unicef半馬keep住5分鐘1K,終於1小時46分完成,
以cookie姐o既速度,相信唔洗1小時40分

唔係嘛...我哪裡有跑得咁快... vv"
實質上,我還未能好好掌握自己的速度....
我上次跑nike,也未能5'00"跑1k...