香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-7-31 12:52 發表

受傷心得咁負面o既....

應該係康復進展中的交流嘛....

good~~~~~

多謝大家經常俾D 正能量我地D "康復中跑手"~~

升級   0%

該用戶從未簽到

Schnix 可以慢跑得未呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-8-20 21:00 發表
dee 兄, 上星期二針完之後, 今個week 做過下體能同上身既訓練, 今晚正式上跑步機, 蟻爬10min (1.3k), 腳比針前好好多啦, 無咁緊, 不過針完後, 腿既肌肉好酸痛, 應該需要多1-2weeks 先好得番
現在進展都好positive既, 只係慢d, 等下運到囉, 你哩排仲有無跑哩

最緊要係postive,慢慢黎啦~~

星期日玩左南區比賽囉,跑完又沒咩惡化...都係咁上下陰陰痛,好討厭,呢個星期練左三日水,聽日練車,而家主力練下三鐵啦,唔痛都會慢jog 下既~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2009-8-21 13:00 發表
Dee Ching,

Better seek medical advice wor if your pain substain for such a long time.

Add oil ah!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

有呀賽王兄,照左x-ray,不過政府好慢,9月中至有report,出左report 再決定下一步啦~~

謝謝賽王兄關注~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-8-23 01:47 發表

Dee兄,我兩日前都開始有你的症狀,朝早起床腳板底就痛

敷過冰之後就無乜野,呢一兩日都無再痛

不過今晚操山時,同一位置又開始有少少反應,但又未至於痛,有少少擔心

我上年苗圃前已經有事,好勤力敷冰,跑完苗圃反而自己好番~~
都唔駛咁擔心既,好多人都有,多數都唔太影響練跑既,我自己就發覺玩interval 就出事,可能我年紀有番咁上下,姿勢又有問題,唔係好適合練interval 啦,馬王兄而家主力操山同三鐵,減少練in 希望問題唔大啦~~
如果再痛d 可以考慮試下冰火,我之前連敷幾日效果真係幾好,呢幾日懶左又無咩進展...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-8-23 15:29 發表

謝謝dee兄的建議,小弟琴晚同今朝都有敷冰,基本上都無問題

查實咩叫冰火?

無問題就好~~
查實冰火好簡單,冰敷+熱敷,一次過反覆進行,我多數每次都係冰火三重天(三冰三熱),Patrick 兄之前好似玩到5重,馬王如果下次長山有反應可以試試,唔好等到我咁咁大鑊至去搞...
而家冰火中~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-8-27 20:43 發表
27/8 >> 4K (23") (total 4k)
星期六成功跑完2.5K, 今日試4K, 本來諗住慢跑, 因為跑時無問題,所以越跑越快, 跑完HAMSTRING 有D 緊, 即刻拉筋, 拉完又無事了, 下次要拉多D 筋先開始跑
下次試5-6K

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-9-17 23:45 發表
cat ctse, cc: 好多謝你地既鼓勵, 而家我既priority 係腳跑得健康, 如果腳無事既話, 遲早都可以練番好狀態
希望好快可以再同你地一齊跑呀!!

咁Schnix 其他日子有無做下其他野呢??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-9-18 15:18 發表

相比ctse妳我真係懶好多, 我OT通常冇咩心機跑到~

我以前成日OT 完跑番屋企,慳錢又慳時間~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-9-23 23:40 發表
我以後都唔跑TRACK 啦~!
上星期六, SSP, SSW 都唔開比我跑, 今日去到北區運動場, 又唔比我入去
係咪要逼我練石屎地呀!!!

真係好邪...5日俾妳封左3個場...
Schnix 陳晚跑完今日見點呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-9-24 20:28 發表

累到大家又要告別多一次粉嶺, 都係我黑仔啦, 無運動場喜歡我

尋晚個D 前掌支撐身體既動作, 係傷時一下都做唔倒, 尋晚係半年黎第一次做咋, 所以都做得好小心, 有D 都做唔足三組, 因為HAMSTRING 有少少 ...

妳而家都好小心...我都係...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-10-2 23:50 發表
2/10 >> 約6K (城門河)
第一次在石屎地做短途快跑, 速度去到比賽時速度既8成有多
太耐無快跑, 雖然今晚涼涼地, 但尾段幾辛苦, 人同腳都無力, 同以往一樣, 全程均速, 不懂加速... 這一點需要慢慢改好
...

Schnix,o岩o岩好番,我覺得跑長少少,慢少少比較有利灰復喎~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-10-3 00:47 發表

要準備星期日呀, 加上今日有一女電兔係前面, 比佢帶快左
番到屋企已經'FULL'冰啦, 不過快跑真係不能常練

係喎,妳報左星期日~~
咁妳比賽放鬆D 跑啦,最緊要唔好晌呢D 小賽事搏傷~~
星期日加油啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

時間唔重要,最緊要順利平安完成又無咩問題,恭喜Schnix 重返賽場,俾多少少耐性慢慢灰復,一定可以跑番之前既時間,繼而再超越自己~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-7 21:21 發表
2009/11/07 --- 15.5 kms  in 1:28:23 on: road
(Pace: 5:42.1/km)  Where: Happy valley
上個星期六跑左12.6K, 今次加多少少, TARGET 15K
今次一開始跑就聽住MP3... 腳完全唔覺得緊, 所以開得快左, 10K 56', 已 ...

Schnix 跑到十幾K 啦,真係好,慢慢黎呀,唔好咁急加速住,我個人覺得o岩o岩傷好加長先比較穩陣~~
我都唔知點解近一兩年都有時起水泡,係少少痛,不過我既處理方法係唔理佢繼續跑,跟住佢會自己爆,繼而變死皮,甩左皮之後再生D 皮好似仲靚,呢招唔知妳work 唔work~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-10 22:22 發表
11/10 >> 400mx17+200m --- 7 kms  in 0:38:06
(Pace: 5:26.6/km)
2'14"/2'07"/2'08"/2'08"/2'09"
2'11"/2'07"/2'08"/2'09"/2'12"
2'08"/2'10"/2'11"/2'12"/2'15"
2'12"/2'09"/1'06"
鼻敏感發作, 兩邊鼻已經 ...

Schnix,就轉天氣啦,係妳最辛苦既時候...
灰復得唔錯丫,好快可以跑番5:30 1k 之內,加油啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-22 22:20 發表
22/11 >> 1400mx15 (total 21k, 02:02:33 10k@56'42")

上星期17K, 因為今次係澳馬前LAST 一節長課, 腳又休左一個WEEK, 無咩問題, 所以試一試完成年初美記以來第一個半馬 (渣打時傷住半行半跑... 唔計啦!!)
去年1 ...

2:02,無得彈呀!!
o岩o岩叫好番玩HM 咁長,澳馬小心為上呀,等狀態上番至做時間啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-29 22:22 發表
因為腳傷既關係, miss 左unicef 半馬, 到最後決定報10k.. 先發現剛在幾小時前full 左. 想試下腳之下, 報左扶輪社既10k
今日狀態好差, 跑到亂晒, 由4'52 1k 到5'48' 1k 到有, 無提腿又無腳跟落地之下, 番到終點時ham ...

恭喜schnix 又攞獎,可惜我放左飛機睇唔到妳拎獎...
時間唔差啦,又有獎攞,進展唔錯啦,均速係做得衰左D,下次再加油啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

好番無耐,跑得唔算辛苦已經唔錯啦,繼續加油~~