香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   53.45%

該用戶從未簽到

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-5 09:50 發表

看來schnix ctse 康復得七七八八啦...
可喜可賀~~

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-5 09:43 發表

謝謝, 相信有9成既, 不過同未傷前既感覺差幾遠另外個一成可能要攪攪佢
星期日嘗試放膽跑, 希望可以跑得快d

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-3-5 13:22 發表

紅色 " />" />  唔知有無記錯, schnix都有著過LSD, 妳覺得LSD與y打比較, 怎樣??

LSD 重要輕D, 不過Y打舒服D, 聽聞Y 打12 比Y 打11係多左個軟軟既鞋墊?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-5 15:41 發表

星期日有無target 呢?

好耐未試過跑得咁快, 唔敢諗PB , 希望53' 內完成, 55’ 內點都要番到終點

升級   53.45%

該用戶從未簽到

實在太耐無練得咁強了, 跟邪神練完功之後, 乳酸已經出晒黎, 明天肯定大大穫, 星期日更加……
係咪要拉筋+jog 先會好d?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-7 09:33 發表

妳條友真係傻傻地,o岩o岩好番未在狀態,聽日又要比賽,尋日仲..." />" />
聽日比賽好大機會recover 唔到,今日拉下筋,慢跑一陣同捽多D 按摩膏啦,正常聽朝起身更加痛,早D 訓,早D 起身,早D 去熱身,熱耐D 個人順左 ...
原帖由 J仔 於 2009-3-7 10:32 發表
ctse 健康+安全第一呀,衝得太衡傷咗就得不償失架啦, 聽日加油, 希望聽日天氣涼爽!

尋晚已經睇住自己既情況訓練架啦
尾段腳有少少唔妥, 已經停低, 一來腳未完全ready做哩d 訓練, 二來著左對避震唔好既鞋(唔想整污漕新鞋), 因為無諗過會玩變速跑.
咁我又忍唔住, 係泥地快跑左一會, 好彩無奶野..........

今日腳有d 累, 不過好過尋晚啦, 拉左筋啦, 晏少少慢jog 一陣先

明天要搽奔肌上陣了

希望聽日唔好下雨啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

今日又寒冷又下雨,  跑到一半有點發冷, 唔多想跑下去
現在作緊感冒

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-3-8 19:06 發表

schnix ctes..要食藥休息呀,,," />" /> 明晚你還要上堂..希望你休息過後明天精神百倍..." />" />

個鼻唔係好得啦, 發冷中, 希望聽日好d 啦, 你都會上堂嗎?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-8 19:17 發表
恭喜 schnix 今日比賽 pb...
好好休息~ 如果食0左藥..明天上課唔好跑動咁多...

ee! 其實我只快左幾秒
除發冷之外, 今日尾2k 兩隻腳都有d 唔妥現在’full” 冰中, 等到聽日先知腳有無事. 明天上堂都係渣流灘算啦, 唔敢再跑

升級   53.45%

該用戶從未簽到

多謝叮叮噹, ANNA CATCAT CTSE, 我會沖個熱水涼, D訓架啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-8 20:43 發表

休息多d,咁會快d好~~
明天absent一堂,下個星期再上啦~~

希望聽日好D 啦, 唔想ABSENT 呀

升級   53.45%

該用戶從未簽到

8/3/09
沙田10k 河畔賽
OFFICIAL TIME 0:52:56
CHIP TIME 0:52:45

渣打之後都未跑過咁長, 最多只7k, 今日起跑時右小腿挷左SUPPORT, 點知開跑無耐跌左出黎, 要企埋一邊除左佢, 其間又慢左落黎阻倒D , 真不好意思

2.X K
4.X K 兩個水站都飲左兩啖水, 但飲完都係谷番D 肚入面既食物出黎, 結果要慢慢跑先無作嘔, 之後開始發冷, D 雨水+ 汗水UP 住好唔舒服, 加上太耐無跑咁多同快, 半程26', 個人唔係好舒服, D想放棄

2K 右膝背(尋日已開始痛)+左小腿 (舊患) D +腳無咩力, LAST 1K 仲慢左落黎, 只在最後衝左100m

CHIP TIME PB 7", 無諗過今日都會pb, 希望下場可以跑快d

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-3-8 23:31 發表

恭喜schnix pb...." />" />不過都要記得有痛就唔好跑喇~" />" />

知道了, 多謝cc

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-3-9 12:38 發表
schnix ctse..你今日點呀,,好點嗎???/" />" />

d , 無發冷, 不過仲食緊鼻敏感藥, 今晚見啦anna ctse

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-3-8 23:49 發表

schnix 對腳初癒, 今天成績很好呀!!! 恭喜恭喜

多謝nc

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-9 07:35 發表
無諗過今日個細型比賽咁多人參加...
慎防在跑的時候有嘔的感覺,下次還是要早少少食野先黎比賽...
希望schnix ctse 雙腿能早百份百好番,下次再PB....

對腳都仍然同傷前既狀態有距離, 睇黎心急都無用, 要學大隻CHING, 做多D GYM先得
而家希望對腳除左酸痛之外, 哩兩日無再出現其他問題啦
成日聽D CHING CTSE D 食物谷番上黎, 尋日終於試過啦, 好難受, 下次要小心D .......

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-9 11:09 發表
Schnix 好野呀,咁既情況都跑到呢個成績應該好滿意~~

我睇妳呢兩個月都學識好多野,吸取教訓,好快追得上前面幾位師姐~~

多謝DEE

如果唔係你問我有無TARGET, 我都唔敢為今次比賽SET TARGET, 係運動場訓練時, 心諗如果跑得番5’30” 1K, 即係55’
已經好開心了, 不過如果唔係SET TARGET, 相信今次都唔會達標

哩兩個月係自己既跑步歷程上的確學左好多野, 心程起伏亦好大

要追得上幾位CTSE 都好困難喎, 不過都SET 左今年尾既TARGET SUB 50
咁除左跑得快之餘體能仲要好, 哩排跑少左, 體能都差左好多, 10K 都辛苦住番黎, 實在不應該
大家一齊努力啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-9 12:56 發表

做gym可幫助強化某部份肌肉...
不過我都麻麻地鍾意做機,都係踩單車為主...
下次要跑得快過大隻ching....@@

上星期五大隻CHING 只跑左12’, 我就跟邪神訓練左2.5HRS
咁我都快唔過大隻CHING… 小妹真係不才
下次要睇住佢黎跑小妹未敢挑戰佢

做機都幾悶架, 不過間唔中練下都好有用的, 肌肉強D就無咁易受傷~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-9 13:49 發表

好d都要小心, 著夠衫, 如有發燒發冷唔好去運動場吹風囉!
今早小妹都鼻敏感發作, 勁打噴嚏, 流鼻水, 天氣凍又潮濕, 好容易中招.

叮叮噹ctse 都要小心身體, 哩d 天氣真係好易奶野
尋晚上堂前都ok 既, 雖然無咩跑, 落堂都好累, 今日都係咁, 所以要全休一天了

升級   53.45%

該用戶從未簽到

9/3/2009 3k (工聯會課)
今日教擺手, 同埋用深樽既動作練體能, 之後再慢jog 左大約3k, 星期五+星期日儲埋既乳酸出晒黎, 希望慢jog 後會好d
我同cu ching, anna ctse 都有同一個傷患, cu ching 問阿sir 意見, sir 話跑短d
哩幾天跑得太多, 腳一定要休息幾天了
經過一個星期既訓練+比賽之後, 發覺腳都係未ready 去衝圈, 亦不宜跑太耐, 要忍下了