香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 obaanc 於 2009-1-29 14:36 發表

係咪咳到變蝦米, 我都係 叮叮噹, 唔舒服就唔好做sit-up喇, 好番先吧!!!

我諗星期六才知怎樣!!! 星期一應該ok的, 要出去吸收陽光的精華!!!

係呀要飲多d熱水/茶, 蒸汽有助暢通呼吸道.

係呀! 發mo蝦米
    做sit-up測試自己邊度痛姐! 原本咳都好大運動量, 腰, 腹, 背, 下盤都肌肉痛, 唔講得笑.
    昨天陽光普照, 好想出去行山, 有心冇力, 落街行都冇力.
    星期一要吸番夠本.

知道. 全日只飲熱水, 熱茶, 熱薑蜜, 熱冰糖川貝血燕, 熱十穀粥.......

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-1-29 19:58 發表
    今日做左1hr gym
    除左上身之外, 今日加強左腳既訓練
    健身單車10min+樓梯機 5min+跑步機急步行5min+跑步機慢jog 5min

樓梯機只玩5min, 強度已經最低, 但好辛苦, 流晒汗, 因為腳力欠奉...唔只係傷左既腳, 無事既腳 ...

進展唔錯喎! 唔痛就好囉!
    唔好心急, 慢慢跑, 欲速不達.

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-1-29 21:57 發表

Ching, 我唔係jog 左5k, 而係5min.
    兩個星期無跑, 腳軟軟啦, 明天都應該會照train 下
    我睇番你個blog, 醫神又針, 又燒咁… 好嚇人下, 但係一次之後已經好返好多, 真係神醫

聽Oscar講述神醫幫他醫腳的過程, 唔止又針又燒......詳情真係幾嚇人吓!
    如果俾佢醫, 真係要有份信任同受苦的心. 恐怕唔係一般人頂得住.
    醫兩次就極速康復, 唔到妳唔服.

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-2-1 19:45 發表
    今日同runrun ctse 一齊去做針灸, 我第一次做針灸咋, 針背脊, 又針膝蓋後面同腳踝, 好痛呀…. 痛到我在喘氣, 醫師話: 跑步唔見你喘氣喎, 針下又喘氣 (我心諗: 跑步邊有咁辛苦呀~  )
    哩兩日都運動唔倒啦, ...

哇, 針到喘氣? 痛到喘氣? 都針唔少針咁喎!
    如果有效都值得. 除了針灸, 果位物理治療師還給妳什麼治療法?

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-2-1 21:22 發表
    睇下哩兩日點囉, 佢話應該唔使再睇, 不過我就有所保留…. 希望明天真會好d 啦  

如果睇一次就好, 真係試得過.
    起碼醫師唔會"dum"症, 得唔得好快知.

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-2-2 00:17 發表
    如果唔痛, 跑得都會試跑, 當然會super super slow jog, 到跑唔倒就行, 行唔倒會上車, 放心啦, 痛既話我會放棄架啦

支持妳 . 唔痛就慢慢跑, 影下相, 感受吓大型比賽的熱鬧氣氛.

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-2-3 12:24 發表

之前間唔中仲有既神經痛少左好多啦,哩樣係幾大既改進, 西醫醫極都好唔倒
    但膝蓋背面針位對下既 肌肉痛, 有D 扯住既感覺, 今日會去針多次, 如果好D 既話可以再去GYM 練番
    EE 哩兩日進展點哩?

幾大進展喎! 能夠消除神經痛, 針灸真係神奇!
    肌肉痛比較容易處理, 多做伸展運動, 用藥膏按摩吓, 熱敷, 應該好快會消除痛.

升級   0%

難過

原帖由 runrun 於 2009-2-3 15:53 發表

好多謝ee,
    其實我都預咗會上車的了,尤其天氣預測今個星期日又熱又濕,
    我冇練跑個幾月,體能都差了,跑馬鞍山8K時自己都知道唔掂。

醫師叫我針完後個日唔好冲凉,但我有做Gym會出汗,
    ...

針灸完唔好做運動住, 乖乖啦!
    睇下針灸進展如何, 睇得佢就聽吓醫師話, 第二天先沖涼.
    康復係需要時間同休息, 急唔嚟架! 渣打當日睇情況, 輕鬆跑算, 唔得就上車.
    留得青山在, 長跑長有.

升級   0%

難過

Schnix,

恭喜妳帶傷而順利完成半馬, 時間唔慢啊!
    好好休息, 療傷, 長跑長友.

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-2-9 16:05 發表
    因為入西隧前已經跑下行下, 心想還有半程, 開始著急同氣餒…西隧後仲要再經過一大段"惡劣"既路, 唔知幾時先可以到終點

可能係我隻腳紥住太多野(knee wrap+小腿既support)又行下跑下, 又可能我個樣好急. ...
    有位ching 經過, 對我講左句"慢慢黎呀ctse". 哩句對我十分有幫助, 入西隧開始不斷提自己唔好急, 唔好急
    先可以輕鬆地走埋下半程, 真係好感激哩位ching!

同意路上師兄師姐每一句打氣, 一個手勢都好有力量, 激勵自己向前跑!
    小妹係中環去灣仔時嚴重跌volt時, 內心有一刻突然好驚, 蓉蓉ctse經過叫醒了我, 不久, 聯合國Iris又為我打氣, 想不到衝終點後, Iris在終點出現給予肯定, 一路上你地給我的每一個鼓勵, 每一個打氣都很重要!

升級   0%

難過

原帖由 小華是也! 於 2009-2-11 23:02 發表
    今天路過你度附近!
    系英王道和鬓海街交界的生果檔~有很平的士多卑梨啊!
    很靚的呢~比你還要靚哦^^只賣$10 2合
    (近太古坊個邊啊)

華c9, 強啊! 格價由圍城格到太古城, 黃c9冇工開啦!

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-3-8 18:21 發表
    今日又寒冷又下雨,跑到一半有點發冷, 唔多想跑下去…
    現在作緊感冒

Schnix,

早點上床休息, 小心身體, 明晚著夠衫先去上堂, 唔跑旁聽會好凍架!

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-3-9 12:44 發表
    好d 啦, 無發冷, 不過仲食緊鼻敏感藥, 今晚見啦anna ctse

好d都要小心, 著夠衫, 如有發燒發冷唔好去運動場吹風囉!
    今早小妹都鼻敏感發作, 勁打噴嚏, 流鼻水, 天氣凍又潮濕, 好容易中招.

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-3-10 16:25 發表
    叮叮噹ctse 都要小心身體, 哩d 天氣真係好易奶野
    尋晚上堂前都ok 既, 雖然無咩跑, 落堂都好累, 今日都係咁, 所以要全休一天了

多謝關心,我好快冇事.
    昨晚跑完出身汗舒服曬,熱身前同跑完都著風褸,保重身體.

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-3-14 02:09 發表
    今晚跟邪神訓練, 半段之後去左傷殘組, 邪神教我地幾組動作, 都係訓練腰, 腹, 大腿的, 一SET 做60-80下, 要做3SET. 平日腰力最差, 讀書時最怕係SIT UP, 最近先間唔中做下, 今日既訓練對我黎說十分困難, 唔好話1 SET 啦 ...

唔好咁叫啦! Cookie姐話係"特別治療組", good!
    60-80下 x 3sets????? 做一set已經好夠皮, 有冇腹肌抽筋?

小妹平時做sit-up, 最多30 x3, 腹部有酸痛感覺.
    用腰力把雙腿提高, 重辛苦好多多.

升級   0%

難過

原帖由 cookie97 於 2009-3-21 10:16 發表

記緊聽邪神ching的教誨,慢慢加強衝的距離 + 速度啦....
    佢都話你勁,一個人可以去衝400in,哈..

Schnix,
    一個人去衝圈真係唔講得笑, 好有鬥志啊!
    不過, 忍吓腳啦! 慢慢跑, 慢慢加距離先, 好番先玩Interval啦!

升級   0%

難過

Schnix,

保重,早少少睡,多休息,
    星期日盡力而為,享受比賽過程,玩隊際一定好開心!

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-3-27 16:13 發表
    你都係呀, 唔準再跑步住呀, 要好好休息啦

仍然少少發燒,頭仍然痛緊,今晚被迫休息,
    聽妳話唔跑住,唔想淋雨跑到暈倒.

升級   0%

難過

Schnix,

Well done! Keep going.
    下次比賽前廿四小時唔好食西藥啦, 差啲暈倒好險啊!

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-3-29 22:47 發表
    本來plan 左唔食, 但係尋日早上喉嚨好痛, 唔食又怕引起發燒
    叮叮噹有無咩建議, 可以令喉嚨唔再痛哩? 我係發炎+潰瘍 (好似飛滋咁), 飲水+食野都好痛, 未見有好轉...

冇計, 喉嚨痛真係要睇醫生, 可大可少.
    食藥就唔比賽, 比賽就唔食藥, 唔係跑到出事就大件事.