香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   53.45%

該用戶從未簽到

我諗我要再研究下自己既跑姿先得, 所有毛病都係左腳發生(包括水泡), 右邊相對黎講就好好多

升級   53.45%

該用戶從未簽到

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-12-25 07:24 發表

我諗應該係你這個星期都操得太勁啦...
要分配休息時間....
希望你經過今日休息後會快d康復啦...
" />" />" />" />" />jhk

我睇到你地講運動受傷個THREAD, 先留意到自己既跑姿, 今日膝蓋好少少, 大腿都仲無改善, 已經’FULL’ 緊冰, 希望明天會好D

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-25 19:13 發表
休息幾日, 最多慢跑, 跑完"呼"冰.

日日做stretching伸展運動, 肌肉同筋骨都會靈活一點,
日子有功, 可以改善坐站跑姿, 減低再受傷的機會, 減輕跑步後疲倦的程度.

唔識做就睇書學下, 效果真係意想不到hjikgyufy ...

多謝叮叮噹ctse既關心, 今早見腳無咁痛, 好開心, 可以join 今日既活動了

為左令左腳舒服d, 尋日買左護膝帶, 今日帶住, 感覺幾舒服, 只係大腿有少少痛, 因為跑得唔係好快, 所以仲可以應付
上菠蘿山其實都係行下跑下咁, 實在不能全程跑住上
因為行得太慢, 上到山頂時, d ching ctse 都要落山了, 都無時間去停低睇下景
點知一開始落山, 右膝開始痛, 逼住要慢慢行落山, 要大家係水站久等真係不好意思
去到平地, 一路跑住都唔覺右膝痛, 但又出現另一問題了, 前星期左腳既水泡, 本來無再痛, 回程時開始好痛

番到屋企見到水泡位腫左, 右膝頭有少少痛 (聽日會好d , 應該問題不大), 但水泡真係要時間好番, 應該要停跑2日了. 亦都按runrunrun ctse 既意見, 會買多個護膝帶, 下次要兩邊要一齊帶

好多謝今日安排活動, 同埋一齊跑既ching ctse, 今日腳有點累, 但好開心

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-27 10:05 發表

睇你地d 相好開心,又有得練斜路,好幸福~~

schnix 小心護理對腳呀,近來操得咁密對腳好大壓力,要調整下呀~~hgjD088" />" />hj

原帖由 cookie97 於 2008-12-27 08:46 發表
尋日要返工,唔得閒join你地一齊跑添..
跑山確是辛苦,相信我都未能跑足全程呀...
我之前都試過有一次生水泡,之後貼住張膠布扮冇事囉...哈...
希望schnix會早日康復...
休息夠再練呀,否則會傷上加傷...

以前練習只係會腳肌肉酸痛, 哩排訓練得密左, 出現左好多以前未試過既問題, 真係要小心處理
右膝仲有D痛, 水泡尋晚整左一輪, 好腫, 有少少發炎既徵狀, 一路都有貼膠布, 今日試下FULL冰 , 再買D 黃藥水搽下

要儘快買對平ching 講既mizuno socks先得

升級   53.45%

該用戶從未簽到

28-12-2008  健身單車  40mins

膝蓋痛左2, 到今早起身好似好番d , 點知行行下又痛, 去到gym 只敢玩單車, 希望郁鬆d 關節, 明天希望試下慢跑

……….應該係前日落斜個陣整傷左
要快D 好番先得. 黎緊仲有MIZUNO !!!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2008-12-29 00:09 發表
ctse
休息多0的!" />" />
唔好再整傷呀!

原帖由 cookie97 於 2008-12-28 23:22 發表

唔好過份操努力~
下星期日的賽事等緊你~
大家一齊努力呀~~

多謝法蘭ching, cookie ctse

升級   53.45%

該用戶從未簽到

29-12-2008  7k (41'58")
lap time 640x11 (4'17"/4'04"/3'48"/3'51"/3'50"/3'45"/3'41"/3'41"/3'43"/3'43"/3'30")
兩邊腳帶左護膝帶, 諗住jog 6k 倒, 開始跑時好慢好慢, 右膝蓋前面位置唔覺痛, 反而跑前唔痛既左側外膝有d 痛. 雖然係咁, 由於唔嚴重, 所以越跑越快

最後7k 夠啦, 剛好番d, 唔可以練得太多

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-29 23:12 發表
Schnix要小心同忍耐吓, 唔好令傷勢惡化, 必要時休息幾天及見醫師.

長跑長有.
原帖由 redred 於 2008-12-29 20:41 發表
ctse 好勤力,腳傷都依然練跑
不過練還練,要小心
仲要睇返自己情況,祝
早日康復

redred ctse, 叮叮噹ctse 多謝關心
膝蓋如再無好轉真係要睇醫生了, 而家希望休息多d , 睇下有無機會自己好番

其實我真係有d 心急, 因為等左mizuno 半馬好耐啦, 希望快d, 快d 好番
膝頭問題都係訓練過度所致 (強度突然增加), 叮叮噹ctse 練得咁密, 要小心身體, 多d 休息

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-29 23:37 發表

schnix ctse... 比賽年年有... 膝蓋仲係唔舒服就唔好去跑啦...
唔好心急呢...

知道啦, ee ctse
明天會休息/gym, 仲有幾日, 希望會好d

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2008-12-29 23:42 發表

ctse, 病向淺中醫呀

多謝sue ctse 關心, 因為一時好d 一時差d, 所以仍然希望full 下冰再休息下會自己好番 如果一路都係, 都要睇醫生架啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-30 00:00 發表

知道"休息是訓練的一部份", 小妹會小心保重身體, 知道上星期跑得太密, 已經調整休息了兩天.
心急都於事無補, 受傷操練妳忍耐力, 比賽同樣需要忍耐力, 沉不住氣只會跑爆自己.

除了休息同冰敷, 有沒有用藥膏呀 ...

有貼撒隆巴斯, 通常貼左第二朝起身會好d

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-12-30 00:11 發表
schnix ctse要好好保護雙腿呀....
休息要緊....
儲多d彈藥,星期日發力跑嘛...
" />" />
知道啦, 大家咁話

升級   53.45%

該用戶從未簽到

redred ctse, dee ching 同速行ching, 多謝關心
尋日休息左一日, 本來早上行路都有少少痛, 到夜晚已經差不多無事啦, 今日都唔痛啦,
估計好番8-9成啦

未訓練長課前, 都未試過膝蓋痛, 仲要左右邊都痛, 再睇番自己練習既schedule, 長課太密(5)同休息唔夠, 膝蓋突然受壓
無得練真係令人感到氣餒, 但係我知道膝蓋問題如果痛就一定要休息, 唯有等下啦

今日想去gym 玩下單車, 明天可以的話做一短課, 本來諗住今個week 一課長, 而家唔敢囉
星期日應該無問題, 多謝大家既意見同關心

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-12-31 12:56 發表
啱,膝蓋感痛就要暫停訓練...
我今個星期雙腳的肌肉未復完,練唔到長課...vv
hgjD088" />" />hj

唔緊要啦, 我相信你休息多d 仲好, 半馬夠腳力就可以成功架啦, 現在再練長課, 恐怕肌肉未能及時復原

升級   53.45%

該用戶從未簽到

31-12-2008  1 hour gym (30' 單車, 20’ , 10’ 踩樓梯機)
踩樓梯機cross country program, 力量越加越大, 加埋擺手, 10min 手都軟埋

升級   53.45%

該用戶從未簽到

1-1-2009  6K GYM (32'22") + 5 mins 踩樓梯機

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-1 21:31 發表
哈哈...師姐都有做 gym , 你上面講果幾樣野小弟都間中有玩.聽脕又上去玩,因為冇得跑步(餓跑中,為美記賽事)....

原來平ching都有玩開gym
你通常玩咩哩? 我每次都忍唔住要上跑步機跑兩野(除非有腳傷啦), 不過其實gym 都幾悶  所以唔會留好耐
踩樓梯機係最近先喜歡玩, 選左d program, 腳踏位置慢慢加上力度, 加埋左右擺手, 好有上斜既感覺

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-1 22:56 發表

主力做負重,以前就為鍛鍊肌肉,所以全身都有做.而家為左跑步,集中鍛鍊大腿肌肉.帶氧運動如樓梯機,太空漫漫,滑雪機就間中有玩,跑步機仍然係我至愛,
有時明明係準備玩負重,但上到又覺得冇乜力,跟著就走去跑跑步機. ...

GYM 我主要想訓練上身既力同大腿力, 哩兩樣係我最弱
太空漫漫係點架? 其實我好多器械都未玩過

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-1-2 17:13 發表

平師兄&Schnix師姐,
小弟都有去做gym 架!
你地有無發覺跑機同跑街真係有分別,好似跑機個distance 好似少過街好多!
唔知你地有無同感呢!" />" />" />" />" />

哩樣又無留意喎, 不過係舒服過跑街, 因為膠帶軟好多, 街地硬d
但冬天玩跑步機辛苦D, 無街風, 好熱呀
Ching gym 通常玩咩哩