香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-2 10:40 發表

我睇見馬王咁鬼勤力,而家都開始自己一個人晌屋企都郁下,不過真係無一班人咁有心機,收工番到去都攰,會做做下唔想做...

係呀,1個人做好鬼悶...@@
但見到其他人咁勤力,這也是你的動力去勤力埋一份~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-2 12:38 發表

sit up, 掌上壓等哩d basic d 既, 其實日日做少少都得架, 悶既話, 快快做完佢啦...

咁schnix ctse而家有冇日日keep住做sit up,操好腰力呀?...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-2 12:49 發表

都有呀, sit up 係我最弱既一項, 現在keep 住每日30下, 都好辛苦.........
希望可以越做越多啦...

持之以恆...
積少成多...
我都要好好向你學習下先....
我好鬼懶....@@

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix ctse 明天會去比賽嘛?...

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜哂schnix在意料之外首奪獎項..
繼續努力..
下星期再下一城...412復活跑加油~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-7 00:12 發表

阿sir 囉住個自己編寫, 話幾準既表... 會按我地既1k test 速度編排黎緊幾堂既訓練
同阿sir 傾過個表, 佢用1k 既速度計出跑10k, 用8成力既時間, 都算幾準既.....

阿sir對你地都幾好....
我上次上o個陣,佢都冇咁o既編排呀... 哈...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-7 00:18 發表

咁你地有無係衝圈前做test 哩, 同埋衝圏玩d 咩架
阿sir 話會個別email 個program 比我地喎

我衝圈前就冇做test啦....哈...
衝圈玩d乜,要跟阿sir上佢o個個斧山才會知...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-7 00:28 發表

咁係跑馬地上堂時有無玩過衝圈哩? 我睇佢個表, 有個100m 既target 時間, 估佢下次玩100m呀

我印象中係有玩衝圈,在草地場上快跑1個圈囉...
咁又冇計100m咁準繩呀...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-10 16:24 發表
miss 左兩堂邪神課, 覺得今日幾金下

上幾個week 衝400m 之後腳打左柴成個week, 今次快跑400m @1'40" 有d 陰影, 一路提自己放鬆對腳跑
由於有米拿師兄帶住, 由頭到尾都可以keep 住速度, 比自己跑順得多了, 而且跑 ...

有人帶住跑10個圈應該唔錯喎...
一齊衝圈應該係咪比自己一個衝過穩得多呢?...
今晚試下慢jog recover一下啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-10 16:49 發表

係呀
不過只跑3圈, 1'40" 一圈, 之後休息1'40" 再跑一圈, 再休一圈

米拿ching 用左比較平均既速度去跑
如果我自己跑快左, 就叫自己跑慢d, 當見佢開始遠離我, 就跑番快少少, 無自己衝400咁辛苦

...

今日跑完此平均步速,可能星期日能應付番出黎呢...
咁你趁現在好好休息下,拉多d筋recover啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-4-10 18:31 發表
Cookie c-tse,今日成個 program 都幾緊湊, 無黎真係可惜呀...
依家大隊人節奏跑越來越齊啦!!

今朝要返工黎唔到,冇計...
希望下堂會跟得番啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix 妳連續3個week都玩race,真是很厲害... : )
似乎妳每一個race的表現更勝之前嘛...
加油呀....繼續PB...
一齊練好D體能...嘻~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-12 21:43 發表

cookie ctse, 我剛睇完今日既相,  見到你提腿, 摺腿同後蹬都做得好好, 謝sir 應該幫左你唔少呀, 咁不如繼續跟謝sir 啦
今年大家一齊練好體能, 希望入秋後天氣好d, 可以再進一步, 加油!!

提腿同埋摺腿,除要感謝謝sir的提點...
週五跟邪神學的踢腿都好有用...
暫時都會繼續跟著謝sir先....
若然你一齊黎上堂,我同NC ctse會多一個動力去上堂...
唔會我地2個同時走堂...嘻..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-14 23:40 發表

謝謝~
51'50"
用左4場先穿倒52'
正式開始51' 既路了

恭喜哂schnix ctse...
下次秋涼時候再戰10k,應該可以sub 50啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-15 01:07 發表

現在慣左從開頭就用一個均速跑, 跑得穩定d, 反而唔識用快d 既速度跑短程..

嘻,就用此均速跑完成半馬吧...
相信時間應可比往年進步呀..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-15 01:13 發表

應該只有ctse 你先可以做到

hmhm...
我跑渣打半馬差唔多全程也均速跑...

學ee講,在這個休季期,除了練好體能外,還要好好調理番雙腳呀....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-18 01:20 發表
星期1-4 都無再跑, 只係星期四做左1hr gym
小腿比預期差, 如果下個week 都係咁既話, 應該要再去針灸
今日邪神班已經只能慢跑, 仲要係痛痛地
多謝邪神ching 提醒, 反省番今個月所做過既野
"我係玩跑步, 唔係比跑步 ...

100巴仙好番才復跑吧..
之後做個健康的跑手,享受跑步...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-18 01:54 發表

都要調整一下啦. 起碼暫時唔好再有強課(比賽都係強課既一種....)
希望遲d 可以唔使成日擔心地跑啦

距離必達8k還有一段長時間.
希望在這段時間能好好調理雙腳啦..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-21 00:47 發表

上完哩堂, 腳全休2個WEEK... 連基本功都唔會做了, 下堂睇下個PROGRAM 甘唔甘再決定跑唔跑

全力休息?...

乜運動都唔做呀?...

連下星期的課堂都未必會去?...

升級   0%

該用戶從未簽到