香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-20 23:15 發表
一開始跑已經腳軟啦, 身體狀況唔多好, 一路跑發覺身體唔係好排到汗, 個身好熱但汗唔多, 到10個lap 後決定休息, 再跑都無好轉, 唯有停止了
哩排工作多左, 身體差左, 日日都同個鼻作戰, 好想休息下呀

又係唔係因為工作忙,所以鼻敏感嚴重左?...
一起步就出帥不利,是因為個人太累吧...
排唔到汗,應該個人身體太虛了,要多多留意...
schnix,小心身體~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-20 23:51 發表

可能係工作忙, 又要番大陸, 又冷又熱.. 作病左幾天先叫好少少
如果奇奇識好既中醫, 要介紹下我啦. 哩排食好多鼻敏感藥先止左感冒, 我都想睇中醫調理下, 唔想日日都鼻塞呀

我就冇乜睇中醫,我幫你問下我個FD啦...

食左藥,做運動時要多加注意呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-26 00:23 發表

雖然康復得好慢, 但我都係向住完全康復既目標進發
睇今日既情況, 我都要再plan 下黎緊要點訓練先得啦

百份百康復是指日可待的事呀....
肌肉需要時才可回復番昔日的水平...
schnix, 加油呀....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-7-31 12:41 發表

Schnix 既處境同我好相似...而家我都放開左啦,初時因為操到慶合合,醫生叫我停2星期我都好唔開心,而家已經做好最壞打算,可能要停好長...

聽日見面再傾,交流下受傷心得~~

受傷心得咁負面o既....

應該係康復進展中的交流嘛....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-8-11 16:46 發表

多謝wingwing 既關心
針完之後hamstring即刻鬆左好多 (雖然針完後既反應令到膝蓋出面條筋痛痛地),都真係好神奇! 之後比隻腳休息4 日再做少少運動, 本來都好ok架啦, 不過尋日上大陸工作, 全日都行/企.  ...

輕鬆跑哪是夢想呢?...
我相信schnix只要好番,一定冇問題...
慢慢來,切忌急呀...
你好似10.1 會打算再戰東區10K喎,為此而邁進啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix,唔好因小失大,買番對保護性強的跑鞋啦..
我都有著rider,不過我也嫌佢較重....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-9-23 23:40 發表
我以後都唔跑TRACK 啦~!
上星期六, SSP, SSW 都唔開比我跑, 今日去到北區運動場, 又唔比我入去
係咪要逼我練石屎地呀!!!

你山長水遠去到,又撞啱封場呀?~
好似在未來一個星期都有好多場會封場來賀國慶喎...

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix久休復出,星期日加油呀....

升級   0%

該用戶從未簽到

知道schnix 妳能順利完成當日的賽事,真是感到高興...
慢慢來,只要腳仔唔再投訴,回復當年勇是旨日可待的事.... ^^

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix妳報了澳馬,加油呀....
依我已見,暫時應先練番耐力,遲d才練速度追時間啦...
雖然只得一個月的時間..
但對於有半馬底的你,只求完成賽事應該冇難度...
俾心機呀...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-5 22:58 發表
5/11/09 >> 400X17+200M @SSP (Total 7k)
2'20"/2'19"/2'15"/2'13"/2'13"
2'12"/2'10"/2'09"/2'10"/2'12"
2'11"/2'10"/2'10"/2'11"/2'10"
2'09"/2'10"/1'04"
total 38'37"

今日狀態不大好, 而且仍然係初跑時 ...

schnix,慢慢來,唔好心急呀..
查實我都唔係咁識"放鬆"..
或許妳可以試下潛意識上叫自己放鬆d、放腳輕d....

升級   0%

該用戶從未簽到

兩隻腳都都有水泡?係唔係鞋唔啱啫所影響呀?...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-7 23:15 發表
兩隻腳都都有水泡?係唔係鞋唔啱啫所影響呀?... 對鞋又唔係太鬆... 亦唔係緊, 真係好奇怪
上年我著lsd 係咁, 今年著rider 又係咁
係咪鞋頭太大?
定係我既問題?
水泡係一隻腳既腳趾公, 另一隻腳趾公對下既肉.. 已經開始有少少水係入面啦, 如果再跑多兩個圈, 個泡會仲大個

我的腳趾都有起水泡...
但我諗係跑o個陣,不斷錯用腳趾擦地呀..
我跑緊o個陣遇到水泡問題,好多時我都唔理...
忍住少少痛,跑完後才處理....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-7 23:33 發表

不斷錯用腳趾擦地呀..-> 都有可能喎, 你係咪長課先會咁架?
我年頭時買左d 水泡jelly貼, 貼得好緊, 你點郁都係黏住你d 肉, 唔怕磨擦地下/鞋, 好有用, 不過太貴... 成50蚊先得幾粒, 所以唔捨得用

係呀,我試過跑2次石屎地的長課都生水泡...
我又冇諗過買水泡jelly貼喎..
生水泡,我會由得佢,等佢變成死皮...
想快d好,有人講過即刻"篤"穿佢,長痛不如短痛呀...

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix,看來你對腳仔應該冇問題吧...
完成埋今個星期的10K race,可能更有信心應付12月6日的澳馬呢~

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜schnix 在Nikko 扶輪社10K比賽奪獎....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-12-1 10:15 發表
多謝wingwing, cat ctse, 力士, dee兄同菲菲!
Wingwing, 等我留長d 頭髮電個狂野爆炸頭轉下形象先

星期日就係期待左好耐既澳馬啦, target 係…可以enjoy 比賽. 好想快d 跑過澳門同’tum” 仔之間既 ...

schnix, 澳門半馬加油呀,相信你可以輕鬆完成賽事呀~

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜schnix順利完成澳門半馬呀....
下個賽事會玩咩呀?....
繼續加油~~

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix,跟完pacer練習後,之後自己均速跑的速度也keep得唔錯呀~~
繼續加油~~