香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   53.45%

該用戶從未簽到

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-3 12:48 發表

都係落0左針好0左好多..至少行都唔係會有痛...
但上斜落斜都有少少痛...膝頭仲係軟....

呢排買0左個 pad 幾好用....叮一叮佢就用得... 好方便... 凍又得..熱又得...

行時無咩點痛已經係復原路程既一大步, 我諗你keep 住針下會好快好番
我前幾日係渣打攤位買左d 溫熱貼,. 貼住就自動發熱, 好舒服, 多d 熱'full' 下好架

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-2-3 14:20 發表
Schnix,

其實我今天想打電話給你,看看你進展如何?
但出門時忘記帶電話,照你所講,應該好了很多,恭喜恭喜!

我可能腰部及尾龍骨針得很多,現在起碼有成20多個針孔,
有些針孔發炎腫了起來,有時坐著踫到了 ...

Runrun ctse, 我又針完番黎了
哩兩日我用nexcare 100%防水膠布貼住d /腰既傷口先去沖涼, 入唔倒水既, 但傷口仍有d , 醫師話上次用既針用火燒過, 有大既傷口, 所以先叫我地唔好沖涼 (無燒過既針, 佢話唔怕發炎), 貼膠布前, alcohol tissue 先抹下
針完唔好心急, 真係要完全休息的, 哩兩天我連上身既運動都唔敢做啦. 我覺得針灸有d 傷完氣架, 今日又針完, 我諗最快後天先會開始gym

今日針左好多針, , 腳都有, 今次主要係小腿扯住, 哩兩天連拉筋都做唔倒, 所以點都要再去多次. 有幾針落係近盤骨位, 刺痛由針位落到腳板底, 好痛, 鼻水不停流針多兩針之後, 我話夠啦, 唔好針啦”, 佢話我小腿仍很硬, 仲針多背脊幾下

針完隻腳係度震 . 不過, 回來時扯住情況有明顯改善, 現在可以做stretching , 肌肉仍然係痛, 醫師話要時間復原. 今日之後, 渣打前我唔會再針啦, 再針, 我唔夠時間復原

現在腳鬆左, 慢跑應該ok, 不過唔知可以跑倒幾耐 (如果係10k, 有信心完成倒既現在是21k, 我又無跑3week…), 都係個句, 到時儘量啦, 係跑唔倒就停下來囉, 上車, 好多人都試過, 試下囉, 沒什麼大不了的 今年上左車, 以後就唔使上啦!!!

你的心情我十分明白, 好無奈&難受的, 有好多野係自己控制唔倒, 唯有接受加油runrun ctse,. 仲有幾日, 頂埋佢, 之後就係一個新開始啦!

Ctse, 針完(用火個d), 最好貼住佢先涼, mannings $15 一盒既防水膠膜膠布, 好好用的. 要停止gym 1-2 days. 比腳有少少時間在治療後休息. 我今日都諗, 如果等佢慢慢好, 就唔使咁辛苦啦, 心急, 要快, 就要受下苦架啦. 頂住呀ctse, 仲有幾日啦. 到時跑得幾多得幾多, , 唔緊要, 只要你知道自己係有實力既(哩樣我地長跑網既ching ctse 都知架), 這次跑得慢, 出年跑番你既速度, 始終都可以得到好成績的.

你之前都係跑半馬, 全馬部分路段你未跑過的, 今次當一個預賽., 去熟識在路線先啦
Take care!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-3 17:34 發表

幾大進展喎! 能夠消除神經痛, 針灸真係神奇!
肌肉痛比較容易處理, 多做伸展運動, 用藥膏按摩吓, 熱敷, 應該好快會消除痛.

今日針完, 小腿扯住有好轉, 當然, 身體亦需要時間完全復原, 但即刻有好轉, 我都已經好滿意了, 醫師話針灸既效果比中藥快, 不過辛苦D

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-3 14:34 發表

x 2~~
totally agree!!!... ^^
besides, it still has many race for schnix ctse to join...

頭先醫師話, “好番包保你跑得快過以前”, 我話, 係就好啦 不過最緊要係無痛, 輕鬆地跑步啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2009-2-3 18:26 發表
其實大家都有病(我都有),這病叫做“賽前憂慮症”,通常在大賽之前總出現,受傷?肚痛?太熱?太冷?.......會浮現很多藉口。放鬆而坦然面對會更好。看看我的blog
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!45i9XlybFUJVQFls9R0gR ...

白頭師兄, 渣打之後要好好向你請教一下黎緊既訓練計劃, 祝師兄今次可以成功達標!!!!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-2-3 20:39 發表

恭喜ctse。辛苦都係值得ge∼

cc ctse, 1/2 未能同你一齊跑, 希望將來再有機會啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-3 21:28 發表

好高興見到你既傷正在好轉... 祝你在渣打順順利利
維園見 !

希望跑得倒去維園啦
Ee ctse 你既物理治療做左第3 次未?
醫師有講, 針完既位置可以熱"full", 血液循環好d, 會快d

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-3 21:54 發表

今日做0左第三次... 同佢講0左膝頭無力... 佢就幫我吉埋膝頭... 好得意..一通電 d 肌肉彈彈下 .. 但有點痛
佢又幫我貼0左 d 肌肉帶... 佢話有助血液循環... 日本仔野..真係神奇...

我今日都熱敷下先 ...

我都有哩個情況, 因為要就住行, 右腳好累, 唯有儘量休息啦, 有得坐就一定要坐, 行慢d, 小心d 一步步地行, 唔好整傷隻腳, 唔好拗柴

肌肉帶係點架?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-2-3 22:00 發表

schnix ctse, 有信心的話, 去維園咪去維園囉, 使乜驚呀hgj091" />" />hj , 加油呀

sue ctse, 咁維園見啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-2-4 18:53 發表

多謝各位CHing CTse 的關心及開解,曾經歷過傷患的更明白個中痛苦的心情,
如秋鴻師姐所言,當傷勢反覆時,情緒最受折磨;像我現在昨晚針灸完,覺得進展
頗好,雙腳回復有力,對星期日的渣打全馬挽回一Ġ ...

全對
CTSE 渣打之後好好休息, 唔好放過哩個復原既機會, 之後咩情況, 隨緣吧!

Schnix & Runrun,

明天渣打志在參與, 唔好急, 慢慢跑, 享受其中.

早日康復, 期待一起跑步.

知道啦, 叮叮噹CTSE, 祝明天可以得到好成績

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 2009-2-4 20:04 發表
schnix你要加油啊^^"
早日康复啊!

~小華ching

升級   53.45%

該用戶從未簽到

帶著平常心準備聽日既行李, 沒有去年的緊張, 反而希望2009 渣打馬拉松可以儘快過去, 之後可以為2010 年作一個新開始
挑戰組跑得最慢既應該會係我架啦, 不過咩成績都唔重要啦, 去年SET 左2小時內完成渣打半馬, 現在要抹左佢啦, 當美記半馬已經為渣打達左標啦, 希望出年可以再懷住開心興奮既心情迎戰

明天既新TARGET: 完成比賽

升級   53.45%

該用戶從未簽到

祝RUNRUN CTSE 可以順利完成明天既全馬

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-2-7 16:56 發表
SCHNIX~努力吖~ 記得有D唔對路就好停喇~

知道啦, CC CTSE, 已作好心理準備啦!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

多謝各位CHING CTSE既關心, 祝各位都可以跑出好成績
加油AND GOOD LUCK!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

8-2-2008
渣打半馬 (2:23:45, CHIP TIME 2:20)

開始時心驚驚, 就住黎跑, 跑左無幾耐無傷既腳因為負荷重, D 唔舒服. 唯有試正常地跑, 傷既腳又無痛喎, 可以快少少, 但一路提住自己要控制速度, 否則腳會再痛

10K 倒腳無力... 可能因為3個幾星期無跑過步啦, 腳軟軟, 好似唔識跑咁, 10K 1:03, 到奧運站時傷左既腳好緊, 好驚再整傷, 需要係痛之前保住對腳, 所以開始行下, 走下, 行到鬆D就跑, 跑到緊就行, 出西隧之後既斜上全部行, 因為怕上斜會令小腿再受傷.; 落斜就行/慢跑, 半程都係行下跑下咁, LAST 1K, 知道全是平路, 可以放心跑了, 可能行得比較多既關係, 都仲有力衝到過終點

見到FINISH個牌時, 想起受傷哩3個幾WEEK 所發生既事, 又開心又激動, 差點流下淚來...  到上星期四係GYM 只跑左3K 腳都仲痛, 無諗過可以完成, 2:20, 雖然同美記既成績差好遠比去年第一次渣打半馬慢左5MINS. 原本希望可以快過去年(2:15)但因為西隧後行得太多了, 所以後半程用多左時間, 不過好滿意了, 原本諗住要上車的, ARM BAG 已準備CASH8達通  

升級   53.45%

該用戶從未簽到

多謝速行CHING, CHAIRMAN CHING NC

今早回家時腳有D隱隱作痛, 搽左膏好D. 未完全復原, 希望明天隻腳唔會有咩事啦. 要全休一星期, 希望完全復原, 可以正常跑步

亦好多謝長跑網CHING CTSE 既關心同鼓勵, 賽前要完成既信心真的不大, 好感激大家既鼓勵, 我先可以完成

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-8 18:59 發表
schnix ctse
希望在明年~切忌急進~做好基礎~不要放棄~長跑長友

CHING, 知道了, 3月份會上下工聯會堂, 希望學好基本功

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-2-8 18:33 發表
schnix ctse 好野, 恭喜恭喜 " />" />

多謝kcchu ching