香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 亞平
打印 上一主題 下一主題

[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 細明哥 於 2009-1-7 23:30 發表
平兄~我地不如考慮開間陪跑服務~有無得唸" />" />" />" />

唸就有得唸,但係驚搵唔到客喎,嘻嘻,
其實邊個陪邊個都好難講,小弟就覺得係你地陪緊我,...嘻嘻

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-7 23:30 發表

好啦! 小妹排第二啦!

平兄未交功課啊! 所有時間已經洗晒??

今脕見到你地神不守舍,什麼都忘了...所以沒有時間.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 細明哥 於 2009-1-7 23:53 發表
平兄1'18等你報名啊^-^

己報35k...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2009-1-8 00:36 發表
真係真心恭喜平兄
平兄今日提早收工趕來,真係有心又有誠意
平兄,明兄, 見你地今日上斜都好有力
比你地追一追..真係破紀錄
真係多謝曬~~又陪我跑返屋企,送我一程
下次再見

多謝紅紅師姐祝賀,其實做唔做版主並冇所謂,小弟比較享受的係成班師兄姐一齊跑步的樂趣,並樂此不疲!
所以為左享樂,小弟經常都會想辦法早收工趕回屯門參加約跑..

升級   0%

該用戶從未簽到

08JAN 18:00 旺角健身中心

連續跑了二天,是時候換一下口味,做一些負重訓練。其實負重訓練也是跑步的一部份,大腿前後四頭肌除了是跑步主要用到的肌肉群,強壯的大腿肌肉還能保護膝部,減少受傷機會。上身也是不應忽略的部份,腰部可讓跑姿長時間維持正確姿勢。手臂則可以在上斜時加強擺動。負重訓練也同時可以做為一種很好的緩衝,讓該休息的肌肉有喘息機會,並讓身體其他不同的部份得到適當的鍛鍊。

腳挺舉 : 大腿3組 , 小腿3組
腳屈伸 : 前大腿3組 , 後大腿3組
背肌下拉 : 3組 (每組12下)
捲腹機 : 3組 (每組 50下)

遇見朋友,談天說地,泛力再做,草草收場。

距離 : 0K , 時間 : 00:00:00   均速

升級   0%

該用戶從未簽到

法蘭兄,幫助很大呀,其實我一開始跑步冇幾耐,就去健身中心,個時個教練知道我經常跑步,又唔鐘意做負重,佢就經常同我講,一定要做下腿部負重,除可減少受傷外,跑上下斜都冇咁易傷腳(小腿及股肌不會酸痛),後蹬又夠力.跑完長課後隔日就可以基本恢復晒.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-1-8 23:58 發表

平哥哥,

請問你未做腳的肌肉之前,對你跑起步上黎有無好大幫助呢" />" />nm

,小弟我做gym 多數做上身!唔會做腳!

有一排就飲奶粉+操上身,搞到而家上身又大又橫,想減磅都好難,
上身適當做下好了,除非想鍊大隻,應做腳多些,至對跑步有幫助

升級   0%

該用戶從未簽到

叮叮噹師姐,荃灣跑到屯門邊處,黃金?三聖?定係鄧記?
如果唔食飯最好到鄧記,岩岩20k,岩你地鍊半馬,又可以COOL DOWN,兼所有人都可以跑回家.
只係建議,睇下其他人有冇其他意見,7:00 我沒有問題.跑長短都沒有問題,最緊要有得跑..嘻嘻

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 細明哥 於 2009-1-10 00:33 發表
平兄~渣打全馬大軍無你名?

剛剛通知瘋兄加名,謝謝明兄提醒!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-1-10 00:39 發表

粱兄,你身材很好呀!又平均,小弟無都想有你咁概身材呀!" />" />

梁兄天生異品,食極唔肥,跑極唔瘦,做極亦唔大隻,冇得解,只得個恨字..嘻嘻

升級   0%

該用戶從未簽到

11JAN 09:30 屯門長跑比賽

坐上明兄戰車,來到新屯門中心接載神童威威及專程來做攝影師的Desmond兄,再往三聖大快活會合蔡兄、Wong Sir 、Redred,以及負傷前來打氣的 Oscar師兄。早餐後一行幾人邊行邊跑來到1公里外的寶隆軍營,再會合7兄7嫂、Anson、ken兄及專程來幫忙影相的世伯。然後再坐上接駁巴士進入位處禁區的起步點及行李存放區。連同其他師兄/姐蘭茜•韋、艾莉絲•韋等網友於起點熱身及大合照。好高興認識及感謝熱心攝影義工ChingLong師兄。

在10度左右的寒冷天氣下,終於鳴槍起步,先來一小段斜路,接住就是數拾級婉轉向上的樓梯,上到大欖效野公園山頂已經氣來氣喘,稍為回氣後就開始沿引水道(麥理浩徑十段)跑了一大段平路,然後就是一段又一段不停向上的45度左右斜坡,完全沒有絲毫讓人喘息的時間,每次跑到頂以為到了平路,誰不知斜頂轉了灣,又是另一段要命斜路開始,如是者一坡復一坡,坡坡要命。正當心力盡疲時,跑山王明兄從後趕上,瞬間已不見蹤影。最振奮的是看見梁兄一馬當先,氣定神閑迎面跑來,遠遠地拋離後面對手一大段距離。他冠軍在望,而我則折返處在望。31分鐘後終於都來到折回點,知道回去的路有多遠,沒多難,才開始加快速度,狂沖了幾段下坡路追過了2-3位跑手,用了55分鐘以24名次返回終點。

此段賽道比起美津濃賽事的斜坡來得更加難跑,斜坡是一個接一個往上延續,中間幾乎沒有平路更沒有下斜可讓人稍微回氣。今次是首次參與此賽事,沒有相同的記錄可供比較,但也是最後一次以成年組的身份參加,明年就算再來,只能是先進組的5.5K組別了。

看著一個接一個長跑網友穿著網衣排隊上台領獎,真替他們高興,站在台下為你們歡呼也感到無比自豪!謝謝梁兄、7兄、Wong sir、神童威威、Anson、蔡兄、還有一位不知名師姐,你們的努力又一次為長跑網帶來榮耀。

距離 : 10K , 時間 : 00:55:13   均速 5.5mins/K :

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-11 16:31 發表

"先來一小段斜路,接住就是數拾級婉轉向上的樓梯," 小弟都比呢段路玩殘,須然在此段路都執了數個參賽者,但付出很大代價,上了平路比兩位參賽者執番,其中一個是 RAY文,跑到三公里後的落斜位,先可以調整番狀態 ...

原來我地個次上山偷食,只係食左段最好食既....冇試跑個段咁難啃既...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-11 18:05 發表

平兄:呢條賽道聽來真係好難跑下,你跑到呢個時間真係好好 ,睇來今日呢個比賽屯門長跑網友大豐收wor...恭喜!

大圍兄,確實難跑,確實長跑網師兄攞獎攞到手軟,我地都係台下拍手拍到手軟.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-1-11 18:20 發表
嘩, 睇黎屯門呢段路真係難過糖尿N 倍, 長跑網大豐收, 恭喜恭喜 " />" />" />" />

是的,對於小弟來講,連續不斷的上斜沒有平路或下斜提供回氣,會好辛苦,等到回順條時,終點都到啦....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-11 19:46 發表

x2, 唔好獨食, 練就預小妹一份啊!

x3, 你同明兄都唔好獨自去偷食啊!知道冇!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-1-11 21:38 發表

平兄,
今日賽道我對上個星期跑過一次的確難過美記半馬果條,不過你下年都唔晒跑上落斜啦...
你已經跑得好好啦(因你要練全馬)所以時間方便又唔可以作準..

7兄,個次同你,wong sir , ken兄上山跑,沒有跑個段原來又長又斜,最慘係唔知仲有幾耐到,
又唔知前面仲有幾斜,唯有就住就住捱上去,損失左唔少時間.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-1-12 09:14 發表
平兄隻西施狗終於解到毒啦, 恭喜!恭喜!

嘩, 平兄嘅新頭像好英吓喎!! j" />" />jk

哈~哈~希望安安大師今次放過我啦,唔會再比佢搞到五顏六色啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2009-1-12 10:28 發表

17号及24号星期六特訓練習不變,時間、地点照舊。
要諗下做D針對性練習至得。hgjD115" />" />hj

Wong Sir , 18日要硬食35k,嗚~嗚,可唔可以只過來幫忙打氣計分?"針"茶递水?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2009-1-12 12:15 發表
平兄, 聽你講, 尋日段路真係好甘下喎
我就係覺得左轉右轉,都唔知幾時到
明年5.5K組別, 咁平兄無左斜路,到時無咁辛苦,相信會比今次時間做得更好

得閒記得帶wendy 多d出黎跑啦
尋日第1次見面, 但佢真係好好傾
我 ...

紅姐,我昨日都見到你地二個好好傾,密密傾,話時話,平嫂有冇講過我咩壞話?嘻~嘻.