香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 亞平
打印 上一主題 下一主題

[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-21 16:15 發表

平兄剛榮昇版主, 咁快學人擦管理員鞋....

小弟唔擦鞋邊有得做版主!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-21 16:24 發表

再者平哥對個個跑友都咁好,加上管理員,其實同網友的發言都是平等的,所以呢兩樣嘢,是無關係的。" />" />如果有關係,曲奇姐晨早已被小弟推了出午門﹗" />" />

冇相干,大家講吓笑...下次學吓曲奇姐界吓你先得....不過小弟恐怕有心冇力.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-1-21 16:05 發表

x2!! 千祈唔好比人地的速度影響, 人地慢行快跑是人家的事, 你只需按自己所定的步速來跑, 咁就自然會輕鬆好多!! 總之周星馳的一句咒語十分管用. "我睇你地唔到!!!我睇你地唔到!!!我睇你地唔到!!!我睇你地唔到!!!我 ...

Kopo兄,周星馳呢招好難學架...但小弟都會盡量試下..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-21 19:19 發表

擦鞋呢招唔work架!
cookie界完又界" />" /> 管理員, 都可以昇版主, 洗嘜擦鞋呀!

吓..唔work架,剛剛至入左成箱鞋油...點算好?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-21 19:58 發表
平兄今晚冇去輕鬆跑呀?

小妹現在落去鄧記跑圈, 練下跑直線先" />" />

本來今脕出去跑,但係屯門公路塞車,頭先至返,今脕就休息,明脕要去鄧記交行李,至順便跑下圈.

升級   0%

該用戶從未簽到

21 JAN 09

週末戰士 再戰沙場
一直睡到脕飯時分才起來,問她感覺如何,她說很好玩,問我還有什麼賽事可參加。她的回答讓我覺的很震撼,太不可思議,這麼快就忘掉了先前痛楚折磨。幫她找到了最近的賽事,是今年屯門長跑賽,女子只能參加5.5公里項目。我說是要先上幾拾級梯級在山上舉行的比賽,她說,10公里都捱了回來,5.5公里又算得了什麼。當即決定下來,第二天她專門請了半天假,親自跑去報了名,同時也幫我報了10公里。這次雖然是第二次參加賽事,但卻是頭一回和長跑網友一起參與的賽事,標誌她開始進入另一個階段,希望她日後會更多地參與長跑網的約跑活動。

每年為了參加渣打馬拉松,天寒地凍凌晨2~3點鐘要從溫暖的被窩爬出來,然後再去面對比這還要艱難百倍的挑戰,替我關門的剎那間,她面上掛滿了問號。今天或許她還不完全明白,但起碼不會反對。這位只在假日才出動的週末戰士,不謹被感染了,還在嘗試去感染別人,她正在尋找身邊其他人同她一起,增加多一天的跑步活動,為3月8日沙田10K河畔賽作好準備。

携手共過 人生終點
寫了自己的一個小故事,源自於看到StanWong 師兄正在努力地嘗試感染他身邊的人,去做一件有益身心的事情,正如當初的我一樣,分別是我只是比他早了一點起步,希望他和其他人能借助我在這個過程中的一些經驗,能更快更順利完成。  StanWong師兄是個引子,7兄和7嫂則為我帶來啟發,在多次約跑中,他們都雙雙出現,雖然不是每次7嫂都會落埸去跑,但參與本身不就是一種很有效的感染嗎?我相信很快他們就會像馬王馬嫂一樣在賽道上并肩作戰。馬王馬嫂是成功的一對,是令人羨慕的夢幻組合,也是我努力追求的目標,盡管路途還相當遙遠,但至少我己在路上。

我並不向往雙雙携手終點衝線,以博取眾人瞬間羨慕的目光,我所追求的是最終能夠一起跑至人生的終點。如果你認為跑步是一種有益身心的運動,如果你自已也義無反顧樂此不疲地在做,那麼你就有責任盡你一切努力去感染你身邊的至愛。你能做到,而且一定要做到!

願所有的人都能與你的伴侶携手跑至人生終點!

全文完結,謝謝觀看!

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.1.22 17:20 鄧兆堅運動場

自從1月18日馬鞍山長課後,整整休息了3日,由抽筋引致小腿肌肉疼痛,尚未完成消失,按摩肌肉時仍會覺得疼痛,但行路及上落樓梯就已經沒有任何問題。今晚因為要幫法蘭兄轉交行李給KEN兄存放於鄧記,就順便來到慢跑,鬆鬆腳部肌肉,預先為明脕網友約跑 - 年廿八慢遊夜賞青公 熱身準備。

今脕鄧記熱鬧非常、KEN兄、明兄、Iris 、梁兄、Anson、7兄7嫂,還有一位稀客 – SUE 師姐。大家拉下筋、吹下水,然後各有各玩。小弟今脕志在鬆腳,不敢貿然同他們衝圈,獨自一人在慢跑,後來幸好有明兄及ANSON過來一齊陪跑,本來只準備慢跑30分鐘便走,結果變成了50分鐘。雙腳已沒有異樣,明脕可以盡情地跑了。

距離 : 8K , 時間 : 00:50:00   均速 6mins/K

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MJ576 於 2009-1-23 01:58 發表

平兄,

小弟以前都試過老抽, 經常都係同一個位置, 重係經常跑到咁常吓就抽, 所以除咗做多肌肉按摩外,  多做熱身, 拉跟,其次就係要多休息.

謝謝MJ576師兄意見,小兄會多做一些熱身,拉筋及按摩.

升級   0%

該用戶從未簽到

Wong Sir 你真係好了解我,近日最擔任的是抽筋問題,因為我知道萬一半途發生,可以再跑返既機會係好微,速度方面已經唔係重點,我決定用自己既速度輕鬆跑,不受人影響,平時用你所提供既方式,在家做多d柔靱練習.希望可以避免抽筋.

wong sir 真係好感激你咁詳盡的分析及指導.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-1-23 13:41 發表
平兄有無試過一次過跑30k﹖如果無就.........
黃sir,我今晚會最後一次超長課,雖然遲咗啲 但都要跑ge,打算熱身連cool down共長30k,之後個兩個星期都多數係練20k全馬速為主。至於1/2號個 ...

Oscar 師兄 , 30k係有跑過,跑完後推測自己仲有能力跑多5K,原本諗住馬安山38k作為長課終結.
而家恐怕要再搵日試轉35k,不過wong sir 話唔好...驚回唔到.

升級   0%

該用戶從未簽到

Wong Sir 今次好慷慨,一次就過左唔少比我,有排使啦...嘻嘻...過左個肥年!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Patrick 於 2009-1-23 16:51 發表

我都諗住過兩日食多轉37-39K, 唔知好唔好呢?

Patrick 兄,其實我都心思思...想走番轉架..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-23 17:00 發表

唔好囉! 個個師兄都提醒 "休息係訓練的一部份"
雖然小妹未跑過全馬, 都知道全馬應該係比賽前2-3星期作最後一課長課, 之後減量休息.

如果26日走轉..都有2星期回氣..唉..好難決定

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-23 17:25 發表

" />" /> 我同你都未跑過全馬, 唔肯定2星期回唔回得切.
小妹認為第一次保守一點好, 足夠時間休息(2-3星期減量休息), 回復最佳狀態,
足夠體力到時唔會跑得太辛苦, 享受比賽過程, 先可以長跑長有.
問下有經驗的 ...

昨晚同oscar及7兄食飯時都有傾過呢個問題,佢地同wong sir 都唔贊成再跑35k長課,
所以我都打消呢個念頭啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-1-23 17:40 發表
[quote]原帖由 叮叮噹 於 2009-1-23 17:25 發表

登錄/註冊後可看大圖

" />" />" />" /> 我同你都未跑過全馬,

哈哈,,,我就算有意見都唔敢比啦....

7兄如肯食全馬,肯定易過我好多啦..有耐力,又有速度,約定你出年玩呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2009-1-23 17:48 發表

你果消閒跑手,經常玩嘢,人家又吹你唔漲,俾你激死!

Wong Sir , 7兄跑步已跑到出神入化,輕輕鬆鬆遊戲人間,但佢又跑得又快又好,
次次見佢跑,好似唔使用力咁,又真係吹佢唔漲,學佢唔到.

(但昨晚荃屯,小弟刻意放鬆來跑,好似又學到少少野咁,返到鄧記仲好有力,腳又唔攰)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-1-23 17:57 發表

wong sir  
    我無玩野架..我講真架..你都知我跑左幾耐步啦,又真係嘜都唔識....
   不過見平兄近排好似有D心事,咪同佢吹下水緩和下心情囉...
  你唔好鬧我啦.最多明日跑多幾K比你啦....

7兄,識到你地又得跑,又得食,又得吹,又得玩.而家連心理輔導都做埋,真係幸福死了!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-1-23 18:03 發表
以平哥你GE情況,實話實說,你應該回唔切,我建意你不如跑多兩課24K,放慢啲同鬆啲跑,跑完沖完涼要查 舒緩的膏。最後個星期最多跑一課十K,其餘輕鬆跑4567K就算,儲夠電留返渣打慢慢捱。

oscar師兄,昨晚傾完,小兄都係放棄為增強信心而跑35k~38k長課,現在安排26日跑轉24k,29日再跑第二次24k,2月1日10k,之後就隨意輕鬆跑4~5k.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2009-1-24 12:57 發表
安排很好。放鬆去跑。

白頭佬

謝謝白師兄,有成班高手輪流比意見我,真係獲益非淺.