香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 亞平
打印 上一主題 下一主題

[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-9 14:27 發表

有一排就飲奶粉+操上身,搞到而家上身又大又橫,想減磅都好難,
上身適當做下好了,除非想鍊大隻,應做腳多些,至對跑步有幫助

謝謝,師兄的意見,
我其真都無食奶粉,只是想上身有firm 0的!
我會多做下身肌肉訓練的!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-1-9 14:59 發表
我都會練上身~~不過多數都唔係做好重~~15-20下x3/4set~~
咁樣係會練肌耐力~~唔會練大隻~~~我都玩過一排gym~全身都會練下~~依家仲係咁...未大隻過........

粱兄,你身材很好呀!又平均,小弟無都想有你咁概身材呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 細明哥 於 2009-1-10 00:33 發表
平兄~渣打全馬大軍無你名?

剛剛通知瘋兄加名,謝謝明兄提醒!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-1-10 00:39 發表

粱兄,你身材很好呀!又平均,小弟無都想有你咁概身材呀!" />" />

梁兄天生異品,食極唔肥,跑極唔瘦,做極亦唔大隻,冇得解,只得個恨字..嘻嘻

升級   0%

該用戶從未簽到

11JAN 09:30 屯門長跑比賽

坐上明兄戰車,來到新屯門中心接載神童威威及專程來做攝影師的Desmond兄,再往三聖大快活會合蔡兄、Wong Sir 、Redred,以及負傷前來打氣的 Oscar師兄。早餐後一行幾人邊行邊跑來到1公里外的寶隆軍營,再會合7兄7嫂、Anson、ken兄及專程來幫忙影相的世伯。然後再坐上接駁巴士進入位處禁區的起步點及行李存放區。連同其他師兄/姐蘭茜•韋、艾莉絲•韋等網友於起點熱身及大合照。好高興認識及感謝熱心攝影義工ChingLong師兄。

在10度左右的寒冷天氣下,終於鳴槍起步,先來一小段斜路,接住就是數拾級婉轉向上的樓梯,上到大欖效野公園山頂已經氣來氣喘,稍為回氣後就開始沿引水道(麥理浩徑十段)跑了一大段平路,然後就是一段又一段不停向上的45度左右斜坡,完全沒有絲毫讓人喘息的時間,每次跑到頂以為到了平路,誰不知斜頂轉了灣,又是另一段要命斜路開始,如是者一坡復一坡,坡坡要命。正當心力盡疲時,跑山王明兄從後趕上,瞬間已不見蹤影。最振奮的是看見梁兄一馬當先,氣定神閑迎面跑來,遠遠地拋離後面對手一大段距離。他冠軍在望,而我則折返處在望。31分鐘後終於都來到折回點,知道回去的路有多遠,沒多難,才開始加快速度,狂沖了幾段下坡路追過了2-3位跑手,用了55分鐘以24名次返回終點。

此段賽道比起美津濃賽事的斜坡來得更加難跑,斜坡是一個接一個往上延續,中間幾乎沒有平路更沒有下斜可讓人稍微回氣。今次是首次參與此賽事,沒有相同的記錄可供比較,但也是最後一次以成年組的身份參加,明年就算再來,只能是先進組的5.5K組別了。

看著一個接一個長跑網友穿著網衣排隊上台領獎,真替他們高興,站在台下為你們歡呼也感到無比自豪!謝謝梁兄、7兄、Wong sir、神童威威、Anson、蔡兄、還有一位不知名師姐,你們的努力又一次為長跑網帶來榮耀。

距離 : 10K , 時間 : 00:55:13   均速 5.5mins/K :

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   66.4%

該用戶從未簽到

原來好多賽事都好多鈄路~平時真係要練多啲啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-11 16:21 發表

坐上明兄戰車,來到新屯門中心接載神童威威及專程來做攝影師的Desmond兄,再往三聖大快活會合蔡兄、Wong Sir 、Redred,以及負傷前來打氣的 Oscar師兄。早餐後一行幾人邊行邊跑來到1公 ...

平兄:呢條賽道聽來真係好難跑下,你跑到呢個時間真係好好 ,睇來今日呢個比賽屯門長跑網友大豐收wor...恭喜!

升級   0%

該用戶從未簽到

嘩, 睇黎屯門呢段路真係難過糖尿N 倍, 長跑網大豐收, 恭喜恭喜

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 細明哥 於 2009-1-11 17:09 發表
    原來好多賽事都好多鈄路~平時真係要練多啲啦~~

x2, 唔好獨食, 練就預小妹一份啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-11 16:21 發表

坐上明兄戰車,來到新屯門中心接載神童威威及專程來做攝影師的Desmond兄,再往三聖大快活會合蔡兄、Wong Sir 、Redred,以及負傷前來打氣的 Oscar師兄。早餐後一行幾人邊行邊跑來到1公 ...

平兄!

Good run! 賽道都唔易跑!

亦足恭喜長跑網各師兄,師姐得到好成績
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-11 16:31 發表

"先來一小段斜路,接住就是數拾級婉轉向上的樓梯," 小弟都比呢段路玩殘,須然在此段路都執了數個參賽者,但付出很大代價,上了平路比兩位參賽者執番,其中一個是 RAY文,跑到三公里後的落斜位,先可以調整番狀態 ...

原來我地個次上山偷食,只係食左段最好食既....冇試跑個段咁難啃既...

升級   66.4%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-11 23:24 發表

原來我地個次上山偷食,只係食左段最好食既....冇試跑個段咁難啃既...
    過完渣打搵日再上去玩吓囉?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-11 18:05 發表

平兄:呢條賽道聽來真係好難跑下,你跑到呢個時間真係好好 ,睇來今日呢個比賽屯門長跑網友大豐收wor...恭喜!

大圍兄,確實難跑,確實長跑網師兄攞獎攞到手軟,我地都係台下拍手拍到手軟.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-1-11 18:20 發表
    嘩, 睇黎屯門呢段路真係難過糖尿N 倍, 長跑網大豐收, 恭喜恭喜 " />" />" />" />

是的,對於小弟來講,連續不斷的上斜沒有平路或下斜提供回氣,會好辛苦,等到回順條時,終點都到啦....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-11 19:46 發表

x2, 唔好獨食, 練就預小妹一份啊!

x3, 你同明兄都唔好獨自去偷食啊!知道冇!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 亞平 於 2009-1-12 00:07 發表

x3, 你同明兄都唔好獨自去偷食啊!知道冇!

唔知道星期六有冇特訓呢?
    如果冇, 打算星期二/五晚去自修10轉8轉.

我唔想死係西隧或者係橫屍天橋上啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

平兄隻西施狗終於解到毒啦, 恭喜!恭喜!

嘩, 平兄嘅新頭像好英吓喎!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-1-11 21:38 發表

平兄,
    今日賽道我對上個星期跑過一次的確難過美記半馬果條,不過你下年都唔晒跑上落斜啦...
    你已經跑得好好啦(因你要練全馬)所以時間方便又唔可以作準..

7兄,個次同你,wong sir , ken兄上山跑,沒有跑個段原來又長又斜,最慘係唔知仲有幾耐到,
    又唔知前面仲有幾斜,唯有就住就住捱上去,損失左唔少時間.