香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 亞平
打印 上一主題 下一主題

[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 亞平 於 2009-1-15 21:57 發表
    6JAN 18:00 旺角健身中心

跑步機有一個好處,就是不用理會路面情況,思緒可以天馬行空,於是下文就在10公里路途中完成了初稿。

循序漸進,莫加壓力
    持續了一段時間後,她開始向我投訴,公園裡的男人們注視的 ...

"當你得知她今天又比前次跑多了幾分鐘,請別吝惜你的贊賞,這是對她努力的肯定,也是一種有效的鼓勵。"
    完全認同, 跑步的初階段好容易放棄, 需要許多鼓勵同肯定. 長跑網的師兄師姐們都俾左唔少鼓勵同肯定小妹的努力.
    平兄真係俾好多正能量平大人啊! 真係羨慕死人.
    講得好好:"行20分鐘去鄧記, 就算唔跑步, 再行20分鐘返屋企, 已經比許多人健康."
    你屋企行去鄧記唔洗10mins啦!
    平嫂可以獨自係運動場跑圈45mins, 小妹怕悶就重未試過, 平嫂真係有恆心!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-14 10:13 發表

知道了,7兄,因為今個星期日要玩37k,所以諗住呢幾日都輕鬆跑下算了,
    1月25日會再跑最後一轉35-38k長課..然後就減量等渣打.

平兄:
    如果你平時唔係操開咁多既話,如果連續兩個星期都跑超過35K小心對腳頂唔訓呀,如果係我25/1果個星期會跑短少少20K度,但係速度會快d既。
    btw,平兄既文采真係非常好,好有詩人feel呀,平兄係咪教書架?

升級   66.4%

該用戶從未簽到

平兄這兩編文章真係要在年報記錄下來,可以多多重溫...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 細明哥 於 2009-1-16 09:56 發表

x2,

平哥哥真的很體貼!

亦很有詩意!

升級   0%

該用戶從未簽到

平兄的文筆真係好..
    而且深切地感到你對平嫂的體貼...^^
    就算約朋友仔去跑步,既然明知大家的速度唔同...
    各自分開跑,然後在休息時才聚在一起..
    這樣會比硬要2個速度不同的人一齊跑更好~~

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

平兄給了我很好的借鏡,對小弟鼓勵我家大人很有幫助!

升級   0%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 叮叮噹 於 2009-1-15 23:38 發表

平嫂可以獨自係運動場跑圈45mins, 小妹怕悶就重未試過, 平嫂真係有恆心!

叮叮噹師姐,鄧記跑圈已困不住你啦,你一早就搵到場外更廣闊的天地!
    要講恆心講毅力,你先至係表表者!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-16 09:41 發表

平兄:
    如果你平時唔係操開咁多既話,如果連續兩個星期都跑超過35K小心對腳頂唔訓呀,如果係我25/1果個星期會跑短少少20K度,但係速度會快d既。
    btw,平兄既文采真係非常好,好有詩人feel呀,平兄係咪 ...

大圍兄,超長課小弟至跑過一次30K,今個週日37k,預備1月25日最後做轉 35~38k,就完結超長課.我只係用均速6mins/K來跑,應該問題唔大,反而20多K小弟平時就經常鍊.

多謝大圍兄贊賞,小弟唔係教書架..嘻嘻

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 細明哥 於 2009-1-16 09:56 發表

明兄,小弟呢D文章就只可以放係自己個blog既角落頭獻醜,
    本網高手如雲,幾時輪到我丫...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-1-16 10:03 發表

x2,

平哥哥真的很體貼!

亦很有詩意!

法蘭兄,見笑啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-1-16 10:30 發表
    平兄的文筆真係好..
    而且深切地感到你對平嫂的體貼...^^
    就算約朋友仔去跑步,既然明知大家的速度唔同...
    各自分開跑,然後在休息時才聚在一起..
    這樣會比硬要2個速度不同的人一齊跑更好~~

曲奇姐,無論你跑得快定慢,平時想搵個差不多步速,又住係附近既人一齊跑都唔容易架...

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-14 00:23 發表
    13JAN 19:40 新圍-鄧記-碼頭-鄧記-新圍

本來準備今脕獨自上路,沒有目的,沒有路線,沒有時限,隨心隨意地在熟識的道路上,重拾昔日獨自一人的孤寂感受。已經很久很久沒有一個人去跑,當初那種孤寂感好像已經是很 ...

平兄, 這段很有徐志摩的味道!!!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 Patrick 於 2009-1-16 15:26 發表

平兄, 這段很有徐志摩的味道!!!

難得 patrick hing 咁有文學底,睇得出!
    平兄佢想做長跑網上的徐志摩?
    我諗"隨處跑" 佢適合D!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-1-16 10:38 發表
    平兄給了我很好的借鏡,對小弟鼓勵我家大人很有幫助!

小弟希望可以有多D網友都可以學師兄你咁開始鼓勵身邊人一齊跑步!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2009-1-16 15:48 發表

Patrick 兄 , wong sir 幫你改左個名叫 隨處跑 , 岩唔岩使?
    幾時再同小弟隨處跑番轉 ?

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-16 17:06 發表

Patrick 兄 , wong sir 幫你改左個名叫 隨處跑 , 岩唔岩使?
    幾時再同小弟隨處跑番轉 ?

如有雅興, 明天特訓後都可以來番轉!?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Patrick 於 2009-1-16 21:19 發表

如有雅興, 明天特訓後都可以來番轉!?

雅興幾時都有,但明天不得,因為星期日要去馬安山硬食37k長課,講起未跑就開始腳軟啦..
    星期日你好有冇報名?玩20k都得架!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2009-1-16 15:48 發表

原來 "隨處跑" 個名 wong sir 係贈與我架....哈~哈~而家至發覺....今日好多次唔小心睇漏野..
    你地實又一齊話我唔細心啦....嘻嘻....冇計呀...今日日頭公事繁忙嘛...

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-16 22:12 發表

雅興幾時都有,但明天不得,因為星期日要去馬安山硬食37k長課,講起未跑就開始腳軟啦..
    星期日你好有冇報名?玩20k都得架!

暫時37k對小弟來說太長啦,
    但20k又太短...

所以星期日會留守屯門,
    希望可以食到32-34k.
    25/1 才上 36-38k.

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Patrick 於 2009-1-16 22:22 發表

暫時37k對小弟來說太長啦,
    但20k又太短...

所以星期日會留守屯門,
    希望可以食到32-34k.
    25/1 才上 36-38k.

一班人跑可以推動你跑長少少架!
    考慮18/1試試啦, 可以自動縮短少少.

明天上斜特訓見.