香港長跑網  - 長跑長友

樓主: stanwong
打印 上一主題 下一主題

怎樣鼓勵身邊的人跑步

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

小弟經常去運動場練跑,在我慫恿下,大人有時也會跟去,但她每次只係慢跑一、兩個圈,就話腳冇力(不是冇氣),不能繼續跑下去,我唯有叫她行下圈。

大人以前完全冇運動,身體很虛,我相信跑步對她身體會有幫助,不想她放棄,有什麼好辦法鼓勵她繼續堅持跑下去呢?
    +1 0
    上一篇︰朋友有冇邊度買長加貼身跑褲平架(我要男裝啦)下一篇︰有長new balance 緊身褲

升級   67.95%

無聊

但次次跑得果一兩個圈,唔知有冇用呢 而且冇進步的話,我怕佢冇引唔再跑下去。

升級   67.95%

無聊

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-14 16:46 發表
    跑兩個圈已經800m, 對於唔做開運動身體虛弱的人來說, 成績已經唔錯.
    唔好心急, 慢慢跑, 跑完再快行一兩個圈, 跑跑下就長啲, 跑跑下就強啲......

去年小妹開始跑平台兩三個圈, 跑跑下跑出單車徑, 跑跑 ...
    多謝師姐,我會鼓勵佢,以妳為榜樣,希望佢堅持到!

升級   67.95%

無聊

原帖由 龜速行 於 2009-1-14 17:20 發表
    小弟大人都常常同小弟跑(有參加賽事)

大人喜歡行山多D(她說跑比較悶) 小弟喜歡跑多D

2個人"就就" (he he 不過大人就小弟多D)

例如 跑完步 > 吃雪糕
           完成左賽事 >  吃 ...
    好羡慕呀

升級   67.95%

無聊

大人已睇過各位回覆,以下是她的留言
    ----------------------------------------------------------------
    謝謝各位。今晚行和跑加埋都有8個圈,初初落場較累,行和跑完後感覺很好,我會繼續下去的。

Isa
    ----------------------------------------------------------------

升級   67.95%

無聊

原帖由 wongc 於 2009-1-14 23:28 發表
    我相信我係一個成功例子.

我都係近幾年先開始跑, 愈跑愈開心, 愈跑愈鍾意, 咁好自然就會想身邊的人一齊跑, 我家老爺一開始時都跑唔到一個圈, 個樣就好似想死咁, 佢覺得要佢跑10K係絕對無可能的事.  我又呃 ...
    小弟都會先陪佢跑一圈當熱身,之後我就撇甩佢了,因為要用自己步速練嘛,不過都會鼓勵下佢架。

升級   67.95%

無聊

原帖由 亞平 於 2009-1-15 00:09 發表
    Stanwong 師兄,我也有一個小小的故事可以跟你分享,有空來看看吧!
    [平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記 帖#213
    平師兄,你的故事很受用,小弟獲益良多。為了以身作則,小弟都要努力了

升級   67.95%

無聊

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-16 01:49 發表
    Stanwong不如幫太太開個跑步blog, 記錄跑步進度, 等大家鼓勵她.

越跑越健康, 越跑越健美." />" />
    ctse的提議不錯!今晚同佢講下先。

升級   67.95%

無聊

小弟對於跑步肯定是情深緣淺,明明很愛,卻只能淺嚐,未能真箇銷魂。
    跑了三年,期間總有些傷病、事故,壞了我的好事。好像一對戀人,仍只在拍散拖階段,未能真正結婚。
    看別人的blog,很羡慕可以一星期跑足五六日,我跑三四日隻腳都負苛不了。明明腳痛,都要扮冇事,以免影響身邊人。
    很怕我與跑步的緣份突然結束,一旦自己都跑不下去,如何以身作則,鼓勵身邊的人跑步?

升級   67.95%

無聊

原帖由 Alfred 於 2009-1-17 18:37 發表

師兄無需要嗟嘆!傷病、事故,壞了我的好事。好像一對戀人,打情罵俏,間中頂咀啫!很羡慕可以一星期跑足五六日,我跑三四日隻腳都負苛不了。吾等並非專業運動員,三四日已經好足夠,身體會話俾我哋 ...
    很高興今日首次參加了長跑網的約跑活動,受到大家感染,令小弟更有動力的跑下去。可能我的性格太執著,定了訓練計劃就希望要完成,完全冇顧及身體發出的訊號,大人成日話我有「強迫症」。今次休息了三日才跑今日呢個長課,跑完雖然隻腳肌肉有些少緊和微痛,但感覺良好,休息一兩天應可再操。小弟明白到不應太強迫自己,最重要是享受跑步的樂趣!

升級   67.95%

無聊

小弟也很高興認識各位呀!以後一定會再參與長跑網活動,或者會同埋大人來,相信受大家感染,可更容易鼓勵佢跑步。

升級   67.95%

無聊

原帖由 kopo1128 於 2009-1-19 00:35 發表

STAN兄, 今日好高興認識你. 希望以後有機會一齊練跑.
    小弟少練長練,尋日走左16K都好甘!等我練好D耐力,同kopo兄走番轉!

升級   67.95%

無聊

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-4 00:21 發表
    Stanwong,

渣打當日, 有冇叫太太一起去睇比賽?
    太太要出trip,來唔到啦!

升級   67.95%

無聊

原帖由 上水馬王 於 2009-2-4 21:56 發表
    前幾日有位朋友打電話黎向小弟拜年,言談間透露正準備馬拉松,並勵鼓對方多跑步,不過對方好似無乜興趣
    我開始相信,跑步能否養成習慣係一種緣份,勉強不來。只有以身作則,慢慢感染身邊的人,能否成功就只有隨緣吧

升級   67.95%

無聊

龜ching 是否和大人一齊跑半馬?很羡慕啊
    小弟都係跑半馬,大家一齊加油吧!

升級   67.95%

無聊

原帖由 上水馬王 於 2009-3-2 22:41 發表
    今晚見到Stan兄操到身水身汗,而Stan嫂就為ching準備了幸福寶礦力,見到ching開心的樣子,場面非常蜜甜.....咁岩俾小弟呢個電燈膽見到~

唔知Stan嫂今晚有無落場跑呢?
    咁都比你撞到
    佢都跑左少少,主要都係行圈
    佢只係間唔中跑下,始終未能養成跑步習慣,不過肯跟我來都已經好開心啦