香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

.

升級   0%

該用戶從未簽到

我又報下先
前:160磅
低見:126磅
現在:129磅
減幅: 31磅19.375%
時間:2個半月,之後的年幾都keep到。
方法: 跑步+控制飲食...食量不變,食健康d,唔食肥膩煎炸野、雞皮、飽和、反式、動物或植物脂肪;唔飲汽水、低糖、有糖、無糖飲品;有時食下雪糕雪條獎勵自己。

升級   0%

該用戶從未簽到

係呀! 2007年六月某日同朋友行山....環船灣淡水湖一圈,那日好熱好晒我估有35度,見別人已經在兩個山頭之外,好心急去行快d,點知發覺手腳冰冷乏力,力不從心,仲見頭暈添,後來知道這是中暑之前的熱衰竭,朋友給我急救後便立即撤退。果陣時都幾肥....160磅,所以決心減肥,七月中開始學跑步(開始時膝痛,所以只是急步行,一個月後才開始跑),並且留意飲食,到十月頭已經脫胎換骨,減左31磅,成個人輕鬆晒,現在跑步行山都無難度啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 plastictreewah 於 2009-1-17 10:41 發表
前:152磅
低見:146磅
現在:147磅
減幅:
時間:半年 (2008)
方法: 長期跑步+控制飲食

其實係戒煙,所以先跑步,
估唔到上埋長跑癮
希望半馬sub 2:00

我學跑步後認識左好多師兄,因戒煙,所以先跑步,跟住上埋長跑癮;亦有很多因上左長跑癮而戒煙;聽到都戥佢地開心,恭喜師兄!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-1-19 00:50 發表
allanccl ching2.5個月所減的磅法..
我地長跑網一定要搵佢做代言人呀..
你睇埋佢張相,果然夠哂經典~

我唔敢登張相出黎,因為個個都話你做乜取你大佬張相出黎,實在太過唔似啦,果陣時160磅,腰圍36",而家31",一百廿幾磅,我都認唔到自己呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-19 00:45 發表

就係allanccl師兄~

不過要佢上載"BEFORE" & "AFTER"照片上黎至有說服力~" />" />

我唔敢登張相出黎,因為個個都話你做乜取你大佬張相出黎,實在太過唔似啦,果陣時160磅,腰圍36",而家31",一百廿幾磅,我都認唔到自己呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

唔講你唔知,雪糕係我減肥既動力,我昨日同今日共食左兩枝朱古力雪條及一個朱古力甜筒,好好味,不過大家唔好學我,可能最近跑得太多,當我過磅低過130磅(最近125磅)就會食甜品尤其是雪糕獎勵o下自己,最重要係家人唔想我太瘦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Qoo 於 2009-1-26 22:59 發表

我已經好後悔食過減肥藥啦..." />" />
所以減到的磅數唔會計在內..." />" />

咁就乖啦! 靠食葯保持得唔長久之外,其副作用仲係難以估計架。
其實真係唔洗食葯架,只要恆常跑步,加埋注意食得健康,唔食煎炸食物、飽和脂肪、反式脂肪.....
減肥就係咁簡單。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-1-26 23:54 發表

亮ching

不如提供下快步行的減肥方法

Kin in Running

其實快步行的減肥方法唔洗學都識架,好簡單,就係行急d,要行到出汗果種,唔好慢行公司咁慢就得,每次起碼半個鐘,當然在之前之後最好做番d拉筋熱身。一樣可以減到肥,這方法對身體過重,不宜跑步的人最適合。我有個女同事,佢唔鍾意跑步(驚傷腳喎),佢只是每日行一個鐘,幾個月減左廿幾磅,修晒身。佢都無節食,淨係唔食油炸野特別係炸薯條,所有肥野脂肪唔食,就係咁簡單。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 LaCo 於 2009-2-4 19:54 發表

我要更新了o_o

前:145磅(11月1日個時check的)
低見:120磅
現在:120磅
減幅: (約25磅)(約17.2%)
時間:約 3個月 (2008年11月1日--2009年2月4日(今日))

恭喜LaCo ching/ctse,好成功呀! 繼續努力,keep 住唔好肥番。
相信閣下已養成跑步習慣及興趣了,是嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2009-2-6 19:57 發表
我覺得各位 Ching Ctse 除左 Show 新舊體重之外,
再加埋身高就更有參考價值 La!

X2,可以計埋BMI作參考。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 不停向前 於 2009-2-3 23:10 發表
大家好, 小弟都決心減肥!!
幾個月無磅過....頭先去健身時一磅....哇, 嚇一跳, 肥左十磅有多

最低:165 (08年9月左右)
最高:178 (現在)
現在:178
目標:150-155
時間:6個月內
方法:跑步 + 健身

ching 有冇檢討下,點解會重左十幾磅?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 不停向前 於 2009-2-15 21:06 發表

我諗因為自上年9月轉工之後, 飲食習慣唔同左,
日日lunch茶餐廳, 碟頭飯, 又成日叫tea...
夜晚就食兩碗飯..唔知點解近年係大食左....
就算有跑下步, 可能量唔夠, 加上唔戒口, 人大左, 新陳代謝又慢左....咁就 ...

不停向前兄,好高興閣下都知道自己會暴肥嘅原因,全部中晒,相信你好快會減番肥,晚飯又唔洗話食咁少飯,唔好令自己覺得餓,到處搵嘢宵夜,咁樣仲快肥,餓到手軟腳軟喺會令人放棄減肥的。食健康啲,少油走甜就得架啦,多做運動,可以的話跑慢
跑長。你一定得嘅,我地支持你,這個減肥龍虎榜是你的!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 LaCo 於 2009-2-12 23:24 發表

係呀=.=
而家幾日一定會落去跑一跑= =
好似唔跑唔舒服= ="

哈哈,你上左跑癮啦!
我同閣下一樣呀,真係唔跑唔舒服架!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 dogdog54321 於 2009-12-25 21:39 發表
8個月, 215 pounds to 168 pounds.
原帖由 天天跑 於 2010-1-8 22:01 發表
before: 215 lb
after: 178 lb
now: 180lb (14 months),
依家一星期跑五日, 一星期減兩磅
target: 今年五月154 lb
加油!

兩位師兄加油啊!
好勁啊!
記住要注意營養,均衡飲食,身體健康,長跑長有啊!