香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

消炎葯 vs 跌打酒

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 samynonsense 於 2009-1-15 22:16 發表
上星期我跑完 15K 後,腳板很痛,應該是勞損發炎。

抓文後多數說 休息及用消炎葯。
我同意休息,但消炎葯有褔作用。其實可否用跌打酒及 message?

唔知ching隻腳板係點痛法?不斷痛還是坐一會後再企落地時及睡床一會後再企落地時特別痛,如果是這樣痛的話,可能是足底筋膜炎,西醫醫法是止痛膏及義肢矯形科造個鞋墊,休跑一段時間自然會慢慢好。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-16 09:49 發表
我舊年九月試過,都幾嚴重,靜止得耐/o岩o岩訓醒就好痛,甚至兀下兀下,隊友同D 師兄都話係筋膜炎,我都好擔心以後無得玩~~

因為十月苗圃係玩team,唔停得操,而自己雖然嚴重,但都仲可以操,拉鬆D 筋跑熱左之後就只會少少 ...

ching好得好快呀,我痛左半年呀,皆因唔肯停操,真的,跑完步敷冰係幾止痛的,好過搽葯膏。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-1-16 10:25 發表

其實我想問下東清膏冇乜副作用呀?
之前試過搽東清膏,搽完後真係好舒服...
不過而家我都唔用藥膏啦,改為浸熱水 & 敷冰...

我還記得舊年有一則新聞,美國一名女子運動員,一日搽六-七次大量冬青油,結果中毒暴斃。所以切忌過量使用。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-16 11:11 發表

可以咁講~~

因為唔知幾多至會對身體有害,我都係儘量少搽,但如果受傷或比賽時就真係好有用,所以我平時唔搽,留番D "quota" 有傷同比賽用~~

同意同意!
平時唔搽,留番D "quota" 有傷同比賽用~~